Christer Hult om frånvaron av Hawkeye i Stockholm Open: ”Priset var oproportionerligt högt”

Frånvaron av Hawkeye i årets IF Stockholm Open, dataprogrammet som ger svar till domarna om bollen var inne eller inte, väckte under turneringen stora reaktioner från såväl spelare som tennisfans på sociala medier. 

Christer Hult, VD för arrangören Lagardères europeiska tennisdivision, bekräftar för Tennisportalen att ekonomin helt enkelt inte räckte till.

Läs mer: “Löjligt att spela utan Hawkeye”

Sedan datorprogrammet Hawkeye lanserades på ATP-touren 2006 har domarnas jobb på touren underlättat rejält och förenklat situationerna som uppstått vid tveksamma beslut. I årets IF Stockholm Open var hjälpmedlet borta för första gången sedan 2009, vilket gav upphov till en hel del livliga diskussioner mellan spelare och domare.

Det är löjligt att spela utan Hawkeye och jag vet inte om jag ska vara tyst på banan eller inte. Att vi inte har Hawkeye i år är brutalt.”, sa finalisten Jack Sock bland annat under veckans gång i Stockholm.

Rykten florerade redan under kvalhelgen, två dagar innan huvudturneringen startade, där arrangörerna Lagardere inte hade råd med de hastighetskameror på plats utan pengarna gick istället till att signa Juan Martin Del Potro, som sedermera vann turneringen, för 500 000 kronor. Christer Hult bekräftade för Tennisportalen att det rörde sig om en ekonomisk fråga.

– Priset på Hawkeye var oproportionerligt högt och vi valde istället att spendera pengarna på startfältet och spelarna.

Med tanke på hur utsatta domarna varit under veckan och de konflikter som uppstått på banan mellan just spelare och domare, kommer ni omprioritera nästa år och ta in Hawkeye? 

– Det är för tidigt att säga, ATP har varit nöjda och att det blir vissa diskussioner om domslut hör till spelet. Med Hawkeye så är spelarna ändå begränsade bara med tre utmaningar i varje set.

IF Stockholm Open och ATP-turneringen i Montpellier i februari tidigare i år är således de enda inomhusturneringarna, på just ATP-nivå, som spelats utan “Hökögat”.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.