Elias Ymer inför kvalet i Melbourne: ”Clean eating som gäller här”

Elias Ymer är mitt inne i sina förberedelser inför Australian Open när vi når honom för ett samtal om den oerhört korta försäsongen, tankarna inför kvalet samt hur ”clean” hans måltider är i Melbourne.

***

Elias! Det var ett tag sedan. Du har kvalat in till Australian Open tre gånger tidigare i din karriär. Hur går tankarna?

– Vi (Brydniak) pratade om det häromdagen. Det är min åttonde gång jag är här i Melbourne. 8 år alltså. Det är en hel del!

Du trivs i staden?

– Ja, den är rätt nice alltså.

Berätta – du gick in i kvalet i Adelaide 1 men valde att stanna i Melbourne. Vad hände där?

– Det blev lite fel med anmälan, jag ville egentligen spela i Melbourne men kom in i Adelaide istället. Jag hade aldrig tänkt att spela där eftersom Davis Cup slutade så sent och om det skulle bli en tävling inför kvalet i Australian Open så skulle det bli just en ATP 250 i Melbourne. Jag låg en utanför på listan i Melbourne och valde att stanna och träna här istället.

Hur har din försäsong varit och har du och ditt team tränat på något specifikt?

– Det blev en vecka i Stockholm och jag har aldrig haft en så kort försäsong i min karriär. Jag och Mikael brukar alltid spela en match under försäsongen inför Australian Open och det blev en femsetare på SALK. Bana 6. Den tog tre timmar och 45 minuter innan vi var tvungna att bryta. En sjuk match!

Minns du siffrorna?

– Självklart. 7-6 (8) till mig i första set, 4-6 och 8-10 i tiebreak till honom i tredje set. Som alltid var det en enorm tändning.

Hann du ha någon semester?

– Det blev en veckas semester i Etiopien. Vilade och bara tog det lugnt.

Kör du och din coach Christian Brydniak året ut 2022?

– Vi firade ettårsjubileum alldeles nyligen. Ny säsong nu och nya möjligheter som man säger!

Tanken är att ni kör året ut?

– Vi kör dag för dag, tävling för tävling. Vi har kört ett år, allting ser bra ut och vi fortsätter.

Hur är det med covid där? Hur ofta behöver ni testas i Melbourne?

– Man testades direkt när man landade på flygplatsen och sedan måste man testa sig var sjätte dag. Men det är okej. Du är helt fri och kan gå ut på stan.

Hur mycket snack är det om Djokovic därnere?

– Det är helt galet. Nyheterna är helt galna. Det första man ser varje morgon när man sätter på TV:n är Djokovic.

Berätta – vad äter du för mat mellan tränar i Melbourne. Blir det mycket mat på restaurangen vid anläggningen eller hur ser det ut?

– US Open och Melbourne har bäst mat gällande Grand Slams helt klart. Det är väldigt ”clean” mat som gäller.

Inte mycket ris och pasta antar jag?

– Jag har ätit riktigt ”cleant” sen jag kom hit till Australien. Ingen julmat här direkt. Avocado, lax, bara ekologisk mat. Kyckling, biffar, bara ”organic”. Direkt från farmen!

Bild från Australian Opens restaurang 2021 när Tennisportalen tog rygg på Elias Ymer. Avdelning ”Clean eating”. Portalens tallrik.
Elias Ymers tallrik från samma vistelse.

Vad äter du på kvällarna? Mycket sushi?

– Jag äter sushi just nu faktiskt!

Från Nobu?

– Jag har inte besökt det ännu men det gör du och jag sedan vid tillfälle!

Härligt! Du och Kokkinakis är bra vänner. Vad säger du om hans match senast mot Mikael?

– Jag såg hela matchen och det var en otroligt bra match. Det är kul att det går bra för Kokkinakis, han är en snäll kille. Han har haft det tufft med skador men är påväg uppåt nu.

Är det någon annan utländsk spelare förutom Kokkinakis som du hänger med på touren?

– Cressy! Han är en av mina bättre vänner på touren. Mikael (Ymer) får vi inte glömma heller. Han är min bästa vän.

Har du något ranking eller titelmål under året eller tar man det dag för dag, tävling för tävling?

– Alla sätter en ”nyårsresolution” men ett nytt år börjar egentligen varje dag. Varje dag kan du lova dig något nytt men om man ändå ska säga något så är det att inte önska sig alltför mycket. Låt det komma till dig. Du jobbar hårt och gör bra saker. Kommer det så kommer det. Så ser jag på det.

Man hör en del spelare prata om rankingmål men kan man verkligen kontrollera sådant?

– Det är ingenting som är i dina händer. Visst, du kan vinna matcher men om någon annan spelar bättre än dig så är det inte mycket du kan göra. Därför är det bättre att kontrollera saker som du verkligen kan kontrollera.

Du som är inne i det i allra högsta grad – förutom resultat, vad kan vi göra hemma i Sverige för att få sporten tennis mer populär bland den yngre generationen?

– När jag var i Etiopien senast för några veckor sedan frågade jag barnen där vad de tyckte om tennis. De hade ingen aning alls om sporten. Tennis är inte jättestort på så sätt men om du ställer en fråga om fotboll kan de rabbla upp startelvor i varje lag i Premier League. Vi behöver synas mer på stora sportkanaler och det kanske gäller framförallt hemma i Sverige. Tar vi Etiopien igen som ett exempel har de ingen stor fotbollsspelare i landet de kan se upp till vilket är intressant.

– Vi inom tennisen kan lära oss vad fotbollen gör. Den sporten är så stor internationellt. De gör någonting otroligt bra och det är bara att titta på TV-spelet (FIFA). Vi behöver synas mer helt enkelt.

Om vi tar mer specifikt för Sverige, vad kan vi göra här hemma?

– Jag tycker att det börjar se bättre ut i svensk tennis, det börjar komma upp spelare underifrån. Ludvig Hede spelade Tennis Europe-Masters senast och nästa år kommer Raffi (Ymer) och Sebbe (Eriksson) spela Grand Slam för juniorer förhoppningsvis.

Du har bra koll på våra juniorer hör jag!

– Jag följer och kollar mycket. Pratar med folk. En idé jag har på ämnet skulle vara att låta spelarna jag nämnt hänga med under Davis Cup-samlingar så att de har något att se fram emot och bli inspirerade.

Tack för denna intervju Elias. En sista hälsning till fansen – vad säger du?

– Big Eli 2022!

Bra slutord!

– Jag vill också tillägga att jag vill att fansen där hemma ska njuta av Australian Open. Jag minns själv när jag var yngre och vaknade tidigt, satte på TV:en och såg de blå banorna från Melbourne. Vilken känsla det var!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.