Expertpanelen summerar US Opens inledande dagar

US Open har nu pågått i ett par dagar och turneringens tredje runda håller på att sållas fram. Expertpanelen går igenom resultat, händelser och annat smått och gott som vi tycker bör nämnas och i panelen denna gång har vi Tennisportalens alldeles egna Alex Theodoridis, Fabio Valente från Spaziotennis, twittergurun Simon Ristevski samt dubbelspecialisten Alessandro Motti. 

Ymer förlorade ganska enkelt mot Schwartzman i första omgången, matchen tv-sändes tyvärr inte men vad är dina tankar efter en sådan match?

SR: Blev ganska överraskad på sättet han förlorade. Jag följde matchen via livescore och som de flesta varit inne på var det inget snack. Schwartzman var nästan med och hotade i varje servgem från Ymer, rättvisa siffror med andra ord. Den lille argentinaren visade dock i efterföljande match mot självaste Nadal att formen var på topp då han spelade tre jämna set med spanjoren.

AT: Visserligen tråkigt för Elias som hade chansens att ta sin första seger någonsin i en huvudlottning i ett slam men rutinen och erfarenheten får man säga segrande tills slut. Ymer har lite kvar innan han kan hota etablerade ATP-spelare vecka ut och vecka in, det skiljer inte alls mycket men ändå så att det märks. Jag är ganska säker på att vi i framtiden kommer att få njuta av Ymers prestationer på touren men vi ska samtidigt komma ihåg att Ymer som sagt har en del kvar dit och dessutom är han inte jättegammal heller. Såg Schwartzmans match mot Nadal. Jösses vad den killen kan röra sig på en tennisbana!

Hela 12 retirements från herrsidan efter bara några dagar, är hettan verkligen så påtaglig och ska man slopa femsetare?

FV: Ja, det är väldigt många retirements men jag tycker inte att man ska gå ner till tre sets i slams. Det är utmanade och det är tufft men dom kan klara av det. Jag skulle vilja se de införa såkallade heat breaks på fem-tio minuter mellan seten men jag skulle aldrig gå med på att gå ner till tresetare. Det är en tradition att spela femsetare i grand slams, något som du inte bara kan ändra på. Det är just det som gör slamsen så unika och skiljer sig så mycket från resterande turneringar.

AMJag tycker inte att femsetare är för oumbärliga för spelarna. Jag tror även att många spelar dessa matcher, trots att de redan är skadedrabbade, för att dra in extra pengar. Självklart är det varmt men samtidigt finns det inga lucky-losers!

SR: Jo det är ju en hel del förstås som de flesta varit inne på men vi ska komma ihåg att reglerna varit så här i alla år, just detta kommer alltid när det blir lite fler retirements än vanligt. Det var väl i Wimbledon 2013 om jag minns rätt som var med om ett liknande scenario och då skyllde många på gräset, sedan dess har det inte hänt igen. Nu är det dock värme och luftfuktighet som gör det svårspelat över tre timmar men kanske vore en paus på 10-15 minuter efter tre set vara något?

ATOvanligt många retirements känns det som, och det är nog det, ovanligt mycket. Kokkinakis krampkänningar var inget att leka med och han visste exakt vad det handlade om när det väl högg till för första gången i matchen, då hade han ändå 2-1 ledning i set mot Gasquet och hade just till den bollen spelat bländade tennis. Kokkinakis försökte med allt, bananer, powerade, superjuicer men när man väl får krampkänningar kan man inte göra så mycket. Underarmsservarna i slutet av matchen var komiska och gjorde det hela till en show! Synd för Kokkinakis och de som hävdar att spelarna inte var förberedda nog att spela slams, nja, ska man ens tro på det? Sock fick enorma krampkänningar i fjärde set mot Bemelmans, även det med en 2-1 ledning i set och amerikanen skulle sedermera, väldigt otäckt, svimma av för några sekunder och bröt sedan matchen därefter. Personligen tycker jag att man inte ska slopa femsetare då det finns en charm i det hela och ärlig talat, vad vore slams om det spelades tresetare? Inte lika charmigt. Heat break, inför det så fort som möjligt!

Vi har inte sett alltför många skrällar i inledningen av turneringen, dominerar favoriterna i år?

FV: Ja, det tycker jag. Djokovic eller Federer lyfter nog bucklan men jag måste även erkänna att jag mer än gärna ser några skrällar. Typ att Kohlschreiber tar Federer i nästa omgång, det hade vart någonting. Det är nästintill omöjligt men det skulle bli någonting nytt i alla fall. 

AT: Självklart vill man se lite skrällar när det vankas slams, det är en del av charmen under veckorna och gärna spelare som haft lite av en misärartad säsong, säg Gulbis och bara går som tåget, går in i andra veckan och typ når semifinal. Det är sånt vi gärna vill se! Tror dock som de flesta att favoriterna kommer att dominera i år och i skrivande stund har vi inte sett några jätteskrällar. Paire slog Nishikori, det måste klassas som den största skrällen. Sedan vann Kukushkin mot Dimitrov efter fem set och Gilles Muller åkte mot belgaren Ruben Bemelmans, vanligtvis cementerad på challengertouren, med 3-1 i set. Vad ska man säga om Dimitrov? Inte det högst oväntade resultatet kanske med tanke på den misär som han upplever och kazakern är en väldigt kapabel spelare trots allt men ändå, förhoppningvis får han ihop grejerna, Dimitrov.

Fognini – Nadal i tredjerundan. Det måste bara bli spännande! Tankar?

FV: Tror inte Fognini har det som krävs för att slå Rafa på hardcourt men samtidigt har han spelat fantastiskt bra hittills i turneringen. Rafa, ja, inte den bästa formen på honom. Öppen match ändå trots allt!

AM: Han kan definitivt slå en Nadal som inte är i toppform direkt!

AT: Vamosrafa! Fogninis hardcourtkunskaper skall inför denna match inte underskattas då många, väldigt många må jag säga, enbart ser Fognini som en cementerad grusspelare utan några kunskaper alls på andra underlag. Visst, han är inte lika het på hardcourt men en Nadal som ser lite halvtrubbig ut, sabbat självförtroende, en forehand som inte alls är vad den en gång varit, bra chanser för Foggan att spraka till det rejält. Vi säger väl Forza då? Forza!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.