Expertpanelen synar semifinalerna

Australian Open är inne i sitt slutskede och det återstår endast ett par dagar kvar av turneringen. Expertpanelen med Alex Theodoridis, Simon Ristevski och Fabio Valente synar semifinalerna och givetvis riktar vi vårt främsta fokus mot turneringens tveklöst största match – Roger Federer mot Novak Djokovic. 

Alex Theodoridis är Tennisportalens egna redaktör och behöver ingen större presentation, likaså Simon Ristevski som på sitt twitterkonto rapporterar om tennis i alla former dygnet runt och har varit en stabil kugge i panelen de senaste månaderna. Fabio Valente är så till vida inte okänd för de som följt sidan sedan starten för drygt ett år sedan och italienaren är till vardags skribent på SpazioTennis samt Tennispreading.

 

Federer mot Djokovic, årets största match hittills och en tidig final i turneringen. Vinnaren kommer ha goda chanser att ta hem det hela och vi undrar givetvis – kan Federer utmana Djokovic i en femsetare? 

Fabio: Vi har sett olika ansikten på Djokovic i denna turnering och inte trodde man att han skulle spela en oerhört tuff femsetare mot Gilles Simon och vara så pressad, trots att vi vet hur bra fransmannen är. Djokovic gjorde hela 100 unforced errors! Han såg inte lika skarp ut som vanligt men sedan så mosade han Nishikori i kvartsfinalen och fick oss att ändra tankar igen. Jag tror att Federers enda chans att slå Djokovic är att möta serbens dåliga sida, den vi såg mot Simon, eller att försöka få honom ur rytm så mycket som möjligt. Roger har återigen visat att han är långt ifrån gammal, svag, lätt att slå utan han kommer att göra det tufft för Djokovic med all sannolikhet. Tråkigt nog för schweizarens del så ser Djokovic vapen starkast ut av dem alla på touren så Federers enda chans att slå Djokovic är att han inte är så utomjordiskt bra som han har varit denna månad, och förra säsongen för den delen. Roger behöver återigen 100 unforced errors från världsettans racket, eller något liknande.

Alex: Vilken fantastisk match det kommer att bli och jag vill absolut inte på något sätt skryta men jag kommer faktiskt att se matchen på plats! Låt oss hoppas att Federer bjuder upp till dans för det värsta scenariot ur ett åskådarperspektiv är att Djokovic går ut och fullkomligt krossar Federer och visst, chanserna till det är inte stora men de är större än det omvända scenariot. Nåväl, jag tror att vi får se en jämn drabbning där Federer likt i tidigare matcher mot Djokovic i de senaste slamsen utmanar världsettan och mixar upp spelet som bara han kan göra. Djokovic har visserligen gått segrandes i de senaste matcherna när det vankats femsetare men förhållandena här i Melbourne är som bekant väldigt snabba och jag har inte sett så snabba banor på touren under en lång tid, möjligtvis banorna i Tokyo och Shanghai som största utmanare. Förhoppningsvis tar Federer död på den myt som florerar i tennisvärlden just nu att han inte kan rubba Djokovic över fem set och visst har serben grund för det men ska han kunna ta en till slam är det nu! Djokovic är dock favorit och det kommer inte komma som någon chock direkt om han vinner men låt oss bara luta oss tillbaka vart man än befinner sig och njuta av världens, i nuläget, bästa tennisspelare.

Simon: Jag gillar denna matchupen mest av ”the big four” då det är en offensiv baslinje-tennis. Federer är den som måste riskera mer för att ha en chans och sedan måste han ha sin bästa servedag hittills i turneringen. För min del känns Djokovic som större favorit än i somras då jag tyckte att Federer var i absolut toppform men kanske inte nådde upp till det just mot Novak i finalerna. Serben sänker docm oftast Federer med sitt otroliga försvar och jag är ganska säker på att Novak vinner i tre eller fyra set men samtidigt har jag onekligen haft fel förut…

 

Murray – Raonic känns som en klart öppnare semifinal än ovanstående och kanadensaren har chans att gå till sin första final någonsin i ett slam. Era tankar om matchen?

Fabio: Kollar man på spelarnas statistik så kan vi förvänta oss en mycket tuff och jämn match. Raonic har imponerat under inledningen av detta år och främst med sina vapen, serven och forehanden. Han har nästintill vunnit varje match ganska enkelt som han har spelat men Murray är Murray och han har visat under veckorna att han som vanligt är en tuff motståndare att möta. Han ser dock inte ut att vara i toppform men har vunnit sina matcher i Australian Open tack vare sin inställning och sitt enorma offrande på banan. Han är en av tourens största krigare och varje poäng får han sin motståndare att ta ut sig maximalt. Han är på förhand favorit och har därmed extra press när han kliver in på banan på fredag medans Raonic kommer göra allt för att överraska och försäkra sig själv om att han är en seriös utmanare till de största titlarna på touren. Jag kan tyvärr inte tippa en vinnare och vad siffrorna blir men jag tror att det blir en fantastisk match att se och ett riktigt test för spelarna.

Alex: Raonic har övertygat under säsongsinledningen och vann turneringen i Brisbane för inte så länge sedan efter seger mot självaste Federer i finalen. Jag har följt Raonic sedan han kom upp på touren som en ung talang för ett par år sedan och då sågs han som en serverobot som hade en bra forehand men mer än så var det inte. Han stod då långt bakom baslinjen och detta fortsatte sedan med spanjoren Galo Blanco (Elias Ymers tidigare tränare), många undrade redan då varför han inte anammade en mer offensiv spelstil då han redan får så mycket vunnit i sina egna servegem men den spelstilen tog han först upp för ungefär 3 år sedan då Ivan Ljubicic kom in i bilden. Carlos Moya arbetar nu med Raonic som de flesta kanske är medvetna om och jag tycker mig redan se en Raonic som använder sin slice mer frekvent, inte helt fel då han är ganska svag på backhandssidan, men även där har han förbättrat massor de senaste åren. 3-3 står det i tidigare möten mellan spelarna och Raonic vinster kom under 2014 samt 2012, blir väldigt intressant att se vad kanadensaren kan hitta på då han är en mycket obehaglig motståndare för Murray och har som sagt förbättrat sitt spel så mycket de senaste åren. Murray är dock direkt ingen korpenlirare och det lär bli jämnt men jag måste säga Raonic med tanke på hur han har sett ut under veckan samt de snabba förhållandena i Melbourne!

Simon: Intressant match detta och en öppen sådan. Raonic har sett väldigt bra ut från baslinjen och här kommer Murray få tillbaka mer servar än vad de flesta brukar göra mot Raonic. Viktigt att kanadensaren har en perfekt dag med sin forehand då timingen kan vara lite off under perioder. Fortsätta mixa upp det med serve och volley för Raonic del och kroppservarna som han har använt sig mer av den senaste tiden gillar jag skarpt för det gör hans serve ännu mer svårläst. Fem set kan vi mycket väl få se och jag tror nog ändå på Murray i fyra set, även om det svider att säga det. Det hade varit kul med en ny ung slam-finalist!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.