”Du är över 20 och har inte vunnit en ATP” – Rosenholm talar ut i lång intervju

Livet bortom den stora scenen, på Future och Challengertouren där Patrik Rosenholm är aktiv, är allt annat än glamorös. Låga prispengar, halvtaskiga hotell och långa resor mellan turneringarna. Utgifterna är många och konkurrensen bland spelarna förödande.  

Tennisportalen har pratat med 500-rankade Patrik Rosenholm om sin satsning, fördomarna, Davis Cup-besvikelsen och om hur han överlever rent ekonomiskt. 

Patrik Rosenholm, idag 28 år gammal och hemmahörandes i KLTK, har rest och tävlat på touren i över tio år. En period omfattad av många olika destinationer där han fått göra det han älskar mest i livet – spela tennis.

$96,639 lyder den totala prissumman för Patrik Rosenholm på ATP:s officiella hemsida , vilket i runda slängar är 900 000 svenska kronor inspelade sedan 2007. En relativt blygsam summa med tanke på att det genomsnittliga svensken tjänar 300 000 per år före skatt. Hur har Patrik Rosenholm fått det att gå runt? Godhjärtade föräldrar bland annat.

De har alltid ställt upp. Förr om åren när jag inte hade någonting skulle det inte vara möjligt att tävla. Det är fortfarande så faktiskt. Har jag ett sämre år skulle det inte gå runt utan dem. Office Management är en av sponsorerna jag har som hjälper mig i min satsning och rackets, kläder och senor får jag från Babolat.

– Jag säger så här, man går inte för mycket back men jag går heller inte plus, långtifrån. Då måste man spela bättre. Jag spelar också för att nån gång i karriären bli så pass bra att jag kan tjäna pengar. Spelar du dock enbart för pengarna blir det svårt. Det ska vara kul att spela. 

Hur ska man förhindra problemet tycker du?

– Nu höjer ITF prispengarna vilket är en grej som verkligen behövde göras. Jag spelar klubbmatcher i Tyskland för att dra in en extra slant. Mats Wilander vann Franska Öppna när han var 17, det är ingen 17-åring som vinner Franska nuförtiden, eller Grand Slams för den delen, och får man ut det runtom i stugorna i Sverige kanske möjligheten finns att företag går in och sponsrar. En kille som är 25 och satsar, det är inte försent som många kanske tror. Tyvärr hör man folk säga: ”Du är över 20 och inte har vunnit ATP”.

Det är inte många som gör det när man är tonåring, säger Rosenholm innan han fortsätter sitt resonemang.

Sedan gäller det att ge tillbaka någonting, det är ju business. Ta IF Stockholm Open som exempel. Tänk om IF skulle vilja sponsra någon, då kan man spela när man är hemma med någon i företaget som tycker tennis är roligt och prata om sin satsning och livet på touren. Loggor på kläder är ett annat exempel. Allt för att ge tillbaka till företagen så mycket som möjligt för att det ska vara intressant för dem att sponsra.

På tal om IF Stockholm Open, en tävling där vi sett en helt annan Rosenholm än den som är ute och tävlar på touren. Berätta, hur kommer det sig att du höjer dig så avsevärt i Kungliga Tennishallen?

Jag får spela i min hemmaklubb (KLTK) och visst, vi tränar inte så mycket på centercourten men hallen är som mitt vardagsrum och jag trivs väldigt bra där. Jag har tränarna runtomkring mig, kompisar, familj som kommer och kollar och då blir det extra kul. 

Du känner inte någon press att prestera just på hemmaplan?

Jag gillar att spela inför publik och jag brukar inte känna någon press ju större publik det är eller fler som kommer och tittar. Det är bara kul. 

Hur skulle du summera din säsong i år?

– Jag var skadad sex månader i axeln, valde att träna längre in i januari sen blev det att åka och tävla. Träffen och matchvanan tog ett tag att få tillbaka. Tennis är mycket mentalt och det tar tid att komma in i det hela. När jag mötte Nedelko (Ivan, rankad 363 i världen) i slutet på sommaren kände jag att jag var tillbaka lite mer och började spela bättre. Jag hade hoppats på bättre resultat i år men har samtidigt haft tuffa lottningar. Corrie (271), King (152), och Griekspoor (489), det gick inte min väg. Vissa matcher var tuffa och de spelade bättre än mig när det behövdes. I Jönköping däremot, spelade jag riktigt bra. Jag satte ingen press på mig utan spelade bara ut.

Patrik Rosenholm nådde kvartsfinal som kvalspelare (förlust mot Golubev som sedermera vann turneringen) i Jönköping Challenger och var en av många svenskar som höjde sig av att spela på hemmaplan, där dubbelfinalen var helsvensk med Arvidsson/Simonsson som slutsegrare. Patrik välkomnar fler tävlingar på nivån, och likaså godhjärtade sponsorer.

– Vi har några Futures nu, två Challengers och förhoppningsvis kan vi få till ännu mer drag runt tennisen i Sverige och på så sätt få in mer sponsorer och utöka till fler tävlingar. Då  kanske vi får in ännu mer sponsorer vilket leder till fler tävlingar. Det behövs ju verkligen, fler tävlingar alltså. Spanien, Italien, Frankrike har hur många tävlingar som helst och då är det inte konstigt att de får fram en massa spelare. I Spanien har du ”camps” där du kan vara med, betala en femhundring och åka med en buss hyrd från klubben, varje dag, hela veckan till olika tävlingar. Då blir kostnaden inte särskilt stort, jämfört med här i Sverige då du behöver resa överallt för att spela tävlingar.

”Det hade varit väldigt stort för mig att representera Sverige i Davis Cup”

Att Patrik Rosenholm är besviken över uteblivet spel i Davis Cup-sammanhang hymlar han inte om. Ofta uttagen till landslagssamlingar men ratad när det väl kommit till kritan. Samtidigt hyser han inga agg mot tidigare förbundskapten Fredrik Rosengren, som nu vid årskiftet ersätts av Johan Hedsberg.

Han (Rosengren) har varit med på tävlingar och det betyder mycket att ha en tränare med men självklart, det går inte att sticka under stolen med att jag är besviken över Davis Cup. Jag och ”Fidde” har pratat om det. Han har motiverat varför han har gjort olika val och varför han tar ut någon och vice versa. Han hade sina åsikter och det är inte mycket jag kan påverka. 

Chansen till en DC-debut finns ju fortfarande!

Jag hoppas det! Jag skulle jättegärna spela Davis Cup. Dem åren som vi haft med Fidde har vi haft mer stöd och bättre förutsättningar än tidigare. Sedan får vi se om vi får samma stöd i framtiden eller om förbundet väljer att spara in på pengar eller prioritera på andra saker. Det är en fråga förbundet får svara på.

Jag antar att du kommer fortsätta att kriga på touren och fortsätta köra på i din satsning?

Ja, men det är som sagt en ekonomisk fråga. Jag gör lite designgrejer, loggor, hemsidor, kodar och programmerar vid sidan om tennisen. Det är ingenting som tar energi från min satsning och jag kan få in lite pengar vilket behövs. Ute på en tävling t.ex. äter jag middag och istället för att läsa en bok eller film på kvällen som många gör tar jag fram datorn och jobbar. Om det är någon som behöver en hemsida gjord, en webbutik, blogg eller  logga får man gärna höra av sig och stödja min tennis på det sättet! 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.