En väska med nya HEAD-racketar

Jag har haft förturen att få testa en hel del av de nya racketarna från HEAD som finns på marknaden med den nya ”teknologin” Graphene Touch och tänkte kommentera lite på utbudet. Utbudet känns faktiskt som helt rätt ord med tanke på hur många racketar som lanseras hela tiden.

Vad är då Graphene Touch? Graphene är världens starkaste men ändå lättaste material och HEAD har lagt till ett stötdämpande material som ska reducera mängden vibrationer och därmed göra det skonsammare för armen. En tydlig reservation från andra rackettestare och recensenter angående Graphene Touch har varit att det gjort racketarna för dämpade och inte gett tydlig feedback om var i racketen man träffar.

Jag har spelat en hel del med olika Graphene Touch-racketar senaste tiden och håller inte helt med. Vissa modeller är rätt responsiva och speciellt HEAD Graphene Touch Speed Pro funkade bra för mig. Dock är jag van att spela med mycket tyngre racketar och lider alltid av instabilitet i horderna av nya 300-310 grams racketar som kommer ut på marknaden. Så det blir att lägga på rätt friskt med blygtejp för att Graphene Touch-racketarna ska passa mig personligen.

Om man tar HEAD Graphene Touch Extreme MP som jag verkligen gillade första timmen så kan inte dämpningen varit klockren eftersom jag kände armsmärta under 1,5 dygn efteråt. Något jag i stort sett aldrig gör. Tittar på man styvheten i Touch Extreme MP som ligger på relativt medelstyva 64 RA så kändes racketen mer uppåt 70, men är man ute efter ett armvänligt racket ska man inte stirra sig blind på det så kallade RA-värdet utan verkligen provspela racketen, läsa recensioner etc. Racketar flexar på olika sätt och hur flexen är och vad ”den sitter” kan vara helt avgörande för racketens spelkaraktär.

Flexen i HEAD Graphene Touch Speed Pro passade mig bättre, men utan bly var den mindre stabil än Extreme MP trots högre vikt. Men det beror så klart på hur huvudlätt racketen är (var vikten sitter), Graphene Touch Extreme MP är nästan jämnbalanserad och Speed Pro är lite mer huvudlätt. Så för mig personligen räckte det inte med blytejp bara vid klockan 3 och 9, utan jag behövde ha bly nästan hela vägen runt från 3 till 9 för att det skulle kännas stabilt. För att racketen ska vara hyfsat enkel att svinga så behöver du motvikta med ett tjockare lädergrepp eller blytejp på handtaget (man kan också göra som ATP-proffsen och ha silikon i handtaget så klart).

Jag tycker med andra ord in de lyckats tillräckligt med komforten i Graphene Touch Extreme-modellerna, men i Speed Pro och MP var den bättre även om racketen då saknade stabilitet vid volleys och mot hårdslående spelare.

När det gäller HEADs serie Instinct som marknadsförs av Tomas Berdych bland andra (Berdych spelar egentligen med en annan modell, läs mer om det här på min sajt tennisnerd.net (dock på engelska)) så lider den av samma problem. Det är väldigt lätta racketar med hög styvhet där jag har svårt att se målgruppen och tanken med racketserien. Extreme är en bättre utmanare till Nadals Pure Aero (Nadal spelar egentligen med en tidigare modell) och med hög styvhet och vikt runt 300 gram som så många andra racketar på marknaden så känns Instinct-serien helt överflödig i mina ögon.

Jag tycker det är ett allmänt problem bland racketföretagen – urvalet av olika modeller och racketserier är överväldigande för konsumenten. Speciellt eftersom de flesta racketarna ligger runt 300 gram osträngade, med 16×19 i strängmönster och 100 sq inches i träffyta.

Tyvärr hittade jag inte min nästa racket bland HEADs senaste ramar. Många av dem spelade helt okej och min favorit var helt klart Graphene Touch Speed Pro, men ingen av dem klår de racketar jag använder just nu, vilket är den gamla godingen HEAD Liquidmetal Radical Tour (om 2003 kan räknas som ”gammalt”). Den väger 350 gram strängad med over grip – en tyngd på racketar som är näst intill omöjlig att hitta idag. Smaken är ju som baken men jag föredrar när racketen agerar slägga på bollen.

Här är två klipp, en där jag spelar med HEAD Liquidmetal Radical Tour och det andra när jag testar HEAD Graphene Touch Extreme MP.

Läs mer om olika nya racketmodeller, recensioner, nyheter, med mer på tennisnerd.net. Följ mig gärna också på Instagram, Facebook och YouTube.

Vad har ni för frågor och funderingar kring racketar, nya som gamla? Tveka inte att fråga! 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.