Challengerkollen: Härligt, Elias!

Äntligen! Härligt! Skönt! Fantastiskt! Det finns många passande glädjeuttryck att ta till nu när vi kan konstatera att Elias Ymer tog sin första Challengertitel på över ett år. Här analyserar vi Sverigeettans succévecka och hans senaste år. Som vanligt följer också kortare sammanfattning av veckans tre andra Challengerturneringar i punktform.

Elias Ymer vinner i Cordenons!
Ända sen Elias Ymer klev ut skadad i semifinalen i Perugias Challengerturnering mot Nicolas Kicker – ställning 4-6, 6-5 – i juni förra året har det gått tungt för svensken. Förvisso tog han sig till kvartsfinal i Gstaads 250-turnering förra året och kvalade in till Mastersturneringen i Indian Wells i våras, men utöver det har det varit få bra resultat. Huruvida fotskadan han ådrog sig mot Kicker fortsatte störa honom därefter kan vi bara spekulera om, men klart är att något verkar ha hänt däromkring.

För faktum är att efter just den semifinalen skulle han inte ta sig till en till semifinal på länge. Till förra veckan, för att vara precis. Något av ett kvartsfinalspöke verkar ha förföljt 21-åringen, som hade förlorat fem raka kvartsfinaler innan han till slut lyckades slå Pedro Martinez (med 7-6(3), 6-3) i Cordenons.

En formdipp efter succéåret 2015 när Elias slog igenom var förmodligen att vänta, och något som många höjde ett varningens finger för redan då. Detta är något som ofta har upprepats när kritiken har kommit från media och frågor har ställts. Och visst har det varit viktigt att upprepa att en formsvacka, till och med en längre sådan, inte på något sätt är onaturligt. Samtidigt är det däremot också så att det är just medias roll att ställa frågor.

Nåväl. En sådan här glädjens dag behöver vi inte älta mer i det. Att Ymer har börjat spela bättre den senaste tiden är något vi har varit inne på förut, trots att han inte har fått med sig resultaten. Undertecknad anklagade 21-åringen för att vara lite för enkelspårig för tre veckor sedan (länk), men den här veckan var han allt annat än enkelspårig. Elias var svårläst, varierade serven väl, var oerhört effektiv och bäst när det gällde som mest.

Det kändes också som att allt han gjorde, gjorde han lite snabbare än vad han brukar. Han flög fram över banan, hann upp snudd på omöjliga bollar, och hade märkbart högre acceleration i sina svingar än normalt. När en tennisspelare inte är i form är det ofta i hastigheten i hens svingar det märks som mest; rackethuvudet går lite långsammare och det ser lite krampaktigt ut. På den fronten märktes den största skillnaden i forehanden – det gick både snabbare och var mer träffsäkert än vad det har varit på länge.

Precis som att man inte ska dra för stora slutsatser av en formsvacka ska man heller inte dra för stora slutsatser av en bra vecka, men nog finns det god anledning att vara positiv. Det var trots allt en formidabelt genomförd vecka där det mesta satt, Elias tappade inte ett set under vägen, och samarbetet med Robin Söderling har fått precis den början vi har hoppats på. Han parkerar nu på plats 211 på rankingen och det finns goda möjligheter att klättra mer under hösten.

Finalresultat: Elias Ymer  6-2, 6-3  [4]Roberto Carballes Baena

 

Övriga turneringar
– Den andra stora rubriken under veckan var att den numer 37-årige Victor Estrella Burgos vann på hemmaplan i Dominikanska Republiken. Att Burgos har en kärleksaffär med Quito, Ecuador, är välkänt med tre raka ATP-titlar där, men han har även under åren spelat bra på hemmaplan. Dominikanen har 10 Futurestitlar i hemlandet (av totalt 21) och kan nu även lägga till en Challengertitel på CV:t. I finalen besegrades bosniern Damir Dzumhur med 7-6(4), 6-4 och den ständigt unga Burgos är nu tillbaka i topp 100 på plats 90.

– I Vancouver var den bollsäkre australiensaren Jordan Thompson favorit inför finalen mot tysken Cedrik-Marcel Stebe. Detta i synnerhet då Thompson hade vunnit sin semifinal mot Stefano Napolitano med 6-0, 6-1. Det skulle också bli siffrorna i finalen, fast med Stebe som något överraskande vinnare. Väldigt imponerande av tysken som nu är nära att göra comeback i topp 100 då han nu befinner sig på plats 106 på rankingen.

– Meerbusch, Tyskland, var värd för veckans fjärde och sista Challengerturnering. Andreas Haider-Maurer som nyligen har återvänt från en långtidsskadad gjorde sitt bästa resultat sedan sin comeback då han tog sig till final. Något som gör att österrikaren klättrar hela 332 platser på rankingen till plats #510. 24-årige spanjoren Ricardo Ojeda-Lara blev däremot för tuff i finalen och vann matchen med 6-4, 6-3. Något som blev Ojeda-Laras första Challengertitel och gör därmed också sin debut i topp 200 på rankingen, med plats #185.

 

Med US Open-kval på schemat är det endast en Challengerturnering denna vecka, närmare bestämt i Manerbio, Italien. En turnering där både Jonathan Mridha och Christian Lindell tyvärr förlorade i kvalet, men en som Elias Ymer kommer att spela. Toppseedade i Manerbio är Guillermo Garcia-Lopez och Adam Pavlasek (den sistnämnde slog Ymer under den gångna veckan).

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.
  1. Svensk media är lite svältfödda vad gäller tennis men det kom en TT-text på segern igår och någon såg till att radiosporten hade koll. Också kul!

    Nu är det dags att börja tänka på Davis Cup. Är Berankis i form för att spela hem tre matcher på tre dagar? Övriga Litauer?

    Svenska laget måste väl vara givet om alla vill och är friska?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.