Challengerkollen: Ymer i kvartsfinal och Haider-Maurer gör comeback efter 20 månaders frånvaro

Hela fem turneringar! ”Tennisens bakgård” var extra stor under förra veckan då den gjorde plats för fem olika turneringar. I en resa från Tjeckien till Uzbekistan, med tre mellanlandningar däremellan, tar vi er här igenom det viktigaste och hetaste från veckan som var.

 

Poprad
En cyniker skulle säga att det faktum att det är Elias Ymers blott andra kvartsfinal för året säger en del om hans år, medan en person med mer positivt perspektiv skulle säga att det var ett fall framåt och att varje litet steg är viktigt. Trots den vanliga föreställningen att allt behöver vara antingen svart eller vitt, det ena eller det andra, är nog den nyktraste analysen av Ymers resultat denna vecka att båda perspektiv stämmer. Visst är det dyster läsning för hur hans år har sett ut, men samtidigt är det trots allt en förbättring och förhoppningsvis något som kan ge honom självförtroende inför andra halvan av säsongen. Resultaten då? Jo, i första matchen avfärdade han Chris O’Connell i två raka set och i andrarundan slog han till slut lokale wildcardet Alex Molcan i tredje sets tie-break, en match där Elias var upp och ner men enormt stark mot slutet av matchen och spelade sin bästa tennis i slutskedet. I kvartsfinalen tog det stopp mot tysken Cedrik-Marcel Stebe med 2-6, 5-7.

Det skulle visa sig vara en inte alltför dålig förlust då 26-årige Stebe skulle gå hela vägen och ta hem titeln i Poprad. I semifinalen besegrade han sjundeseedade hemmaspelaren Adam Pavlasek och i finalen 22-årige serben Laslo Djere. Fjärde Challengertiteln för Stebe, men den förste på fyra år.

Finalresultat:  Cedrik-Marcel Stebe  6-0, 6-3  Laslo Djere

 

Todi
Andreas Haider-Maurer, minns ni honom? Jag ska själv motvilligt erkänna att jag helt hade glömt att hans ens existerar, så jag hoppade till när jag såg hans namn i lottningen i den obligatoriska gruschallengern i Italien. På Googleöversatta tyska nyhetsartiklar går det att läsa sig till att den 30-årige österrikaren har varit borta i 20 månader på grund av en hälskada. Han gjorde alltså sin comeback i Todi förra veckan, och vann halvt ironiskt sin första match efter att hans motståndare (ett lokalt wildcard) tvingades ge upp i början av tredje set. Tyvärr förlorade veteranen nästa match mot fransmannen Gleb Sakharov, men har med hjälp av skyddad ranking sett till att ordna en plats i Wimbledon nästa vecka.

Det var i övrigt ett hyfsat startfält i Todi under veckan med spelare såsom Gastao Elias, Facundo Bagnis och Dusan Lajovic. Inte heller finalisterna är några dussinspelare, där Marcus Erikssons överman från häromveckan Federico Delbonis lyckades besegra hemmaspelaren Marco Cecchinato.

Finalresultat:  [5]Federico Delboni  7-5, 6-1  [2]Marco Cecchinato

 

Blois
Förre veckans succéman, förlåt – succépojke, Felix Auger-Aliassime spelade även denna vecka en gruschallenger i Frankrike. Denna gång blev det dock en hedersam förlust i andrarundan mot Damir Dzumhur i tre tajta set för 16-åringen. Det var blott den första av tre fransmän 25-årige bosniern skulle slå i turneringen, då han i kvartsfinalen mötte Alexandre Muller och sedan i finalen skulle han slå 22-årige Calvin Hemery. En sjunde Challengertitel och välbehövligt för den gode bosniern som behövde poäng för att stanna i topp 100.

Finalresultat:  [1]Damir Dzumhur  6-1, 6-3  Calvin Hemery

 

Ilkley
På det brittiska gräset fortsatte ungraren Marton Fucsovics sin fina månad. I första rundan slog han förvisso förstaseedade Victor Estrella-Burgos, men det är en seedning som bedrar; den gode 36-årige dominikanen har bara vunnit fem gräsmatcher i sin karriär och tillbringar större delen av året på grus. Med vinster mot spelare som John Millman och Evgeny Donskoy, innan han i finalen enkelt avfärdade Alex Bolt, visar prov på fin form. Efter att ha börjat månaden med att vinna en gruschallenger har han nu lyckats med den anmärkningsvärda bedriften att vinna en turnering på grus och en på gräs under samma månad. Om det är någon som vet om detta har hänt förut, berätta gärna för oss då det minst sagt är imponerande.

Finalresultat:  Marton Fucsovics  6-1, 6-4  Alex Bolt

 

Fergana
Att grussäsongen förlängs efter Roland Garros på Challengernivå är förståeligt, men vad är grejen med en hardcourtturnering mitt ute i ingenstans i Uzbekistan? Nåväl, till skillnad från turneringarna i denna del av Asien tidigare under året spelade trots allt flera av de högt seedade spelarna bra. Blaz Kavcic, Ilya Ivashka och Nikola Milojevic var alla tre både bland de fyra högst seedade och framme i semifinal. Vann gjorde till slut 23-årige vitryssen Ivashka som därmed tog sin första titel på den här nivån.

Finalresultat:  [4]Ilya Ivashka 6-4, 6-3  [3]Nikola Miljoveic

 

Då det spelas kval till Wimbledon under veckan är det bara en Challengerturnering på schemat. Och, ja, ni gissade det – det är en grusturnering i Italien. Milano, närmre bestämt. På plats där är bland andra gårdagens finalister i Federico Delbonis och Marco Cecchinato.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.
  1. För många turneringar?
    Lägger man till ATP-turneringar och ITF-tävlingarna finns uppåt 1000 ”säkra” arbetstillfällen vilket innebär urvattnade lottningar och tomma platser i kvalen. Det kan väl inte vara bra för statusen?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.