Challengerkollen: Tipsarevic fortsätter att ha lekstuga

Ännu en fullspäckad Challengervecka avklarad. Denna gång med turneringar i Kina, Italien och USA. I tur och ordning går vi igenom det viktigaste från turneringarna här nedan.

 

An-Ning
Som vi skrev om förra veckan introducerade tysken Oscar Otte sig i Challengerturneringen i Qingdao, där han tog sig till final. 23-åringen tog en knappt tre timmars flygresa (eller 29 timmars tågtur om man föredrar det) rätt in i landet senare, från kust till fastland, för att spela den gångna veckans Challenger i An-Ning. Det verkar sannerligen ha lossnat rejält för Otte då han gjorde ännu en bra turnering och tog sig till semifinal, genom att slå bland andra #114-rankade Andrej Martin i kvartsfinalen. Väl i semifinalen tog det däremot stopp mot Quentin Halys, i en match som faktiskt var en repris av semifinalen i Qingdao.

På andra sidan nätet i finalen stod återigen Janko Tipsarevic, som alltså vann turneringen i Qingdao veckan innan. Serben är i makalös form på Challengertouren denna säsong. Han har ställt upp i fyra turneringar hittills och har inte förlorat en enda match, och bara förlorat två set på vägen. Han har däremot inte varit lika lyckosam på huvudtouren, men som Aljaz Bedene visade i Budapests 250-turnering förra veckan kan bra Challengerform hålla i sig när man tar steget upp. Kul för 32-årige Tipsarevic som inte verkar ha några tankar på att lägga av.

Finalresultat: [2] Janko Tipsarevic  6-7 (5), 6-3, 6-4  [6] Quentin Halys

 

Francavilla
Överraskningar och skrällar är inte särskilt ovanliga på Challengertouren, men att en 28-åring vinner sin första turnering på denna nivå är ovanligt även för Challengertouren. Ändå var det just det som hände i Italien förra veckan. Det slog gnistor om portugisen Pedro Sousa under hela veckan och han förlorade bara ett set. Särskilt poppis hos den italienska publiken lär han däremot inte ha varit då han slog tre hemmaspelare påväg till titeln. Matteo Donati i kvartsfinalen, Marco Cecchinato i semifinalen och Alessandro Giannessi i finalen. Härligt för Sousa som denna vecka spelar på hemmaplan i 250-turneringen i Estoril.

Värt att notera är att 18-årige greken Stefanos Tsitsipas fortsätter försöka sin lycka på denna nivå, men åkte tyvärr ut mot just Giannessi i öppningsrundan.

Finalresultat: Pedro Sousa  6-3, 6-7 (4), 6-3  [2] Andrea Giannessi

 

Tallahassee
En redan ganska svag turnering i Florida blev ännu svagare när förra veckans vinnare i Sarasota, Frances Tiafoe, meddelade att han drog sig ur. 19-åringen var förstaseedad men med hans frånvaro var det inga topp 100-spelare kvar i turneringen. Högst seedad kvar var Darian King, men både han och alla andra seedade spelare åkte ut innan semifinalerna. De som drog nytta av detta var slovenen Blaz Rola och indiern Ramkumar Ramanathan. Det var till slut den 26-årige slovenen som drog längsta strået i en lång final som tog över två och en halv timme.

Finalresultat: Blaz Rola  6-2, 6-7 (6), 7-5  Ramkumar Ramanathan

 

Med tre 250-turneringar på schemat denna vecka är det inga jättestarka startfält i veckans Challengerturneringar, men de ska såklart ändå spelas och kanske en bra chans för fler skrällar. Tre turneringar går av stapeln, i Savannah, Ostrava och Gimcheon.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.