Challengerkollen: Skrällvinst i stjärnspäckat Irving, svenskbesök i Buenos Aires och hemmahopp levererar i Kanada

En händelserik Challengervecka bakom oss där hela fyra turneringar gick av stapeln. Stjärnspäckat i Irving, svenskbesök i Buenos Aires, och stjärnskott som gör avtryck i Drummondville, Kanada.

Irving
Turneringen i Irving, Texas, var så stark att den var starkare än vissa 250-turneringar förra året. Granollers, Lorenzi, Coric, Khachanov, Struff… listan bara fortsätter med bra spelare. Det säger mycket om en turnering när spelare som Denis Kudla och Andrey Rubley tvingas kvala in. När vi hade nått till kvartsfinalerna hade vi bara en seedad spelare kvar, men trots det var sex av åtta spelare topp 100. Anledningen till detta är att många som åkte ut tidigt i Indian Wells valde att istället i Irving under Masterturneringens andra vecka. Irving tillhör dessutom den högsta klassen av Challengerturneringar, där vinnaren tar hem hela 125 rankingpoäng.

Fram till finalen tog sig till slut 94-rankade Aljaz Bedene och 76-rankade Mikhail Kukushkin. Britten Bedene hade minst sagt en krokig väg fram till finalen, då han hann med att rädda två matchbollar i åttondelen mot Bellucci och ännu en matchboll i semifinalen mot ovan nämnde Rublev. Kukushkin å sin sida hade även han en fin turnering och besegrade Kudla, Lu, Khachanov och Dustin Brown på väg till finalen. Segrande blev till slut Bedene som nu har hela 12 Challengertitlar på 14 finaler. Väldigt duktig spelare, men sett till startfältet en liten överraskning ändå.

Värt att från turneringen: Robert Lindstedt tog sig till semifinal i dubbelturneringen med Jeremy Chardy. Där blev det tyvärr förlust mot toppseedade Marach/Martin.

Finalresultat: Aljaz Bedene 6-4, 3-6, 6-1 Mikhail Kukushkin

 

Buenos Aires
I Argentina fortsatte Christian Lindell sin fina form med att kvala in till ännu en Challengerturnering. Dessvärre tog det stopp i förstarundan mot femteseedade Joao Souza i ett snudd på stormigt Buenos Aires där vinden ställde till det en hel del för spelarna. För Souzas del skulle det ta stopp i kvartsfinalen mot tredjeseedade Taro Daniel som krossade allt i sin väg på väg till finalen.

Japanens finalmotståndare blev till hemmapublikens stora glädje Leo Mayer. Argentinaren, som var rankad på 21:a plats så sent som 2015, befinner sig numer på plats #142 på rankingen. Det är en ganska stor centercourt i Buenos Aires och det var bra stämning och mycket publik på plats i finalen, något Challengerturneringar inte är bortskämda med direkt. Till argentinarnas förtret blev det däremot japansk seger i finalen.

Finalresultat: (3) Taro Daniel 5-7, 6-3, 6-4 Leo Mayer (8)

 

Drummondville
Den stora behållningen från turneringen i Drummondville var 16-årige Felix Auger-Aliassime och 17-årige Denis Shapovalov. Båda är som bekant kanadensare och skulle komma att mötas i semifinalen. Auger-Aliassime räddade matchboll i förstarundan mot kvalspelaren Adrien Bossel, slog ingen mindre än Peter Polansky i åttondelen och tog en till meriterande seger i kvartsfinalen mot Alex De Minaur. Shapovalov å sin sida behövde ”bara” slå 327-rankade Edward Corrie och 273-rankade Blaz Rola fram till semifinalen då Quentin Halys lämnade walkover i åttondelen. Shapovalov visade dock att han absolut hörde hemma så långt fram i turneringen då vann hemmamötet mot Auger-Aliassime med 7-5, 6-3. Än bättre skulle han till och med spela i finalen då han gjorde mos av Ruben Bemelmans och tog således sin första Challengertitel.

Finalresultat: Denis Shapovalov 6-3, 6-2 Ruben Bemelmans (4)

 

Shenzhen
I Shenzhen försökte förra veckans Zhuhai-segrare Evgeny Donskoy fortsätta sin vinststreak, men det skulle ta stopp för ryssen i kvartsfinalen mot sjätteseedade Blaz Kavcic. Slovenen Kavcic skulle sen göra processen kort med femteseedade Luca Vanni i semifinalen och mötte sen i finalen japanen Yuichi Sugita. Andraseedade Sugita är dock i stekhet form och tog sin andra Challengertitel bara denna månad (åttonde totalt).

Finalresultat: (2) Yuichi Sugita 7-6 (6), 6-4 Blaz Kavcic (6)

Denna vecka är det två Challengerturneringar som ska spelas. I Guadalajara är Quitokungen Estrella Burgos toppseedad i en turnering som också har besök av Vasek Pospisil, Jerzy Janowicz, Denis Shapovalov med flera. Det är inte riktigt lika namnstarkt i Quanzhou, men där gör Sugita ett försök att vinna sin tredje Challengertitel denna månad och får sällskap av Duck Hee Lee bland andra.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Profilbild
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.