Tennisportalen har fått en pratstund med 56-rankade dubbelspecialisten Wesley Koolhof som pratar ut om sitt liv på touren. Holländaren delar med sig av alltifrån galna händelser på banan med missilskjutning mitt under pågående match till varför han har sadlat om helt och satsar enbart på dubbeln. Wesley ger oss även en insikt rent ekonomiskt och listar de största skillnaderna mellan challenger och ATP-touren.
Du är idag rankad som 63:a i världen på dubbelrankingen och spelar nästan ingen singel alls. Kommer du ta upp singelkarriären i framtiden och isåfall, vad är tuffast att hantera med att spela både singel och dubbel?
– När det finns möjlighet för mig att spela singel så kommer jag definitivt spela. Under fjolåret gjorde jag och Matwe (Middelkoop) så bra ifrån oss i dubbeln att det inte fanns utrymme för mig att delta i singeln eftersom semifinaler och finaler i dubbeln krockar med kvalspel i singeln. Det var med andra ord en win-win situation för oss! Tuffast att hantera med att delta i båda spelformerna är som sagt att det krockar för oss rent schemamässigt.
Vad skulle du säga skiljer sig mest mellan Challengertouren och ATP?
– Det skiljer sig en hel del mellan challenger och ATP, kanske mer än vad det borde göra. Den största skillnaden är givetvis pengar och poängen. Att vinna en challenger (vinna 4 matcher) motsvarar en vinst i första rundan i de flesta ATP-turneringar. Det skiljer sig även mycket rent strukturellt runt turneringarna. Hotellen är såklart bättre på ATP, likaså transporterna. Träningsmöjligheterna går inte ens att jämföra och oftast är det gratis mat. Är du på ATP-nivå behöver du knappt spendera pengar men på challengern har du inga andra alternativ än att just spendera.
Du spelar alla turneringar tillsammans med Matwe Middelkoop men i Australian Open i år spelade din partner istället ihop med ryssen Mikhail Elgin. Vad låg bakom beslutet?
– Cuten inför Australian Open i år var 129 och den högsta på många år! Man anmäler sig online och kan sedan följa listan hela vägen till deadline. Ett par dagar innan deadline kan man lista ut vart cutten kommer att hamna så då brukar par splitta på sig och försöka slå cutten ihop med någon annan, det var det som tyvärr hände med oss.
– 90% av turneringarna under året har du massvis med olika utgifter. Lunch, middag, strängning av rackets och tvätt behöver du betala för! Utgifterna sträcker sig uppemot 40-50 euro per dag så du behöver kvala in till turneringen och vinna en första runda för att tjäna lite pengar, vilket inte är det helt lättaste. De flesta av dagens challengerturneringar har hospitality vilket medför gratis boende och mat och det underlättar givetvis.
Matchfixing existerar i alla sporter och tennisen är inget undantag vilket de flesta idag är medvetna om. Hur mycket pratar ni spelare om det och vad tycker du man kan göra för att försöka åtgärda problemet?
– Ja, det är definitivt något som diskuteras bland spelare och något som uppmärksammats mycket i media på sistone. Spelare har blivit avstängda på grund av detta och jag kan inte neka till att det existerar. Betting blir bara större och större i världen och tennis är en individuell sport, vilket i sin tur gör det enklare att manipulera. Som du sa blir spelare mer sårbara med de lägre prissummorna och det kommer alltid skilja sig i prispengar på de olika nivåerna, det kan man inte ändra på. Det enda man kan göra är att stoppa bettingen i sig. Gör det omöjligt att betta på futures och challengers och få bettingbolagen att sätta en limit på insatserna. Det skulle kunna vara något!
Något som däremot inte diskuteras lika ofta och flitigt i media som matchfixing är de hatmeddelanden som ni spelare får motta efter förluster från arga speltorskar via sociala medier. Du är inte immun mot detta antar jag?