En stjärna föddes ur Davis Cup (I samarbete med Sportsbook)

  0
  926
  Cameron Norrie. Foto: TCU Athletics

  Om du inte känner till Cameron Norrie är det dags att lägga det namnet på minnet. Efter den överraskande vinsten mot spanjoren Roberto Bautista Agut i Davis Cup är Cameron Norrie definitivt en tennisspelare att räkna med framöver. Med hans enastående prestationer under hans debut förutspås han en ljus framtid inom tennisen.

  Enastående debutseger

  Det var till dånet av hurrande brittiska fans som den relativt okände Cameron Norrie vann över den spanske favoriten Roberto Bautista Agut. Med relativt lite erfarenhet gick han upp mot ett världsproffs i Davis Cup och lyckades bjuda åskådarna på en alldeles extraordinär debutseger. Norrie, som aldrig tidigare hade spelat en professionell match på grus slog 23:e rankade Bautista Agut med 4-6, 3-6, 6-3, 6-2, 6-2 i en match som varade i över fyra timmar.

  Britterna stod inför en riktig tuff utmaning i årets Davis Cup med den långvarigt frånvarande världsettan Andy Murray och den skadade Kyle Edmund vid sidlinjen. Utsikterna var alltifrån ljusa när unge och relativt oerfarne Norrie tog plats på banan i soliga Marbella. Han hade aldrig spelat på underlaget tidigare och det var hans första femsetare någonsin. Dessutom hade Albert Ramos Vinolas tidigare vunnit över en annan brittisk nykomling i Davis Cup, Liam Broady.

  Oväntad vändning

  Matchen började med starka prestationer från Bautista som verkade vara i toppform. Norrie visade inget tecken på nervositet inför debutmatchen mot den spanske proffsspelaren. Bautista ledde med 3-0 med ett break i andra set efter att tidigare ha vunnit 7 matcher i rad. Norrie kämpade och försökte slå tillbaka men utan att lyckas. Bautista tog kontroll och ledde med två set. Ja, det såg inte ljust ut för britten men det som är så spännande med tennis är hur snabbt det kan vända. Spelare som satsat pengar på spanjoren skulle ångra sig. Tennis odds på spelbolagen talade för vinst för Bautista men Norrie visade sig vara en underdog som oväntat vände matchen.

  Trots att han låg i underläge visade han på fantastiska prestationer mot spanjoren som började försvagas av vad som verkade vara en lårskada. Norrie, som har en utmärkt backhand spelade hårt och smart. Han såg sin chans och lyckades mot alla odds vinna matchen mot en förvånad Bautista.

  Vem är Cameron Norrie?

  Så vem är denne talangfulle Cameron Norrie? Han föddes i Sydafrika men flyttade redan som treåring till Auckland. Där representerade han Nya Zeeland i juniortennis. Med en mamma från Wales och en pappa från Skottland var det ett naturligt steg för Cameron att ta sig till England som tonåring. Han bodde i London i tre år innan han flyttade till USA för att läsa sociologi på ett universitet i Texas. Det var under hans tid på universitetet som han tog tennisen på allvar och spelade i universitets tennisslag. Norrie blev professionell tennisspelare förra året och spelade på den största ATP turnén för första gången och vann en debutseger mot Argentinas Horacio Zeballos i Eastbourne. Han kvalificerade sig för US Open och nådde andra omgången och det var de tre titlarna på Challenger Tour-tävlingen som hjälpte till att lyfta hans ranking precis utanför topp-100. Norrie förlorade i andra omgången i kvalet till Australien Open. Idag rankas Norrie som Storbritanniens 3:e bästa tennisspelare bakom Andy Murray och Kyle Edmund.

  Vad är nästa steg?

  Numera rankad som 3:a i England har Norrie bland annat jämförts med Rafael Nadal. Norrie är visserligen långt bakom Nadal i rankningar och Grand Slam-prestationer, men en sak har de gemensamt – båda är vänsterhänta. Dessutom gillar Norrie hårda underlag och har en utmärkt backhand.

  Efter hans briljanta insatser i Davis Cup har han övertygat den brittiska lagkaptenen Leon Smith att hans framtid inom tennisen är säkrad.  Den unge britten har mycket att ge och kommer nu fokusera på träning inför kommande matcher. Målet är att höja sin rankning för att säkra ett inträde till Grand Slams. Dessutom väntar Storbritanniens play-off senare i september för att avgöra om de kommer tillbaka World Group 2019. Framtiden ser ljus ut för unge Norrie som visade på enorm potential under hans fantastiska debut i Davis Cup.