Ett steg från de stora: Historien om David Ferrer

Tidigare världstrea och trefaldig mästare av Davis Cup, Grand Slam-finalist och finalist i London slutspelet 2007: alltid nära, alltid skuggande de allra största i sporten. Fabio Valente från Spaziotennis har skildrat den tidigare världstreans karriär.

Skriven av Fabio Valente

Det är omöjligt för någon att tala om David Ferrer utan att visa medkänsla för historien om den iberiska tennisspelaren, född i Javea, i sydöstra Spanien. Anledningen är för alla de mängd titlar och framgångar från denna ödmjuka spelare, nu nära sin 35:e födelsedag, som ständigt missar det sista steget som krävs för att säkerställa hans namn i historieböckerna. Boendes i Valencia, är David Ferrer inne i en tid med högst antalet ATP-titlar som fortfarande saknar en Grand Slam på sitt CV. Hans 26 titlar, plus 3 Davis Cup troféer och två dubbeltitlar på ATP-nivå, fyller en samling där fortfarande saknas den högsta av alla utmärkelser för ett tennisproffs – en Grand Slam.

David var bara några steg från att erövra den dyrbara trofén på hans älskade underlag – grus. Vi blickar tillbaka till 2013 och Roland Garros. Ferrer är ett ostoppbart lejon och en allvarlig utmanare för titeln. Hans tro växer alltmer under veckorna i Paris då han enkelt avfärdar sina motståndare på löpande band. Det finns dock ett hinder i en spelare som endast förlorat en gång tidigare i turneringen under hela sin karriär – vi pratar givetvis om Rafael Nadal. ”The king of clay” skulle ta sin nionde titel på sin hemmaborg efter 6-3, 6-2, 6-3 mot sin landsman och nära vän. David Ferrer har inget annat val än att komma hem tomhänt, följt av hans eviga längtan efter hämnd, revansch och nya äventyr.

David Ferrer väcker ofta både medkänsla och beundran samtidigt och även om han inte är bland de mest populära tennisspelare på touren är han fortfarande omgiven av massor av trogna och lojala fans världen över. Anledningen är enkel: Ferrer ger aldrig upp. Han slutar inte kämpa till sista poängen är spelad i varje match och visar en anda och inställning utöver det vanliga som kan värma det allra kallaste hjärtat. Ferrer är en sann arbetare, en krigare och totalt orädd. Ferrer är arbetarklassens hjälte och en förebild för de som värdesätter inställning och attityd, och samtidigt ideal för de som drömmer sig bort. Ferrer är mannen som byter otaliga, svettiga tröjor under samma match och som är högst inblandad i oändliga baslinjedueller som aldrig vill ta slut. Ferrer är allt detta och mycket mer men alltför ofta glöms det bort.

David blev proffs vid 18-års ålder och snabbt visade han upp sitt register på banan och blev en tuff motståndare för många toppspelare. Hans statistik är imponerande med tanke på hans genomsnittliga talang: Ferrer är allt annat än förutbestämd och förverkligar tesen om att hårt arbete leder till resultat. Varje vinst för David är helt och hållet resultatet av hans ständiga ansträngningar, som gör varje triumf sötare, varje bedrift värd att fira. Historien om Ferrer skrivs därför med ett leende på läpparna, snarare än ett beklagande – ett personbästa på rankingen som världstrea, tre Davis Cup-segrar erövrade med sitt landslag och många bra minnen runt om i världen personifierar en karriär som nu varat i nästan två decennier.

Spanjoren kommer snart att fira sin 35:e födelsedag och är fortfarande en av de bästa aktiva spelarna på touren, tätt bakom de allra bästa. David ligger i skrivande stund 12:a på världsrankingen och bara Roger Federer är äldre än honom på topp-20 listan. Inte illa för en ”obegåvad” spelare som bara kan spela defensiv tennis, enligt hans belackare. Olyckligtvis har David Ferrer inte haft en av sina bättre säsonger med endast ett fåtal resultat värda ett omnämnande och ett par oväntade nederlag har fått honom att tvivla själv på sin fortsatta karriär. Efter en förlust tidigare mot Nicolas Almagro i år, där han inför matchen hade 15-0 i inbördes möten, och ytterligare bakslag mot Dominic Thiem, Alexandr Dolgopolov, Lucas Pouille, Andrea Seppi, Nicolas Mahut och Albert Ramos-Vinolas, har han tvingats till ytterligare reflektion.

”Det kommer en tid för alla när man måste stanna upp och leva med sin familj”

Jag vet inte ännu vad jag ska göra under de kommande veckorna, – meddelade han för några veckor sedan – jag har vilat och jag kommer att försöka göra mitt bästa under den sista delen av året. I min karriär jag har rest och spelat så mycket: det kommer en tid för alla när man måste stanna upp och leva med sin familj ”. Sorgliga ord från spanjoren som fått många att tänka på en eventuell pension för honom. Möjligheten att spela på tid är en av Ferrers främsta kvaliteter men det kommer också en dag där just tiden kommer att segra.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.