Challengerkollen: Martin Klizan klipper till i Indian Wells

1
933
Indan Wells BNP Paribas Open 2014. Foto: http://www.topnotchtennistours.com/

Innan Mastersturneringen i Indian Wells drar igång i veckan gick en Challengerturnering avstapeln på samma plats under förra veckan. Det var förvisso första året med en Challenger veckan innan, men tanken är att det ska bli en årlig tradition. Utöver 125 rankingpoäng i potten, vilket innebär att turneringen tillhör den största turneringstypen på den här nivån, delas även ett wildcard till Mastersturneringen ut till vinnaren. Ett mycket trevligt initiativ – det är aldrig fel att låta lokalbefolkningen få värma upp med bra tennis innan huvudakten går igång. Med spelare som Marius Copil, Taylor Fritz, Jeremy Chardy och Vasek Pospisil på plats var det dessutom ett helt klart respektabelt startfält som tampades om slutsegern.

Men istället skulle en 28-årig slovak sno rubrikerna. Martin Klizan gick in i turneringen rankad på 181:a plats och hade ett tung 2017 bakom sig där han som bäst lyckades med ett par kvartsfinaler på huvudtouren. Efter sitt lysande 2016 där han nästan från ingenstans vann två (!) 500-turneringar var kontrasten minst sagt stor. Därför tvingades den ojämne slovaken ner på Challengertouren i höstas för att försöka bygga upp sin ranking igen.

Det var inga dussinspelare på den här nivån han tog sig förbi på väg fram till finalen heller. Det var idel topp 150-spelare han ställdes inför och att i semifinalen plocka ner 83-rankade Vasek Pospisil med 6-1, 3-6, 6-1 får anses vara en hyfsad skalp med tanke på Klizans senaste resultat och form. Det var faktiskt först i finalen han ställdes mot en spelare lägre rankad än honom själv i 191-rankade Darian King från Barbados. 25-årige King är en stabil baslinjespelare som har gjort sig ett namn på Challengertouren, men som inte har mycket att sätta emot när Klizan börjar styra och ställa med sin gudabenådade forehand. Efter underläge 1-3 i första set ökade slovaken tempot och King sprang mest runt på banan jagandes bollar.

125 saftiga rankingpoäng för Martin Klizan, som tack vare det klättrar till plats 129 på rankingen, blott en plats (och faktiskt bara en poäng) bakom Sverigeettan Elias Ymer. Mastersturneringen i Indian Wells härnäst för slovaken alltså, och med den formen han visade upp under veckan är det inte en spelare någon vill lottas mot i de inledande rundorna. Den saken är säker.

Finalresultat:  Martin Klizan  6-3, 6-3  Darian King

 

Övriga turneringar
– Det är såklart också värt att nämna att det spelades även en WTA-Challenger i Indian Wells under veckan, även där med ett wildcard till Mastersturneringen i potten. Vinna skulle italienaren Sara Errani göra, den före detta Roland Garros-finalisten som idag befinner sig lite lägre på rankingen. Efter att först ha tagit sig igenom kvalet vann hon huvudturneringen utan att förlora ett set. Finalmotståndare var ukrainske 84:e rankade Kateryna Bondarenko. Vinsten innebär att Errani tar sig tillbaka in på topp 100 på plats 93 på rankingen.

– Challenger spelades det även i Punta Del Esta, Uruguay, och Yokohama, Japan. Båda turneringar skulle få oväntade slutsegrare. I Uruguay vann argentinske Guido Andreozzi efter att ha slagit sjätteseedade Simone Bolelli i finalen. I Yokohama fick vi en hemmasegrare i 290-rankade Yasutaka Uchiyama som imponerande nog slog förstaseedade Jordan Thompson i finalen och sen landsmannen Tatsuma Ito i finalen.

Denna vecka har vi Challengerturneringar i Santiago, Chile och Zhuhai, Kina. I Santiago är Gastao Elias och Marco Cecchinato toppseedade och i Zhuhai återfinner vi spelare som Jordan Thompson, Oscar Otte och inte minst stekhete Malek Jaziri.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.