Challengerkollen: Ferrer och Karlovic i äldsta finalen någonsin

0
656
David Ferrer. Foto: Yann Caradec - https://flic.kr/p/exf2XU

David Ferrer och Ivo Karlovic gjorde alltså upp i en Challengerfinal igår… det är en mening man inte hade kunnat tro skulle yttras bara för något år sen. Men tennisprofilernas ranking har dalat och de båda var på plats i Monterrey, Mexiko, förra veckan.

Det är alltid något speciellt när spelare som har tillbringat nästan hela sin karriär på huvudtouren tar steget ner för att spela Challengers. Det visar en stor respekt för sporen, en fin prestigelöshet, och en vilja att göra det som är bäst för ens karriär även om det innebär att ta steget ner till ”tennisens bakgård”. Det är dock sällan vi ser två så pass profilstarka spelare som Ferrer och Karlovic i samma Challengerturnering.

36-årige Ferrer ska bara spela en handfull turneringar nästa år innan han lägger av, säger han, och frågan är väl hur länge ”Doktor Ivo” fortsätter också. Senast i somras sa kroaten att han kommer att fortsätta spela så länge han har en ranking att han kommer in i alla turneringar, och med en nuvarande ranking på 119 är inte så fallet. Kanske gör han ett sista försök att vända nere på Challengertouren för att bygga upp sin ranking igen.

Med en sammanlagd ålder på 75 år – Ferrer 36 och Karlovic 39 – var det den äldsta Challengerfinalen någonsin. Ferrer ägde deras head-to-head inför finalen, 4-1, och denna match skulle inte bli annorlunda. En stabil 6-3, 6-4-vinst för den gode spanjoren, vilket faktiskt skulle visa sig vara den första matchen mellan de båda som inte hade ett tie-break. Den förre världstrean visade på god form hela veckan, redan i första omgången gav han Thanasi Kokkinakis en tennislektion när han bara förlorade fyra gem på hela matchen. Kanske är det lättare att slappna av nu när han har gjort det officiellt att slutet är nära och behöver inte längre bry sig om ranking – de turneringar han önskar spela nästa år lär han inte ha några problem att få wildcard till. Madrid ska bli den sista turneringen han spelar, av totalt 6 stycken nästa år (inräknat Hopman Cup).

Även Karlovic lär vara nöjd med sin vecka, dock, då han stundtals har haft svårt att vinna matcher över huvud taget under året. Denna vecka spelar han i Fairfield, Kalifornien, och med ytterligare ett bra resultat där kommer han inte vara långt från att direktkvalificera sig till Australian Open.

Övriga turneringsvinnare

– 22-årige Christian Garin vann i Campinas, Brasilien, och klättrade till karriärbästa 121 på rankingen. I finalen besegrades ingen mindre än Federico Delbonis med 6-3, 6-4.

– Sydafrikanen Lloyd Harris tog hem titeln i Stockton efter en övertygande 6-2, 6-2-vinst i finalen mot Marc Polmans. Även han noteras för sin bästa ranking i karriären med plats 113.

– Pablo Andujar fortsätter göra bra ifrån sig på Challengertouren. Spanjoren tog sin tredje titel för året i Florens och är nu snubblande nära en återkomst till topp 100. I finalen besegrades Marco Trungelliti med 7-5, 6-3.

– Denis Istomin gick segrande i Challengern i Kazakhstan och tog därmed sin andra Challengertitel på en månad. I finalen blev han för tuff för serben Nikola Milojevic i en match som slutade 6-7(4), 7-6(5), 6-2.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.