Djokovic vann drömfinalen mot Federer – tog sin tionde GS-titel

Novak Djokovic vann superfinalen mot Roger Federer i nattens US-Open final inför ett fullsatt Arthur Ashe med siffrorna 6-4, 5-7, 6-4, 6-4. Matchen försenades ett par timmar p.g.a ett kraftigt regnoväder men regnet skulle sedermera avta och strax innan klockan 05:00 svensk tid slog Djokovic in matchbollen och kröntes till ny mästare i US Open.

På förhand hade vi ett supermöte framför oss med världens två bästa tennisspelare som inte stött på några större problem under turneringen och en repris från finalen i Wimbledon senast. Då vann Djokovic efter fyra set och bedriften skulle återupprepas igen efter nattens final.

Oddsen var på Djokovic sida inför matchen, inte med mycket men ändå nämnvärt och det främsta argumentet som man fick läsa om på sociala medier och som experter predikade om var den fysiska faktorn. Hur skulle Federer kunna utmana Djokovic över fem set? Tre set och Federer skulle ha betydligt bättre chanser, var de flesta överens om. Federer har visserligen visat vid 34 års ålder att han är bättre än någonsin och defensiven har förbättras avsevärt genom åren men samtidigt är Djokovic störst och det visade han under gårdagens batalj.

Federer gjorde på snudd en prickfri insats men det spelade ingen roll, Djokovic har i och med sin fysik ett övertag gentemot schweizaren och i bollandet är han för säker över en hel match. Trots att Federer spelade extremt aggressivt hela tiden och gjorde en helt sjuk match egentligen spelade det ingen roll, Djokovic är numret större!

Federer började lite trevande i första set och vart bruten två gånger, han bröt visserligen tillbaka en gång men det skulle räcka för setvinst för världsettan. ”Roggan” började hitta sin serve mer i andra set, höll ett flertalet gem till 0 och började bli mer aggressiv från baslinjen. Just utgångspositionen för Federer i det defensiva spelet, när han nästintill är cementerad en meter innanför baslinjen och slår backhands som liknar halvvolleys, otroligt vad som krävs för att ens kunna utföra det. Federer hade ett par setbollar vid *4-5 i andra set som Djokovic räddade upp efter utomjordiskt defensivt arbete, men var även och högg i nästa servgem från serben vid ställningen *5-6, denna gång gick det vägen och matchens största jubel utbröt på Arthur Ashe.

Hade momentum skiftat över på Federers sida inför tredje set? Samma scenario som i Wimbledon senast, då efter att Federer räddat sju (!) setbollar i andra set men bränslet skulle sedermera ta slut ganska snabbt. Fysiken skulle dock inte krokna här utan det var mer att Djokovic hela tiden hade ett botemedel på Federers attacker, vare sig det gällde SABR (sneak attack by Roger) då Djokovic helt enkelt bara bestämde sig för att lobba över Roger, eller stenhårda forehands som världstvåan fick se sig passerade av från Noles backhandssida.

Federer hade chansen att bryta fram till 5-4 i tredje set men Djokovic höll ut och kunde sedan vinna med 6-4 och resten är som man säger, historia.

Djokovic har i och med segern vunnit 10 GS-titlar, 7 bakom Federer som leder på 17 vunna. Djokovic är idag 28 år gammal och har ett par år kvar på touren, behandlar sitt kropp som ett tempel och kan likt en katt hinna upp bollar som mot vilken motståndare som helst hade kapitulerat på.

Nej, Djokovic kommer att gå om Federer om inte något oförutsägbart händer. 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.