Expertpanelen synar det snabba underlaget i Melbourne

Expertpanelen med Alex Theodoridis, Fabio Valente, Bahram Sarban och Simon Ristevski synar årets första Grand Slam, Australian Open. Vi kollar närmare på det snabba underlaget som det har diskuterats flitigt om, vem som verkligen kan hota Djokovic och vad det var som egentligen hände när Nadal förlorade första rundan mot Verdasco.

Undertecknad, tillika Alex Theodoridis behöver ingen större presentation men Fabio, Bahram, Simon och Henrik ska vi givetvis presentera. Fabio Valente har tidigare varit med i expertpanelen och är skribent på Spaziotennis.com samt grundare av sidan Tennisspreading. Bahram Sarban är ny krönikör på sidan och hans tidigare arbeten kan ni läsa mer om här. Simon Ristevski är likt Fabio en återkommande pjäs i panelen och Simon huserar till vardags på twitter under användarnamnet Opentenn där han twittrar om alltifrån WTA-touren till misstänkta läggmatcher.

Djokovic hade sin bästa säsong i karriären förra året och var smått utomjordisk. Är det ens någon som kan utmana honom i Melbourne och isåfall vem? 

Simon: Jag tror alla har väldigt svårt att se Djokovic förlora en match nuförtiden. Visst, i en tresetare är det en möjlighet men över fem set? Nej, inte som han sett ut det senaste året, överkörningen mot Nadal i Doha var faktiskt en av de bästa matcherna han spelat enligt mig, totalt överlägsen. Nadals spelstil utmanar inte Djokovic alls heller dock och det passar han perfekt. Det enda jag kan se är offensiva spelare som har sin dag, samtidigt som Nole är off. Vågar inte namnge någon! Det är i slutändan  upp till Djokovic.

Fabio: Jag vet inte om det är någon som kan utmana Djokovic eller ens komma nära hans överlägsenhet. Murray och Federer skulle kunna göra det tufft men inte i en femsetare på hardcourt mot serben. Wawrinka, mycket möjligt men schweizaren måste göra en prickfri insats och prestera på en helt sjuk nivå för att det ens skulle kunna vara möjligt. Storservare skulle kunna göra det surt för honom, vi har sett Raonic, Karlovic stå upp riktigt bra men samma sak där, serven måste leverera under fem set och det kanske händer en gång på ett år. Kyrgios, Tomic, Goffin som är redo att ta nästa steg i sina karriärer är inte heller mogna ännu att göra upp. 

Bahram: Hade du frågat mig före turneringen hade jag svarat nej, ingen kan hota djokern. Det går dock fort på årets underlag och speciella underhållanden som kan göra att man kan chansa hem några set och då kan Djokovic bli nervös. Han älskar dock denna turnering så jag säger nej, allt tyder på att han tar hem det i år.

Alex: Jag vill gärna tro det men allt lutar åt att det inte kommer att ske. Nadal är som bekant borta. Det kommer antingen bli Tsonga eller Nishikori för Djokovic i kvartsfinalen och jag hoppas det blir japanen. Inte minst då jag själv kommer att vara på plats men även för att Nishikori har redan visat att han är kapabel att utmana världsettan, det såg vi inte minst från US Open 2014 då han slog serben efter fem set. Sedan blir det antingen Federer eller Berdych i semifinal, vi går med den förstnämnde och ja, över tre set, absolut möjligt men orkar Federer över fem set. Det har vi nämligen sett att han inte orkar med de senaste gångerna tyvärr. Klarar Raonic av Wawrinka i fjärde rundan har han goda möjligheter att ta sig till final vill jag hävda. Han har slagit Murray ett par gånger tidigare och är kapabel att göra det igen. Djokovic – Raonic i årets final? Varför inte.

 

Det snabba underlaget har varit en het potatis under årets turnering och åsikterna går isär för de flesta kring ämnet. Vissa tycker att det gynnar tennisen och att banorna redan saktats ned så mycket de senaste åren. Vad tycker ni?

Simon: Ja, det är snabbare än vanligt i år och det är något som är trendigt. Jag tycker det är helt okej med de snabba underlagen i Australien men har alltid sett US Open som den snabbaste hardcourt-slamen. Fram till årets Australian Open har den varit det och jag tycker definitivt en ska vara medium-fast och en lite snabbare än vanligt.

Fabio: Jag är förälskad i de snabba banorna! Jag skulle vilja se dessa snabba banor på fler ATP-turneringar då det ger mer fart i spelet och det är något jag personligen uppskattar. Jag är ett stort fan av storservare och underlaget i Melbourne hjälper inte bara deras spel, det ger mer dramatik och spänning till matcher som annars skulle vara rätt tråkiga på långsamma banor. Mer snabba banor till resterande turneringar på touren tack!

Bahram: Jag tycker det är kul med lite olika underlag i slamsen. Det gör att det blir en riktig bedrift att ta en äkta Grand Slam. Nu är det nästan givet att Djokern kan göra det. Han fixade det nästan förra året och bara han själv står i vägen för att han lyckas i år. Tycker det kan vara kul att titta på, bara man kunde snabba upp tiden mellan servarna! 

Alex: Likt Fabio älskar jag snabba underlag och vill gärna se mer av det ute på ATP-touren. Challengertouren har ett par inomhusturneringar som går på riktigt snabba underlag, nästintill gymnastikgolv och bollen bara susar förbi i ett nafs. Har en kul historia att dela med mig faktiskt som berör ämnet! Det var en challengerturnering förra året som skulle spelas på grus utomhus i Italien i Cordenons men kvalet regnade bort och fick istället flyttas till en inomhusbana i närheten. Ända kruxet var att banan var ett gymnastikgolv, mer eller mindre. Hela kalaset streamades och Juan Ignacio Londero och Matteo Trevisan som inte direkt är kända för sitt servande briljerade med mängder av ess och förlorade knappt poäng i sina egna servegem då de hela tiden hamnade i överläge. Fantastiskt underhållande och hade det hänt på en långsam hardcourtbana? Det hade det säkerligen inte gjort. Det finns en del turneringar på ATP-touren som har snabba underlag, Shanghai, Tokyo, Brisbane, Sydney, Dubai för att nämna några men fler behövs helt klart. Ger även hopp till den klassiska serve & volleyn och det är inte helt fel!

Nadal förlorade som bekant mot Verdasco i första rundan efter att ha blivit bortblåst av banan och många ställer sig frågandes till om den 14-faldige Grand Slam-mästaren kan ta en till slam innan karriären är över, vad tror ni?

Simon: Det verkar alltid finnas en chans till att Nadal floppar nuförtiden, beror mer på motståndaren och inte Nadal då han är rätt stabil med sin nivå. Har en spelare sin dag kan Nadal åka ut tidigt, det ser vi ganska ofta och pressar av väldigt många.   Just Verdasco gjorde det bra i avgörande set, hans nivå pendlar otroligt mycket men i de tighta lägena så går han för det och det belönas.

Fabio: Verdascos vinst över Nadal var mycket mer väntad än vad som har diskuterats i efterhand. Sedan Nadal förlorade mot Rosol i Wimbledon 2012 har spelare som annars skulle vara helt chanslösa stått för det otroliga och besegrat spanjoren, främst Dustin Brown som skrällt två gånger om på gräs. Verdascos seger var nog droppen som fick bägaren att rinna över, Nadal är mer eller mindre slut. “Nando” gjorde det bra men det var Nadal som inte var Nadal. Jag tror att han redan har vunnit alla sina slams, tyvärr, och hans tid är kommen. Man kan visserligen inte förutspå framtiden men jag förväntar mig absolut inte att han tar en till slam. Han har fortfarande år kvar på toppen men endast ett fåtal chanser att nå toppform igen.

Bahram: Nadal blir kort med sin forehand och det är ett problem som motståndarna exploaterar skoningslöst, jag tror dock att han kan fixa till det! Endast ett hot på grus numera skulle jag påstå. Säg att det blir olidligt varmt i Paris i vår, då tycker jag han har chansen!

Alex: Som en förespråkare av Rafael Nadal hoppas jag att han kan ta en till Slam på sin hemmaborg – Roland Garros. Jag säger detta med en klump i halsen men jag tror inte att det kommer att hända av flera anledningar. Snabbheten har han tappat mest av de senaste åren tycker jag, han hinner inte upp lika många bollar och är heller inte lika explosiv i kroppen. Nadal är idag 29 år gammal men glöm inte att han slog igenom som 17-åring och dessutom anammar en spelstil som är otroligt krävande, både fysiskt och psykiskt. Forehanden är precis som Bahram är inne på oftast väldigt kort i banan vilket den heller inte var om man går bakåt i tiden ett par år och ibland ser man forehands som dimper ner i undersidan av nätet. Mycket okaraktäristiskt men det ändrar inte det faktum att Nadal helt enkelt har sina bästa dagar bakom sig. 

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.