Dubbelspecialisten Wesley Koolhof talar ut om livet på touren

Tennisportalen har fått en pratstund med 56-rankade dubbelspecialisten Wesley Koolhof som pratar ut om sitt liv på touren. Holländaren delar med sig av alltifrån galna händelser på banan med missilskjutning mitt under pågående match till varför han har sadlat om helt och satsar enbart på dubbeln. Wesley ger oss även en insikt rent ekonomiskt och listar de största skillnaderna mellan challenger och ATP-touren.

 

Du är idag rankad som 63:a i världen på dubbelrankingen och spelar nästan ingen singel alls. Kommer du ta upp singelkarriären i framtiden och isåfall, vad är tuffast att hantera med att spela både singel och dubbel?

– När det finns möjlighet för mig att spela singel så kommer jag definitivt spela. Under fjolåret gjorde jag och Matwe (Middelkoop) så bra ifrån oss i dubbeln att det inte fanns utrymme för mig att delta i singeln eftersom semifinaler och finaler i dubbeln krockar med kvalspel i singeln. Det var med andra ord en win-win situation för oss! Tuffast att hantera med att delta i båda spelformerna är som sagt att det krockar för oss rent schemamässigt.

Vad skulle du säga skiljer sig mest mellan Challengertouren och ATP?

– Det skiljer sig en hel del mellan challenger och ATP, kanske mer än vad det borde göra. Den största skillnaden är givetvis pengar och poängen. Att vinna en challenger (vinna 4 matcher) motsvarar en vinst i första rundan i de flesta ATP-turneringar. Det skiljer sig även mycket rent strukturellt runt turneringarna. Hotellen är såklart bättre på ATP, likaså transporterna. Träningsmöjligheterna går inte ens att jämföra och oftast är det gratis mat. Är du på ATP-nivå behöver du knappt spendera pengar men på challengern har du inga andra alternativ än att just spendera.

Du spelar alla turneringar tillsammans med Matwe Middelkoop men i Australian Open i år spelade din partner istället ihop med ryssen Mikhail Elgin. Vad låg bakom beslutet?

Cuten inför Australian Open i år var 129 och den högsta på många år! Man anmäler sig online och kan sedan följa listan hela vägen till deadline. Ett par dagar innan deadline kan man lista ut vart cutten kommer att hamna så då brukar par splitta på sig och försöka slå cutten ihop med någon annan, det var det som tyvärr hände med oss. 

Hur tufft är det egentligen ekonomiskt på just challengertouren?

 

– Det är tufft, helt klart! Svåraste med challengertouren är just den ekonomiska biten. Futures och challengers är investeringar spelare måste göra i sina karriärer. Det tar både tid och pengar att gå igenom processen från futures upp till ATP. Som spelare behöver du då ekonomisk hjälp från familj, förbund eller sponsorer för att klara av det och när du sedan nått ATP kan du börja göra pengar.  
Kort sammanfattat är Challengern där för poäng och ATP för pengarna!

 

Hur ser inkomsterna/utgifterna ut under en vanlig vecka på challengertouren?

– 90% av turneringarna under året har du massvis med olika utgifter. Lunch, middag, strängning av rackets och tvätt behöver du betala för! Utgifterna sträcker sig uppemot 40-50 euro per dag så du behöver kvala in till turneringen och vinna en första runda för att tjäna lite pengar, vilket inte är det helt lättaste. De flesta av dagens challengerturneringar har hospitality vilket medför gratis boende och mat och det underlättar givetvis.

Matchfixing existerar i alla sporter och tennisen är inget undantag vilket de flesta idag är medvetna om. Hur mycket pratar ni spelare om det och vad tycker du man kan göra för att försöka åtgärda problemet? 

– Ja, det är definitivt något som diskuteras bland spelare och något som uppmärksammats mycket i media på sistone. Spelare har blivit avstängda på grund av detta och jag kan inte neka till att det existerar. Betting blir bara större och större i världen och tennis är en individuell sport, vilket i sin tur gör det enklare att manipulera. Som du sa blir spelare mer sårbara med de lägre prissummorna och det kommer alltid skilja sig i prispengar på de olika nivåerna, det kan man inte ändra på. Det enda man kan göra är att stoppa bettingen i sig. Gör det omöjligt att betta på futures och challengers och få bettingbolagen att sätta en limit på insatserna. Det skulle kunna vara något!

Något som däremot inte diskuteras lika ofta och flitigt i media som matchfixing är de hatmeddelanden som ni spelare får motta efter förluster från arga speltorskar via sociala medier. Du är inte immun mot detta antar jag?

Tyvärr inte! Det sker på regelbunden basis. När jag förlorar en match, speciellt en jämn sådan, dimper det ner ett par arga meddelanden via min twitter och Facebook. När jag sedan vinner en match, och de säkerligen tjänar pengar på mig, hör jag ingenting. Inte så kul (skrattar).

 

Vi hör ofta skräckhistorier från spelare på touren som vart med om både det ena och andra under sina äventyr utomlands. Vad är det konstigaste som du vart med om? 

 

– Man har ju hört en del historier från spelare som t.ex vart i Senegal, Indien och upplevt en del sjuka saker men jag har aldrig deltagit i liknande turneringar. Det konstigaste som hänt mig däremot under mina år på touren var när jag tävlade i Israel då en missil flög ungefär 300 meter över banan mitt under match! Missilen sköts ner av det israeliska försvaret och händelsen var både cool och läskig att uppleva på samma gång!

 

Bästa spelare du har mött?

 

– Under min singelperiod mötte jag Daniel Brands för drygt två år sedan. Han var då förstaseedad i kvalet och jag förlorade med 7-6, 6-1. Marc Lopez mötte jag tidigare i år i Doha och han är den högst rankade spelaren jag har mött i dubbel. Fransmannen Pierre-Hugues Herbert har jag spelat mot i båda spelformerna och han är idag rankad långt innanför 20-strecket i dubbeln.

 

Du och Matwe bröt mark i år då ni tog er första ATP-titel tillsammans efter seger i Sofias 250-turnering. Vad har ni satt för mål för denna säsong?

 

Vårt gemensamma mål är att uppnå topp-50. I dubbel kan saker och ting ändras väldigt snabbt och likväl kan vi ha nått målet inom två veckor så vi letar alltid efter kortsiktiga mål och jobbar sedan därifrån. 
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.