Challengerkollen: Sveriges DC-motståndare gör comeback med stil

Om du har fokus på annan tennis än Challengerturneringar denna vecka är det fullt förståeligt, men oroa dig inte – vi är här för att hålla koll på vad som händer på ”tennisens bakgård” så du slipper. Denna vecka kollar vi hur det går för Sveriges Davis Cup-motståndare i Kazakhstan och noterar en comeback och en förstagångsvinnare i Italien.

 

Shymkent
I höst spelar Sverige en direkt avgörande uppflyttningsmatch i Davis Cup mot Litauen på gruset i Båstad. Litauens absolut klarast lysande stjärna på tennisrymden är Ricardas Berankis – med en högstaranking på #50 och 76 vunna matcher på huvudtouren är han utan tvekan den mest meriterade singelspelaren länderna emellan. Sen han nådde topp 50 i maj förra året har det däremot gått neråt för den 173cm långe 26-åringen. Som några av er säkert minns var Berankis den spelaren som Marcus Willis slog i Wimbledons öppningsrunda, under brittens sagolika resa förra året. Två veckor senare var han i Rio de Janeiro för OS, men förlorade mot John Millman med 0-6, 0-6, och skrev därmed in sig i historieböckerna som den enda spelare att inte vinna ett gem i en OS-match. Därefter fortsatte året knackig för litauern och när han åkte hem till Litauen efter säsongen för att undersöka en smärta han känt i sin höft visade det sig att skadan var allvarlig och han var således tvungen att opereras.

Rehabilitationen efter denna operation har alltså hållit honom borta fram till nu. Han åkte ut i förstarundan i Samarkand för två veckor sen, men nu var det alltså dags att komma tillbaka på riktigt. Det ska sägas att det inte var årets starkaste startfält direkt, men matcherna ska ändå vinnas och alla spelare på den här nivån är skickliga. I semifinalen var Berankis tvungen att ta sig förbi fjärdeseedade hemmaspelaren Aleksandr Nedovyesov, och i finalen ställdes han mot tysken Yannick Hanfmann. I veckan spelar litauern Franska Öppna och ställs mot den rutinerade italienaren Paolo Lorenzi i första matchen.

Finalresultat:  [5]Ricardas Berankis  6-3, 6-2  [4]Yannick Hanfmann

 

Mestre
Även i Mestre gjorde en meriterad spelare comeback från skada i form av ovan nämnda australiensaren John Millman, som gjorde sin första match sen oktober förra året. Den 27-årige australiensaren är så pass omtyckt på touren av både spelare och fans att han, trots sin relativa brist på framgång, har ett fenomen kallat ”#Millmania” uppkallat efter sig sen ett par år tillbaka. Någon framgång för Millman blev det tyvärr inte denna vecka, då han åkte ut i första rundan, men det är tillräckligt härligt att se honom tillbaka på tennisbanan igen.

Framgång skulle det istället bli för portugisen Joao Domingues. 23-åringen har nästan uteslutande spelat Futures under sin karriär men orsakade svallvågor i tennisvärlden när han för ett par veckor sen slog Kyle Edmund i Estorils 250-turnering. En upplevelse som säkerligen gav den nu #176-rankade spelaren mycket självförtroende, och lyckades kanalisera det rejält i Italien förra veckan. Inte nog med att han tog sig till sin första Challengerfinal, han lyckades också vinna densamma och är nu rankad i topp 200 för första gången i karriären.

Finalresultat:  [2]Joao Domingues  7-6(4), 6-4  Sebastian Ofner

 

Trots Franska Öppna slutar inte Challengerturneringarna. Denna vecka spelas det förvisso bara en Challenger, i Vicenza, men den har ett hyfsat startfält ändå. Spelare som Andrej Martin, Gerald Melzer och ovan nämnda Joao Domingues kommer att göra upp på gruset i norra Italien.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.