”Fidde” Rosengren om Mikael Ymer: ”En klokare Next-Gen spelare än Mikael finns inte”

4 timmar och 36 minuter. Det tåls att upprepas igen.

Vi träffade Fredrik ”Fidde” Rosengren ca två dygn efter den helt otroliga matchen i torsdags mellan Rosengrens adept Karen Khachanov och Mikael Ymer.

Läs mer: “Det gör ont just nu”

Fem set och siffrorna 6-2, 2-6, 6-4, 3-6, 7-6 (10-8). En helt galen match på alla sätt och vis.

Vad har ”Fidde” för tankar om det som utspelade sig i torsdags?

– Ska jag vara riktigt ärlig, och det ska jag, handlar det om att ta tillvara på momentum. Varje gång Karen skaffade sig, vad jag tyckte, ett sätt hur han spelade för att vinna slängde han bara bort det. Likadant i första set. Han vann med 6-2 och visst, det är inga garantier på att du håller serven efter ett break i returgemet innan men du måste ha koll på vem som har press och inte press. Han (Karen) slänger bort fyra misstag på sex tillslag och Micke kan bryta tillbaka.

Fidde fortsätter sitt resonemang.

– Okej, han vinner med 6-2 i första set och har 0-40 direkt i andra set men han är inte där. 2-2 och 15-40. Han är inte där! Efter det lägger han ner andra set och som tränare sitter man där och bara tänker: ”Vad är det frågan om?” Hur kan man vara så överlägsen ett tag och bara ett tag senare vara så borta att man inte är koncentrerad? Innan jag fortsätter prata om Karen här så vill jag ta tillfället i akt och höja ”Micke” till skyarna på vilket sätt han genomför matchen på. Taktiskt, mentalt, uppförande, allting! Som ett fullbordat proffs!

”En klokare Next-Gen spelare än Mikael finns inte”

– Jag ser mycket tennis och ser många spelare från den yngre generationen som är påväg upp och en klokare Next-Gen spelare än Mikael Ymer finns inte. Det har vi inte därute. Han kan så mycket tennis och gör justeringar under matchens gång, han tänker tennis varenda slag och det påminner nästan om hur det är att träna med Rafael Nadal. Du får inte en boll på träning mot Nadal. Allt är så genomtänkt. Jag träffade ”Micke” alldeles nyss på spelarrestaurangen och jag sa det precis till honom, han kommer göra det så tufft för så många spelare under året, oavsett ranking. Det är klart han inte varit i den här situationen tidigare och blir lite mänsklig vid 6-5 i femte set när han helt plötsligt ska serva för det men jag har bara positivt att säga om ”Micke”! Det är bara att gratulera till en fantastisk match!

Förutom att Mikael servade för matchen vid 6-5 i femte set hade svensken också ledningen med 8-6 i femte sets supertiebreak. Små marginaler. Det hade lika gärna kunnat sluta med en svensk vidare till en tredje omgång, enligt ”Fidde”.

– Jag sa det till Karen när han låg där på massagebänken mitt i natten. ”Ikväll är vår kväll och vi ska vara ödmjuka att vi är kvar i tävlingen och istället inte packar våra grejer och sitter helt knäckta här.” Samtidigt, det ingår i sporten. Jag har suttit i den här positionen en miljard gånger tidigare och mirakel händer både för och emot en själv. Man är härdad på så sätt. Tittar man också på alla matcher i tävlingen här är det extremt många som har matchbollar och förlorar. Nu hade ”Micke” i och för sig inte matchbollar men jag hade kunnat sätta mitt hus på att han skulle vinna där ett tag. Jag hade nog också kunnat svälja en sån här förlust lite bättre med en svensk vidare till en tredje omgång i ett slam. Vilken grej det hade varit för svensk tennis! Men det kommer.

Hur säker är du på det – att det kommer?

– Helt säker! Det sättet ”Micke” spelar på, det är så otroligt jobbigt att möta! Han är så klok och har blivit så mycket bättre. Kolla på hans fysik. Grym! Det är Karen som blir tröttare därute och jag tror det beror på att Karen är lite mer spänd, så som han spelar. Möter man en gröngöling som Micke är på något sätt på den här nivån gäller det att inte inbringa något som helst hopp. 6-2 i första set, där ska du bara bryta och vrida om kviven. ”Du, lilla gubbe, du har ingen chans nu”. Lite så. ”Bam, bam, bam”. Bara ösa på. Istället sitter man där och bara: ”Jaha”.

– För mig vände ”Micke” på matchen när Karen inte knöt ihop säcken vid 5-1 i tredje set. Jag ska också vara ärlig och säga att jag tyckte ”Micke” var bättre i resterande del av matchen efter det.

Micke har ju en förmåga att kunna bryta ner motstån…

– Ja men han ska inte kunna bryta ner Karen såpass att sjunker som han gör i disciplin och intensitet. Skillnaden blir alldeles för stor. Det gäller att förstå vad det handlar om vid 0-40 i första gemet i andra set. Våga köra upp en näve i ansiktet på motståndaren och våga vara lite ”äckligare” och tuffare. ”Det är nu jag inte ska ge den här jäveln ett hopp.” Handlar inte om att Mikael står där på andra sidan, utan så ska det bara vara. Vad händer istället? Jo, ”Mike” vinner första gemet i andra set ja. Efter underläge 0-40. Tro sjutton att han går till sidbytet med hopp istället för att det hade tagit 20 sekunder längre att ta sig till bänken och negativa tankar hade tagit sig in i skallen, kanske. Vill du vara en stjärna och toppspelare kan man inte kosta på sig de mentala svackorna och svagheterna som Karen gjorde. Det kunde varit matchen det.

Tycker du Mikael går in i hans huvud i andra och fjärde set?

– Nej. Jag tycker att Karen inte ska tappa sin intensitet och spel som han gör. ”Micke” är en jobbig spelare att möta men då kanske man istället ska ändra på vissa saker i matchen. Då kanske du inte ska serva på forehand och börja varje poäng med en låg slice på T-linjen. Det finns inga ursäkter i det här spelet men det finns olika förhållanden och det är klart det blir tuffare för en spelare som bygger mycket sitt spel på att slå vinnare och slå hårt att spela klockan 23:00 på natten i Melbourne. Det går långsammare och gynnar direkt inte Karen men det är samma för alla. Finns inget att lipa om. Vi är otroligt tacksamma och ödmjuka att vi är kvar i tävlingen.

Mikael har 8-6 i det avgörande supertiebreaket och Karen vinner därefter fyra raka poäng och således matchen. Du pratade med oss tidigare i veckan med oss om det mentala spelet när en bättre rankad spelare möter en sämre rankad sådan. Skulle det kunnat vara en faktor som speglade av sig där?

– Ja, du ser också när ”Micke” ska serva för matchen vid 6-5. Han överslår lite och gör det lite lätt för Karen. Däremot spelar ”Micke” otroligt bra från underläge 5-3 i femte set till ledning 6-5, jag tror det är 1-12 i bollar till Ymer där. Självklart är det tuffare att spela när du har chansen mot en bra spelare och hur många gånger tidigare har vi inte sett liknande scenarion? Du såg Millman igår? 8-4 i supertiebreak mot Federer och vad händer? Han har inte missat en boll sedan senhösten 2016 och slår istället bort två enkla forehands. Nära skjuter ingen hare. Du måste klara av att vinna och de vet de bästa spelarna om också. Inget exceptionellt att det hände just ”Micke”!

En stor snackis på sociala medier efter matchen blev Karens ”tumme upp” (se bild nedan) mot tränarboxen efter att ryssen blev bruten till 6-5 i femte set. Vad är ”Fiddes” syn på situationen?

Karens ”Tumme upp” mot tränarboxen. Skärmdump: Eurosport

– Min syn på hela den grejen är att om tummen är riktad mot mig så kan han dra åt helvete. Det handlar om att uppföra sig och vi pratar mycket om det här, jag och Karen. Just nu tycket jag att han har problem. Det är vår tredje tävling tillsammans och hans största motståndare just nu är han själv för tillfället. Han ser Medvedev göra samma sak mot sin box 20 gånger. Jag sa till Karen: ”Var det mot mig kan du ta bort det på en gång. Om det var mot dig själv, då är det nästan ännu värre.”

Fidde utvecklar sitt svar.

– Vad finns det för mening att träna 4-6 timmar om dagen om du ska håna dig själv? Det absolut värsta du kan göra är att håna dig själv på banan. Du ser aldrig Djokovic, Nadal, Federer håna sig själva. Det är under ens värdighet att håna sig själv och beteendet är så löjligt. Jag har inte sett det hos Karen tidigare. Medvedev håller på med det jättemycket och i London senast var det katastrof. Det spelar ingen roll vem Karen gör det mot utan beteendet i sig är dåligt. Jag tar inte åt mig överhuvudtaget för jag vet att han litar på mig, annars skulle jag inte vara här. Vissa saker sker i stridens hetta.

”Skrek till honom att hålla käft”

– Jag skrek till honom att nu är det tid att hålla käft och spela då jag blev förbannad på att han pratade negativt efter varje poäng, trots att han ledde matchen. Jag skrek det till honom och det är lika illa det. Vi pratade också om det men jag var tvungen att få ett stopp på det där snackandet. Han ledde ju matchen! Varför inte istället tänka på hur du ska få ”Micke” ur position på banan och hur du bäst ska få hål på honom? Som sagt, det är inga problem så. Den dagen han inte litar på mig och vice versa sitter jag inte i hans box. Det är inga problem så.

Ikväll lokal tid väntar ingen mindre än Nick Kyrgios på Melbourne Arena för Karen Khachanov. En fjärde omgång i tävlingen står på spel.

– Du vet aldrig vad du får av Nick. Jag tycker han varit fantastiskt avslappnad här, både på och utanför banan. Man träffar honom ibland och stannar till och pratar lite. Han känns mycket mer ödmjuk nuförtiden och det känns som han spelar för folket och de drabbade i skogsbränderna. Det kommer dock visa sig om någon månad om det bara är en tillfällighet eller inte.

– Jag gjorde research på Kyrgios och hans senaste match mot Karen i Cincinnati förra året. Det var nog den värsta tennismatch jag sett i form av uppträdande. Nick pratade efter varje boll i två timmar och 20 minuter och gav domaren så mycket skit. Det är nog fan den värsta tennismatch jag sett alltså. Han gick ut och flisade två rackets i omklädningsrummet och det var helt otroligt. Det kommer nog inte ske idag men det gäller att Karen är precis lika stark i huvudet som han var då. Han skötte sig helt fantastiskt och brydde sig inte ett smack. Nick vill ju det, att du ska balla ur. Karen bara skötte sin business och det måste han göra idag också. Oavsett vad som händer. Det är bara att vända sig om Nick börjar spela teater…

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.