Expertpanelen synar årets IF Stockholm Open: ”Bästa möjliga lottning för en hardcourt-rädd Ymer”

På måndag drar IF Stockholm Open igång på riktigt då huvudtävlingen går in på sin första dag. Startfältet är tveklöst bland de starkaste turneringen fått fram de senaste åren och vi på Tennisportalen har med hjälp av en utvald expertpanel synat tävlingen. Vilka gör succé? Vilka floppar? Vi har svaren!

Undertecknad har synat tävlingen tillsammans med twitter-oraklet Simon Ristevsky, Svenska tennismagasinets materialexpert Henrik ”Hank” Wallensten  och Ekerö Tennisklubbs ordförande Sofia Tillström, som i princip följer varenda slagduell från touren. 

Svenskarna representeras av bröderna Ymer i singeltävlingen där Elias ställs mot 133-rankade och inkvalade Tobias Kamke. Mikael får en desto tuffare uppgift i form av den tidigare världssjuan Fernando Verdasco som idag är parkerad strax utanför 40-strecket. Vad tror vi om Ymers chanser?

Simon: Bästa möjliga lottning för en hardcourt-rädd Elias Ymer och ja, Elias har inte spelat på något annat underlag än grus de senaste sex-sju månaderna, därav mitt uttalande. En jämn match mot Kamke att vänta men han har helt klart en bra chans då Kamke är en av de svagaste i huvudlottningen. Mikael har gått väldigt bra på Challengertouren den senaste tiden efter sin långa skadefrånvaro första halvan av året och det blir en intressant match mot Verdasco. Självfallet är spanjoren storfavorit men det ska bli kul att se Micke mot en mycket stark och etablerad spelare.

Henrik: Kamke är för stabil för Elias och Micke kan nog störa Verdasco. 7-5, 6-3 till spanjoren?

Sofia: En rejäl baslinjeduell väntar mellan Ymer och Kamke och jag tror på en väldigt jämn drabbning. Jag hoppas att Elias drar det längsta strået! Mikael kommer verkligen gå in för det och ge järnet men det blir helt klart tufft. Samtidigt ett långsamt underlag mot Verdasco – vem vet vad som kan hända?

Alex: Elias har närmast varit rädd de senaste gångerna han spelat på hemmaplan. Challengern i Jönköping och i Båstad tidigare år samt ATP-turneringen och Davis Cup på samma plats var ett stort misslyckande från hans sida om man ska uttrycka det milt men han är fortfarande ung och pressen på hemmaplan kommer han att hantera så småningom. Mikael är ett unikum när det kommer till match, vilket inte minst publiken i Kungliga fick erfara när han under fjolåret vände 0-4 underläge mot Alexander Zverev i andra set till vinst. Mikael kommer kämpa till sista boll men att förvänta sig att ”Micke” ska gå ut och slå Verdasco är givetvis att ta i. Med det sagt, ska bli ruskigt kul att se vad han kan ställa till med!

Startfältet är som sagt ruskigt starkt i år och det kommer en hel drös med spelare man som tennisfantast bara måste kika på från nära håll. Därav frågan – vilka spelare ser ni mest fram emot att se på plats i Kungliga under veckan?

Simon: Riktigt bra startfält i år med många intressant spelare. Monfils är alltid intressant och han har dessutom haft ett väldigt stadigt år med jämnt spel och inte allt för många djupdykningar, hans ranking ljuger inte. Zverev har också haft ett genombrottsår på touren, framtida topp-5? Del Potro tillbaka på svensk mark och det är väldigt kul. Mycket tuff 1:a runda att vänta mot Isner som spelar i Sverige för första gången. Dåligt år för amerikanen för övrigt och inte blir det lättare med den här mardrömslottningen. Dimitrov har äntligen hittat lite form sent på säsongen och har ett publikfriande spel.

Henrik: Jag kommer ej se tävlingen på plats alls i år för första gången sedan typ 1999. Har börjat jobba som audisäljare i Jönköping och vi har en obligatorisk utbildning just SO veckan. Delpo hade jag gärna kollat in om jag nu vore på plats, hans power i slagen är ”tennisporr”. 

Sofia: Gael Monfils som haft ett otroligt bra år bakom sig, spelat väldigt jämnt och ska bli kul att se på plats. Delpo har jag inte sett live efter sin comeback och jag ser fram emot att se honom på nära håll igen. Jag menar den storspelare som han ändå är och så skadedrabbad han varit, han är värd all framgång! Dimitrov har spelat bra i Stockholm tidigare och är en vän till mig. Han verkar vara i form nu efter de senaste veckorna och det ska bli kul att få se vad han kan hitta på här.

Alex: Malek Jaziri och Yuichi Sugita! Skämt åsido, Del Potro ser jag mest fram emot då jag tidigare inte sett honom live utan bara från diverse fulstreamar, även även lagliga sådana (tennistv). Monfils konster vill man gärna bevittna på plats och Socks rungande forehand får man officiellt inte missa. Gilles Muller är en annan som det inte snackats om särskilt mycket inför turneringen men oj vad man kan lära sig mycket från den mannen. Trots sina begränsningar har han tagit sig så långt och det måste bara uppmärksammas. Sedan ett par år tillbaka är jag extra svag för storservarna av någon konstig anledning och att ha Isner och Karlovic på plats är ju inte helt det nej…

Vilka floppar i år?

Simon: Finns en risk att amerikanerna floppar, Sock kommer sent från China (segrade i dubbeln med Isner dessutom) och Johnsons form inte den bästa, håll ögonen öppna för den tidigare så uppskrivna talangen Ryan Harrison som verkligen hittat formen över sommaren och kvalade enkelt in.

Henrik: Får känslan att Monfils inte kommer ta det allt för seriöst. Möjligen om Tillström tvingar honom att skärpa till sig, men annars är det stor risk han ryker redan i sin första match.

Sofia: Isner eftersom att han ryker inledningsvis mot Del Potro. Visst han servar väldigt bra men det är väldigt långsamma banor i Stockholm och jag tror att han blir den första seedade som kommer ryka.

Alex: Floppar om man så kan kalla det gör Sock och Isner som så sent som igår vann dubbeln i Shanghai och från att gå till tourens snabbaste underlag till en långsam inomhusbana, i slutet av säsongen dessutom, nej, det blir för en stor omställning. Jaziri var jag visserligen hård mot tidigare men vem vet, han kan nog skaka om Sock med de förutsättningar som råder. Del Potro har 4-2 i plusstatistik mot Isner och det är ingen slump direkt, han gillar att möta amerikanen, vilket inte alla gör direkt. Isner får istället sikta in sig på sightseeing i huvudstaden.

Sista frågan: Vem vinner årets upplaga av IF Stockholm Open och varför?

Simon: Finns 4-5 spelare som jag tror verkligen kan vinna, men jag går på en final mellan Monfils-Dimitrov och en lågoddsare med Dimitrov som segrare. Det är dags nu för den första titeln för året tycker jag, varit i semifinal (Chengdu) och final (Shenzhen) efter US open och dessutom trivs han ypperligt i Stockholm.

Henrik: Den som vinner första-rundan mellan Isner och Delpo kommer vinna tävlingen. Det är finalen för mig!

Sofia: Jag tror att Monfils vinner och det av två anledningar: Han är riktigt nära att kvalificera sig till Masters-slutspelet i London för första gången i karriären och han vill spela in alla möjliga poäng som återstår fram tills dess. Dessutom är han på sin tränares hemmaplan, de har en bra relation och då vill han prestera bra och gå så långt i tävlingen som möjligt. 

Alex: Finalen spelas mellan Juan Martin Del Potro och Gael Monfils där den sistnämnda vinner efter en dramatisk tresetare. Allez!

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.