Challengerkollen: Jerzy Janowicz tillbaka på riktigt!

Challengerkollen är tillbaka med en närmre titt på den gångna veckans turneringar i Bergamo och Morelos, där vi fick se ett kärt återkomst högst upp på podiumet och en ung spelare ta sin första titel på ”tennisens bakgård”.

 

Bergamo
Hardcourt-turneringen i Bergamo hade ett stort affischnamn i Andreas Seppi, som i årets första Grand Slam lyckades slå bland andra Nick Kyrgios och ta sig hela vägen till fjärderundan. Trots att Seppi var den klart bäst rankade spelaren på plats åkte han ut med dunder och brak redan i första rundan mot tyske kvalspelaren Yannick Hanfmann till hemmapublikens stora förtret. Och värre skulle det bli för italienarna: både fjärdeseedade Luca Vanni och niondeseedade Stefano Napolitano åkte ut mot varsin Lucky Loser (!) i öppningsrundan. Den enda hemmaspelaren som kan åka från Bergamo med hedern i behåll är 20-årige wildcardspelaren Matteo Berrettini som tog sig till kvartsfinal.

På Seppis halva av lottningen var det istället 20-årige fransmannen Quentin Halys som tog sig till sin tredje Challenger-final, och på undre halvan lyckades en viss Jerzy Janowicz äntligen få ut ett bra resultat av sin fina form. I början av månaden åkte polacken ut i en oerhört tajt andrarunda mot Grigor Dimitrov i Sofias 250-turnering, där han inte bara tvingades möta Australian Open-semifinalisten utan också en Davis Cup-liknande hätsk hemmapublik. Innan dess hade han trots bra spel förlorat mot Mannarino i Quimpers Challengerturnering och förlorat i första rundan i Melbourne mot Marin Cilic i en tajt femsettare. Det var med andra ord på tiden att den gode polacken fick ut någonting av sin fina form. Han vann även finalen med 6-4, 6-4, och klättrar nu till plats 187 på rankingen – vilket i sin tur innebär att han inte längre behöver förlita sig på wildcards eller skyddad ranking för att ta sig in i huvudlottningar i Challengerturneringar. Det finns god anledning att tro att han kommer klättra än mer kommande månader.

 

Morelos
Vissa turneringar på den här nivån har så stora centercourts att de utan tvekan skulle kunna ta plats på huvudtouren, medan andra är så små att man undrar hur de fick Challengerstatus. Tyvärr tillhör Morelos, likt många andra nordamerikanska turneringar, den senare kategorin. Centercourten är inte bara liten, den är också förlagd runt stora träd vilket innebär en stor skugga på ena halvan av planen. En aning jobbig att titta på, med andra ord.

Lätt lär det inte ha varit för spelarna heller, men ingen skugga ska falla över Nicolas Jarry eller Alexander Bublik som båda lyckades ta sig till final.  Jarry, 311-rankad chilenare, slog ut ingen mindre än 67:e rankade Jordan Thompson i förstarundan, i raka set, och lyckades alltså traggla sig hela vägen fram till final. Bublik är en 19-åring som representerar Kazakstan och som trots sin korta karriär på seniortouren redan har två topp 20-vinster: Roberto Bautista-Agut i Moskva i höstas och Lucas Pouille i Melbourne tidigare i år. Någon så högt rankad spelare behövde han inte möta denna vecka, men slog ändå ut en dominikan med det legendariska namnet Jose Hernandez-Fernandez i sin väg fram till finalen. Jarry stod emot bra i finalen, men den 169-rankade kazaken var för stark och vann matchen med 7-6 (5), 6-4. Starkt av unge Bublik, som tog sin första Challenger-titel efter hela fem Futures-titlar förra året (bland annat den svenska turneringen i Falun).

 

Den kommande veckan är det ytterligare två Challenger-turneringar: Wroclaw, Polen och Yokohama, Japan. I Wroclaw är Paul-Henri Mathieu och Lukas Lacko högst seedade. I Yokohama spelar bland andra Yuichi Sugita, Henri Laaksonen och det unga stjärnskottet Duck Hee Lee.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Profilbild
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.