Expertpanelen synar årets Franska Öppna: ”Kyrgios är otroligt underskattad på underlaget”

Expertpanelen med Alex Theodoridis, Simon Ristevsky samt Bahran Sarban har kikat närmare på förutsättningarna inför årets Franska Öppna som drog igång i söndags. Vilka tror expertpanelen mest på? Vilka floppar? Vilka avbräck går tennispubliken miste om? Det och mycket mer kan ni läsa om här nedan.

Först ska vi presentera de tre som utgör just denna expertpanel.

Alex Theodoridis heter jag som driver sajten och jag är en tennisentusiast som konsumerar på tok för mycket tennis för mitt välmående och mitt hjärta klappar extra för challengertouren – även kallad tennisens bakgård numera.

Simon Ristevsky är twittergurun som nästintill 24 timmar om dygnet bevakar sporten via sitt twitterkonto med sylvassa analyser, statistik och en hel del humor. Han sägs vara dubbelspecialisten Chris Gucciones enda riktiga sympatisör och följer tourens olika storservare sporadiskt.

Bahram Sarban är Tennisportalens alldeles egna krönikör som varit med i branschen sedan Rod Lavers glansdagar. Bahram anammar den klassiska serve och volleyn alldeles ypperligt och jobbar till vardags som civilingenjör.

 

Vi har ställt frågan förut ,som utan tvekan är befogad, men även obligatorisk nuförtiden – Kan någon på allvar hota Djokovic i år och isåfall vem/vilka?

SimonJa, jag tycker faktiskt det trots att han är överlägsen världsetta. Jag vet inte om det är gruset som gjort att det blivit tätare jämfört med hardcourten där han svepte allt. En av tre möjliga masters på gruset, och det var i det snabba Madrid så det kommer definitivt bli intressant här. Nu till utmanarna!

  1. Nummer ett är Nadal för mig fast att han har en ganska jobbig lottning, som förvisso startar i fjärderundan och framåt, men Nadal har haft en väldigt fin grussäsong och hittat tillbaka till sitt spel igen.
  2. – Tvåa på listan får bli Murray ändå, från ingenstans nästan har han spelat på en helt annan nivå på gruset de senaste två åren, när hans spel på andra underlag faktiskt inte gått framåt. Bra lottning fram tills han eventuellt stöter på Nishikori, som är i väldigt fin form. Murray har dock bra h2h mot japanen och allt annat än en RG-final, sin första i turneringen, blir en besvikelse för Andy. 
  3. – Nummer tre får bli Wawrinka även om jag ser det som oerhört liten chans att han ens går till final igen , han är regerande mästare och förtjänar att vara en av de man snackar och bara han tänker på fjolåret lär han få en självförtroendeboost!

Bahram – Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Jag tycker Nole saknar den erforderliga firepowern för att slå igenom exempelvis en toppad Nadal/Murray. Nu kompenserar han det genom att stå nära baslinjen, men det kommer krävas att han slår hårdare än han gör normalt och jag vet inte om han är riktigt bekväm med det. Just nu håller jag Murray som favorit. Dom här två lär antagligen mötas i final. Djokovic är så pass bra att hans spel kommer räcka mot alla andra, men en långsam grusbana i ett stekhett Paris kan mycket väl fälla björnen.

Alex – Inför fjolårets Franska Öppna var jag nästan helt säker på att Rafa skulle ta hem det i sin hemmaborg, trots att Djokovic var favorit och hade inför turneringen haft betydligt bättre resultat. Stan the man stack istället fram nosen och stal titeln framför djokern i finalen efter en styrkedemonstration utöver det vanliga. Kan Stan återupprepa bedriften i år? Det tror jag faktiskt inte då han kommer in till turneringen med en helt annan mentalitet och helt andra förutsättningar, samtidigt som Djokovic kommer göra allt i sin makt för att ta hem den åtråvärda pokalen han saknar i sitt prisskåp. Djokovic – Nadal i semifinal, en popcornmatch med andra ord men vi får se om spanjoren orkar ta sig dit. Tsonga ska han slå men Thiem avhyvlar han inte hur lätt som helst. Tufft lär det bli. Murray och Wawrinka lär bli de andra två som gör upp i semifinal, om nu Murray klarar av Nishikori vilket jag inte är helt säker på. Nej, Djokovic tar hem detta!

Roger Federer och Gael Monfils avbräck i turneringen är två käftsmällar för alla tennissympatisörer, i synnerhet för den franska tennispubliken som inte bara går miste om ”Maestros” närvaro utan även en hemmaspelare med potential att ta sig till en eventuell semifinal.

Nu till frågan – vilka franska spelare kommer imponera i årets upplaga samt floppa enligt dig?

Simon – Det är oerhört tråkigt att Monfils missar då han haft en väldigt fin och jämn säsong. Med rätt lottning hade han kunnat gå till semifinal och mycket väl kunnat utmana Murray, så bra är han. 

– Jag brukar alltid hålla på fransmännen, särskilt i Franska Öppna och det är alltid fin stämning på läktarna när Tsonga & Co är igång. Tsonga, ja det får nog bli honom det största hoppet ligger på men tuff lottning för honom. Gasquet har en lite mer öppnare lottning tycker jag. Samtidigt är det väldigt kul med vad Frankrike har på gång just nu med Pouille framförallt och Quentin Halys som ses som den ska ta över när den äldre generationen lägger av. Paire vann tidigare under veckan en tight femsetare och man vet aldrig med honom, tveksamt om han överlever denna vecka då han pendlar för ofta.
Bahram – Fransmämnnen imponerar inte på mig alls. Inte någon av de. Tycker de alla saknar den nödvändiga fysiken för grustennis över fem set så där hyser jag inga större hopp. Någon kan eventuellt ta sig till kvartsfinal men ej längre.

Alex – Oerhört tråkigt med Monfils som alltid höjer sig när det vankas Roland Garros och med tanke på hans förberedelser inför turneringen samt den status han har i Paris är det ett enormt avbräck. Tsonga pumpar även han upp sig rejält framför den passionerade franska hemmapubliken och får ses som favorit att ta sig längst av fransmännen trots en tuff lottning, tätt följt utav Gasquet och Simon. Pouille har varit fantastisk i år och man ser verkligen i hans spel hur han på kort tid lyft sig enormt, går att jämföra med Thiems resa de senaste året t.e.x. Challengerliraren Andrej Martin slår han i andra rundan men Raonic i tredje rundan? Nej, det blir för tufft. Chardy åker i tredje rundan mot Stan. Tillbaka till Gasquet, Kyrgios väntar även han i en tredje runda om han lyckas slå Bjorn (döpt efter Björn Borg) Fratangelo vilket han bör göra och det lär bli livligt. Nej, om jag hade hopp i början av frågan har jag det allt mindre nu, fransmännen får det tufft men sedan när har en Grand Slam innehållit en gynnsam lottning för någon rankade utanför typ topp-3? Jag hoppas dock att fransmännen tar sig så långt som möjligt då det blir en extra krydda till turneringen och fansen gör verkligen allt i sin makt för att maximera sina landsmäns prestationer. Allez!

 

Att Nick Kyrgios är en gudabenådad tennisspelare med potential att utmana om Grand Slam-titlar inom ett par år håller nog de flesta med om men tyvärr för hans del handlar rubrikerna minst lika mycket om, om inte mer, om hans obskyra beteende på banan.

Nu i första rundan var det dags igen då han skrek lite väl högt på en bollkalle, blev sedermera varnad av domaren och skulle tjafsa därefter. Hur går det för Kyrgios i årets turnering?

Simon – Kyrgios är en härlig spelare med så mycket talang och rätt mycket kommer att avgöras i en eventuell tredje runda mot Gasquet och där är det helt öppet enligt mig. Kyrgios hade inför deras möte i Marseille i år 4-5 raka förluster mot fransmannen men krossade sedan honom. Slår han Gasquet väntar Nishikori förmodligen och det blir tufft, för tufft skulle jag gissa. Jag tycker att han inte får ut det maximala av sin kapacitet på underlaget men han har ändå gjort framsteg på gruset om man jämför med fjolåret.

Bahram – Kyrgios har serven och slagen men inte riktigt fysiken ännu. Det kommer bli stopp mot Nishikori i åttondelen som helt enkelt är bättre tränad enligt mig.

Alex – Kyrgios är enligt mig otroligt underskattad på gruset och har redan i sin karriär visat åtskilliga gånger att han är kapabel på varje underlag. Hans serve är så bra att det knappast blir någon skillnad på gruset och underlaget ger även han extra tid till sin forehand där han kan göra vad han vill med slaget. Gasquet tror jag han slår om han håller sig fokuserad och inte stör sig på helt fel saker, vilket man aldrig kan vara säker på när det handlar om just Kyrgios. Nishikori blir sedan för tuff tror jag men på förhand skiljer det sig inte alls mycket. Skulle Nishikori vara så mycket bättre tränad än Kyrgios? Det är jag inte alls så säker på. Japanens skadehistorik är rätt dyster och det skulle vara det enda som ligger honom i fatet gällande de stora titlarna. Kyrgios behöver dock inte gräva ner sig om han nu mot förmodan skulle floppa i turneringen då han bara är i början av sin karriär och det skulle förvåna mig något oerhört om han inte går segrandes i ett par slams innan karriären är över. 

9 titlar. The King of Clay. Roland Garros. Hur stora chanser ger du Rafael Nadal i årets upplaga?

Simon – Ja, han har absolut chans att vinna i år och han var faktiskt väldigt nära senast mot Djokovic och om dem möts nu i Paris ja du, det kan bli oerhört intressant då Djokovic säkert har en del hjärnspöken ifrån att aldrig ha vunnit tidigare här. Han såg mentalt utmattad ut redan i Rom. Man ska dock aldrig säga aldrig om de här legenderna och hans stora chans är ju i Paris så varför inte?

Bahram – Nadal kommer ge allt och det finns ingen som kämpar hårdare. Killen hänger aldrig med huvudet. Gnäller aldrig eller åtminstone väldigt lite efter en miss. Varje boll spelas som om det vore det sista i hans liv. Om Franska Öppna enbart avgjordes på ren vilja skulle Nadal vinna. Nu tror jag inte han gör det (tyvärr). Slagen är inte riktigt på plats, serven för klen, returerna lite för dåliga. Men jag ser framemot en rejäl drabbning i semifinalen mot Djokovic. Om det är stekhett den dagen då kan fysiken och den höga studsen tala för Nadal, men allt annat talar för att det tar stopp där.

AlexJag såg tidigare idag (tisdag) större delar av första rundan mot Groth och där släppte han tre gem mot en spelare som konstant servar i över 220 km/h. Säger inte så mycket på grus kanske men Nadal var oerhört fokuserad på uppgiften och skulle bara av banan så fort som möjligt för att spara energi till kommande utmaningar. Slagen börjar sakta men säkert sitta där igen och banan-skruven, den raka forehanden börjar kännas giftig igen. Det bådar gott med andra ord. Fognini i tredje rundan, Thiem i kvarten, Djokovic i semin och Murray/Wawrinka i final? Djokovic blir utmaningen helt klart och går han segrandes ur den ska det mycket till för att inte bli en tionde då han säkerligen, och förhoppningsvis, nöter ner Murray totalt. 

 

Tack för att ni tog er tid till att läsa inlägget och på söndag är expertpanelen tillbaka igen då vi kikar närmare på förutsättningarna inför andra veckan i Paris. På återhörande!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.