Challengerkollen: Unge Shapovalov och gamle Garcia-Lopez tar hem rubrikerna

Challengertennis är alltid härligt, men förra veckans turneringar var även med dessa mått mätt ovanligt bra. Därför tittar vi närmre på de tre största rubrikerna från Gatineau, Schevingen och Poznan. Turneringarna i Italien och Kazakhstan behandlar vi denna vecka i punktform.  

Gatineau
Denis Shapovalov är än så länge förmodligen mest känd som spelaren-som-nästan-gjorde-en-domare-blind (YouTube-länk), men det lär inte dröja länge innan hans tennisspel och resultat kommer ta över. Trots att han fyllde 18 år först för tre månader sen är han redan och knackar på dörren till topp 100. Vänsterhänt med en stilig enhandsbackhand spelar den unge kanadensaren aggressivt och älskar snabba underlag; på cv:t har han till exempel en juniortitel i Wimbledon från förra året. För att ta sig fram till finalen i Gatineau under veckan behövde han bland annat slå 91-rankade Thomas Fabbiano i kvartsfinalen. Den vinsten innebär att han nu har fyra vinster på nio matcher mot topp 100-motstånd – ett väldigt bra facit för en så pass ung spelare.

I finalen mötte Shapovalov 29-årige landsmannen Peter Polansky, som även han har ett bra år. Nu rankad #118 är han på sin bästa notering i karriären, och kan kanske även han ha förhoppningar om att slå sig in topp 100. Finalen gick till tre set, men det var den unge av de två som visade bäst form och tog därmed sin andra Challengertitel för året och är numer rankad på 130:e plats. När Mastersturneringen i Kanada börjar nästa vecka kan han förmodligen räkna med ett wildcard – något han fick förra året och slog då Nick Kyrgios.

Finalresultat:  [7]Denis Shapovalov  6-1, 3-6, 6-3  [5]Peter Polansky

 

Schevingen
Ungt vann i Kanada, men i Holland skulle en äldre spanjor dra längsta strået. 34-årige Guillermo Garcia-Lopez var för tolv månader sen rankad runt 50-strecket, men sen började formsvackan. En formsvacka som innehöll bland en elva (11!) lång förlustsvit som sträckte sig från september 2016 till februari 2017. Något som har gjort att han har i alla fall tillfälligt behövt ta steget ner till Challengertouren. Det skulle ha varit lätt att tro att karriären skulle börja lida på sitt slut, men nu splattrade han alltså till liv på Hollands västkust och visar att han inte tänker ge sig än.

Tre av Lopez fem motståndare under veckan var dessutom hemmaspelare, så något särskilt stöd i ryggen lär spanjoren inte ha haft. Tallon Griekspoor i första omgången och sedan Botic van de Zandschulp (vilket namn!) i kvartsfinalen innan Thiemo de Bakker tyvärr tvingades avbryta semifinalen efter sju gem på grund av skada. I finalen stod däremot en belgare på andra sidan nätet, nämligen i form av #93-rankade Ruben Bemelmans, men inte ens han kunde rå på den glödhete ”GGL”.

Finalresultat:  [6]Guillermo Garcia-Lopez  6-1, 6-7(3), 6-2  [2]Ruben Bemelmans

 

Poznan
Det är såklart alltid kul när tonåringar, likt Shapovalov, presenterar sig på den här nivån och gör nästan omedelbart bra ifrån sig. Men när spelare som är ett par år förbi 20-strecket äntligen får ett genombrott är det nästan lite speciellare i mina ögon. Oscar Otte har gjort det under de senaste månaderna och den här gången var det 24-årige ryssen Alexey Vatutins tur. Det är spelare som under flera år har jobbat hårt i skymundan och främst spelat Futures, förmodligen bra mycket längre än de trodde att de skulle behöva.

Vatutin, som har både en enorm forehand som backhand, tog sig förbi inga mindre än Florian Mayer och Lukas Rosol i åttondel respektive semifinal. I finalen ställdes han mot argentinaren Guido Andreozzi i en oerhört spännande affär. 25-årige Andreozzi vann första set bekvämt och servade sedan för matchen vid 6-5 i andra set, men lyckades inte ta hem det trots två matchbollar. I efterföljande tie-break hade han ytterligare fyra matchbollar, men Vatutin räddade matchboll efter matchboll med makalösa vinnare, ofta med en rak backhand eller forehand. När ryssen sen vann setet med sin första setboll var det inget egentligt snack i tredje set. En första Challengertitel för Vatutin som nu gör debut i topp 200.

Finalresultat:  Alexey Vatutin   2-6, 7-6(10), 6-3  [6]Guido Andreozzi

Övrigt
– Även i den för veckans grusturnering i Italien fick vi se en förstagångsvinnare. 21-årige hemmaspelaren Matteo Berrettini tog sin första titel i karriären efter ha slått Laslo Djere i finalen med 6-3, 6-4.

– I hardcourtturneringen i Astana, Kazakhstan, hade vi faktiskt en semifinal mellan just två kazaker i form av Alexander Bublik och Mikhail Kukushkin. Vann gjorde dock till slut vitryssen Egor Gerasimov i finalen mot Kukushkin. 7-6(9), 4-6, 6-4.

 

Denna vecka är det ytterligare fem Challengerturneringar. Klart störst svenskintresse hittar vi i Tampere, Finland, där hela tre svenskar kommer till start i singelklassen i form av Elias Ymer, Markus Eriksson och Fred Simonsson. De två sistnämnda ställer även upp i dubbelklassen med varsin svensk: Eriksson med Milos Sekulic och Simonsson med Jonathan Mridha. Utöver Tampere spelas det turneringar i Granby, Prag, Cortina och Binghampton.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.