Challengerkollen: ”Micke” Ymer till semifinal i Båstad trots tuff lottning

Med svenska ögon är det såklart så att turneringen i Båstad var huvudpunkten i denna Challengervecka. Det blir absolut störst fokus på den men även andra rubriker från den gångna veckan, som förutom Båstad innehöll fem andra turneringar på schemat.

Båstad
Det var ingen lätt lottning Mikael Ymer fick i Båstadchallengern. En erkänt bra grusspelare direkt i öppningsrundan i spanjoren Iñigo Cervantes, som var och snubblade strax utanför topp 50 förra våren. Men både Cervantes och hans landsman Roberto Carballes-Baena i rundan därpå fick se sig besegrade av 18-åringen i tre set. Två utan tvekan tunga skalper av svensken men den största skulle komma i kvartsfinalen. Undertecknad trodde att Ymer inte skulle ha någon egentlig chans mot andraseedade Renzo Olivo, som bara för ett par månader sen slog Jo-Wilfried Tsonga i Franska Öppna. Med en fantastisk insats blev det dock en bekväm vinst mot andraseedade Olivo med hela 6-2, 6-4. Att det sedan skulle ta rejält stopp i semifinalen mot Leonardo Mayer med 3-6, 0-6 är som det är och absolut inget att haka upp sig på. En riktigt bra turnering av Mikael som visar att han hör hemma på den här nivån. Även storebror Elias gjorde en godkänd turnering; han tog sig förbi de första två rundorna och förlorade sen mot förstaseedade serben Dusan Lajovic i kvartsfinalen.

Lajovic skulle dessutom gå och vinna hela turneringen. Efter att han på håret lyckades vända och vinna mot ingen mindre än Markus Eriksson i första rundan förlorade han därefter inte ett enda set. Stora kontraster för Lajovic som veckan innan spelade på Wimbledons centercourt mot Roger Federer. En femte Challengertitel för 27-åringen i en turnering som verkligen levererade på alla plan.

Finalresultat:  [1]Dusan Lajovic  6-2, 7-6(4)  Leonardo Mayer

 

Övriga turneringar
Då det var hela fem ytterligare turneringar förra veckan väljer vi att denna vecka sammanfatta dem i punktform med de viktigaste därifrån. Om vi skulle sammanfatta dem turnering för turnering, i en vecka som innehållit både Wimbledon och tennis i Båstad, skulle nog även de nördigaste tennisfansen snabbt tappa intresset. Här har ni det vi anser vara det mest intressanta under föregående vecka:

– Den sagolike tysken Oscar Otte gör ännu en bra turnering; han tog sig till semifinal på hemmaplan i Braunschweig och är nu rankad på 151:a plats.

– I samma turnering i Braunschweig, den största Challengerturneringen under veckan, vann faktiskt en kvalspelare. 17-årige spanjoren Nicola Kuhn tog hem hela turneringen och blev således den andra spelaren född detta sekel att vinna en turnering den här nivån, efter Felix Auger-Alliassime.

– Dusan Lajovic var inte den enda serbiske vinnaren under veckan. 22-årige Laslo Djere vann titeln i den obligatoriska grusturneringen i Italien. Djere är nu väldigt nära topp 100.

– 20-årige japanen Akira Santillan tog sin första Challengertitel i veckan när han tog hem turneringen i Winnetka, USA. Sa jag japan, förresten? Santillan meddelade under veckan att han numer tävlar för Australien (han har dubbla medborgarskap).

– Blaz Kavcic vann den kanadensiska turneringen i Winnipeg under veckan och är således tillbaka topp 100 då han nu befinner sig på plats 98. Den slovenske 30-åringen har nu vunnit hela 15 titlar på den här nivån.

– Av 32 deltagare i Challengerturneringen i Medellin, Colombia, var 25 av dem från Syd- eller Centralamerika. Vann gjorde chilenaren Nicolas Jarry mot brasilianaren Joao Souza, med 7-0 i avgörande sets tie-break.

Ytterligare fem turneringar på Challengerschemat under den här veckan. Jonathan Mridha följde upp sin Futuresvinst med att kvalificera sig för Challengerturneringen i Poznan, men föll tyvärr där idag mot Adam Pavlasek (en turnering där för övrigt Casper Ruud är toppseedad). Övriga turneringar spelas i Astana, San Benedetto, Schevingen och Gatineau.

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.