Challengerkollen: Yen-Hsun Lu vinner för 29:e (!) gången

Nog var det på tiden att vi på riktigt skriver om Yen-Hsun Lu, världens mest framgångsrika Challengerspelare. Då han just har vunnit sin andra titel på lika många veckor kunde vi inte få bättre timing. Turneringen i Jinan, Kina, var i sig inte fantastiskt dramatiskt så vi tar tillfället i akt att skriva om ”Rendy” istället. Mot slutet av artikeln följer den numer traditionsenliga genomgången av resterande turneringar i punktform.

Yen-Hsun Lu (Jinan)
Förra veckan (länk) skämtade vi kort i slutet om att det förmodligen bara är en tidsfråga innan antalet Challengerkollar här på Tennisportalen passerar Challengertitlar från Yen-Hsun Lu. Tji fick vi, eller kanske snarare jag (behöver ju inte dra ner mina eminenta kollegor i fallet), då avståndet efter denna vecka kvarstår. Det är nämligen så att nu när denna 23:e Challengerkoll i ordningen skrivs har Yen-Hsun Lu just vunnit sin 29:e Challengertitel. Vi får fortsätta kämpa på i Lus skugga, som dessutom fyller 34 idag 14:e augusti. Taipeifödda 34-åringen är fortsatt den mest framgångsrike spelaren någonsin på Challengertouren, och efter han utklassade Ricardas Berankis i finalen i helgen har man samma känsla som man haft egentligen under hela hans karriär: att han är för bra för Challengertouren men inte tillräckligt bra för att på riktigt etablera sig på huvudtouren. Här följer lite av en statistisk ”breakdown” av Lus karriär:

– Yen-Hsun Lus 29:e titel kom i hans 45:e final vilket innebär att han har 64% av hans finaler – ett imponerande facit. För att sätta det i perspektiv har Roger Federer vunnit 65% av hans finaler (på huvudtouren) i karriären.

– Detta facit har bara blivit bättre med åren. Sen oktober 2008 har han spelat 23 finaler och vunnit 20 av dem.

– Hela 27 av hans 29 titlar har kommit på hardcourt. Övriga två på gräs. Värt att notera är att han även har två finaler från mitten av 00-talet på carpet.

– En av dessa titlar kom faktiskt i final mot Robert Lindstedt, när Lu vann sin andra titel i mars 2004 mot svensken. I Tasmanien av alla ställen, dessutom. Segersiffrorna? 6-3, 6-0.

– Robert Lindstedt är en av hela tio svenskar Lu har ställts mot under åren. En lista som än så länge börjar med en match mot Kalle Flygt (!) år 2002 och slutar med Ervin Eleskovic 2011. (Futures inte inräknade här; det är svårt att hitta fullständiga siffror från Futurestävlingar.)

– 34-åringens matchfacit under åren på den här nivån är 361-139. Hans facit på huvudtouren är 156-218.

(All statistik är hämtad från den fantastiska tennisdatabasen på tennisabstract.com)

 

Övriga turneringar
– I USTA-turneringen i Aptos, Kalifornien, stod kazaken Alexander Bublik som slutsegrare. 20-åringen vann fyra Futurestitlar förra året, däribland den i Falun, och tog nu sin första Challengertitel. 80 färska poäng och han klättrar upp till plats 104 på rankingen. I finalen besegrades britten Liam Broady med 6-3, 6-2.

– Förstaseedade Guido Pella defilerade sig fram till titeln i Floridablanca, Colombia. Utan att tappa ett set tog den före detta topp 50-spelaren sig till sin tolfte Challengertitel i karriären. Med en ranking på 74:e plats är han nu ordentlig tillbaka i topp 100 efter en tuffare period. Landsmannen Facundo Arguello stod för motståndet i finalen som slutade 6-2, 6-4.

– Sergiy Stakhovsky tillhör den exklusiva skaran, nämnd ovan, som har besegrat Yen-Hsun Lu i en Challengerfinal de senaste nio åren. I Portoroz, Slovenien, tog han i den gångna veckan sin sjätte Challengertitel i karriären i hans pågående försök att bli ihågkommen som något mer än ”han som slog Federer i Wimbledon en gång”. I en synnerligen dramatisk final lyckades han till slut vinna mot Matteo Berrettini med 6-7(4), 7-6(6), 6-3.

 

Denna vecka går tre Challengerturneringar av stapeln. I skrivande stund spelar Mikael Ymer mot Carballes Baena i förstarundan i Cordenons, Italien – en turnering som även Christian Lindell har kvalat in till. Damir Dzumhur och Nicolas Almagro (!) är toppseedade i Santo Domingo, Dominikanske Republiken. Tredje och sista turneringen hittar vi i Meerbusch, Tyskland, där bland andra Florian Mayer och Oscar Otte deltar.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.