Challengerkollen: Kokainavstängde Evans gör comeback i vinnarcirkeln

0
962
Foto: Carine06 - https://flic.kr/p/eKYJXs

I veckans Challengerkoll djupdyker vi i den nyligen drogavstängde Dan Evans senaste tid och hans turneringsvinst i Vancouver. På relativt kort tid har han gått från att vara ”världens sämsta pojkvän” till turneringsvinnare igen. Därutöver rapporterar vi från lite annat smått och gott på touren.

I april förra året stängdes britten Dan Evans av efter att spår av kokain hittades i hans väska. Efter att ha bedömts samarbeta väl och heller inte neka till att ha tagit kokain tilldelades då 27-årige Evans ett relativt milt straff: avstängning i 12 månader.

I en intervju med The Guardian var Evans synnerligen självkritisk och sa bland annat att han under perioden var ”sämsta pojkvännen någonsin” och att han mest tittade på daytime tv. Ärlighet verkar i alla fall vara en egenskap han besitter, även om det goda omdömet eller det hårda jobbet inte alltid är där.

Nåväl. Milt straff eller ej, 12 månader i tennis är en lång period. Alla rankingpoäng är försvunna och man måste börja om på nytt. Då det dessutom rörde sig om en avstängning, och inte skada, kan Evans heller inte nyttja protected ranking för att ta sig in i turneringar.

Med ett wildcard till kvalet i Glasgows Challengerturnering i april lyckades han kvala in och få sina första ATP-poäng på över ett år och har sedan dess främst kvalat sig in till diverse Challengers och samlat på sig poäng sakta men säkert. Redan i sin tredje turnering, Surbiton i början av juni, lyckades han ta sig till semifinal (förlust mot Jeremy Chardy) och veckan därpå final i Nottingham där Alex De Minaur blev för tuff.

Men den stora framgången skulle alltså vänta till den gångna veckan i Challengerturneringen i Vancouver. Då med en ranking på plats 310 var han återigen tvungen att kvala in i huvudturneringen, vilket han till slut lyckades med efter två svettiga tresettare mot Jacob Grills och Tommy Paul.

I huvudturneringen skulle han komma att visa varför han var topp 50 bara ett och ett halvt år sedan. Efter ha tagit sig förbi 227-rankade Ernesto Escobedo i öppningsomgången ställdes han mot fyra spelare på riktigt hög Challengernivå rankade mellan 94 och 109, däribland hemmaspelaren Vasek Pospisil i semifinalen. (Även Escobedo är för övrigt en välmeriterad spelare, med en högstaranking på #67.)

Finalen mot australiensaren Jason Kubler blev en två och en halvtimme lång batalj, i vilken Evans blev den första spelaren detta år att rädda en matchboll och sedan vinna i en Challengerfinal. Det var en märkbart nöjd Dan Evans efter han slog in matchbollen, ett serveess, som nu klättrar till 226:e plats på rankingen. Han börjar nu etablera sig igen på den här nivån och kommer börja gå in i huvudturneringar direkt nu utan att behöva inleda i kvalet. Med en bra höst lär han vara tillbaka på huvudtouren i början av nästa år.

Finalresultat:  [Q]Dan Evans  4-6, 7-5, 7-6(3)  [4]Jason Kubler

 

Övrigt

– Australiensaren Jason Kubler, som förlorade mot Evans i finalen, debuterar på topp 100 med finalplatsen. 25-åringen parkerar nu på plats 99 och är den femte australiensaren bland de 100 främsta.

– Även Thanasi Kokkinakis förtjänar att nämnas, trots att han inte hade någon bra vecka. Förra veckan vann han nämligen Challengern i Aptos och är således tillbaka topp 200 nu. Fantastisk spelare att titta på när han hittar rätt och det vore väldigt kul om han hittade tillbaka till huvudtouren.

– Paolo Lorenzi, som vi skrev om för två veckor sen, fortsätter sin fina form. 36-åringen vann sin andra turnering på tre veckor när han vann hemma i Cordenons, Italien. I och med denna vinst är han nu tillbaka topp 100, plats 94, och fortsätter motbevisa tvivlarna. I finalen besegrades Mate Valkusz med 6-3, 3-6, 6-4. Visst känns det som att Paolo Lorenzi aldrig kommer sluta spela tennis?

– Övriga segrare under veckan: 25-årige slovaken Filip Horansky vann sin första titel på den här nivån (6-7, 6-3, 6-3 mot Jan Choinski i finalen i Meerbusch), och australiensaren Maverick Banes vann i Gwangju, Sydkorea, mot hemmaspelaren Nam-Ji Sung i finalen (6-3, 4-6, 6-3).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.