Challengerkollen: Favoritfall i Cherbourg; Regnkaos i Tempe

Dags för andra rundan av Challengerkollen, där vi tittar närmre på vad som händer och försöker ge uppmärksamhet till den sida av herrtennisen som inte får den tid i strålkastarljuset som den förtjänar. Den gångna veckan har det varit en turnering i Cherbourg, Frankrike och en i Tempe, USA.

Cherbourg
Det är inte sällan man ser de högst seedade spelarna i dessa turneringar inte vara riktigt tända på uppgiften – spelar man normalt på huvudtouren kanske det ibland kan vara svårt att tända till. Den här turneringen var ett bra exempel på just det. Förstaseedade Jeremy Chardy hade förvisso tre matchbollar i andra set mot kanadensaren Steven Diez, men förlorade till slut matchen med 6-3, 6-7 (3), 6-7 (5). En rejäl missräkning för fransmannen, som fortsätter vara ojämnheten själv. På andra halvan av lottningen gick det inte bättre för andraseedade Illya Marchenko som också åkte ut direkt, mot 266-rankade wildcardet Maxime Janvier.

De som till slut krånglade sig fram till finalen var två spelare som sällan befinner sig långt fram i dessa sammanhang, nämligen fransmannen Mathias Bourgue och tysken Maximilian Marterer. Bourgue, som tog självaste Andy Murray till fem set i andra omgången av förra årets Franska Öppna, hade på väg fram till finalen slagit ut unga Duck Hee Lee och räddat matchboll i semifinalen mot Kenny De Schepper. Vänsterhänte Marterer hade även han en tuff semifinal, men lyckades till slut slå ingen mindre än Julien Benneteau med 6-4, 6-7 (7), 7-6 (5). Tyskens servande var bra hela veckan, men i finalen var det ändå Bourgue som till slut stod segrande med siffrorna 6-3, 7-6 (3). Det var den 23-årige Bourgues andra Challengertitel som nu befinner sig på plats 156 på rankingen.

Tempe
Tempe är en med amerikanska mått mätt någorlunda liten stad förlagd i Arizona, där det sett över ett år regnar minimalt. Självklart skulle det dock regna när det var tänkt att en tennisturnering skulle avgöras under helgen. I lördags var det tänkte att semifinalerna Milojevic-Gabashvili och Sandgren-Novikov skulle avgöras, men regnet öste ner precis hela dagen och matcherna fick flyttas till söndagen då det var tänkt att både semifinaler och final skulle spelas på samma dag. Till spelarnas och arrangörernas stora frustration regnade det större delen av söndagen också, så bara semifinalerna hann spelas. I skrivande stund har finalen alltså ännu inte spelats, utan är tänkt att spelas – om vädret tillåter – under måndagskvällen svensk tid. Hur semifinalerna gick? Oseedade 25-årige tennisspelaren Tennys Sandgren från Tennessee (tröttnar aldrig på att säga de orden i följd) slog ut sjundeseedade Dennis Novikov i tre set, och 22-årige serben Nikola Milojevic behövde bara två set för att vinna mot veteranen Teimuraz Gabashvili.

Tempe var annars inte den starkaste av amerikanska Challengers vi sett, utan några stora amerikanska namn som annars brukar vara med, då de befann sig i Memphis för att spela 250-turneringen där. Frågan är om inte arrangörerna själva också kände av den något lägre statusen, då de inte ens hade bollkallar på alla matcher – något som är högst ovanligt på den här nivån numer.

Denna vecka spelas tre Challengerturneringar. I Bergamo är italienaren Andreas Seppi förstaseedad, och där kommer även spelare som Jerzy Janowicz och Lukas Lacko till spel.  I Morelos hittar vi spelare som Jordan Thompson, ovan nämnde Gabashvili och den unge ryssen Alexander Bublik. Kyoto är nog den svagaste turneringen denna vecka, men förstaseedad är ändå Yuichi Sugita.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.