Fognini besegrar en krampande Ymer: ”Nu är det kört”

15-rankade Fabio Fognini besegrade hemmahoppet Mikael Ymer i Swedish Open efter 1-6, 6-4, 6-2. Ymer, som fick krampkänningar i avgörande set, var irriterad över italienarens beteende och ordval i matchen.

– Regler är till för att följas, sa Mikael Ymer på den efterföljande presskonferensen.

Mikael Ymer. Fotograf: Patrick Bengtsson, https://bzonbzonphoto.portfoliobox.net/

Publiken på den välfyllda centercourten i Båstad hade knappt hunnit sätta sig innan första set var färdigspelat. 6-1 till Mikael Ymer efter bara 25 minuter mot en tillsynnes loj Fabio Fognini. Fognini spelade upp sig, och kunde enkelt vinna i tredje set efter att kramperna gjorde sig påminda för Ymer.

– Jag försökte ta gem för gem och jag höll ett bra fokus. Jag följde mina möster och låg på. Jag gjorde det inte i andra och tredje set. I tredje var det mer förståeligt.

Ymers taktik?

– Inte försöka bjuda honom på för mycket och det tyckte jag att jag gjorde. Jag fick honom irriterad, hade mina chanser men tog de inte. Jag för passiv i andra set när jag hade mina chanser.

Mikael Ymer hade tre breakbollar sammanlagt vid 3-3 och 4-4 i andra set.

– Jag blev för passiv. I första set hade jag en bra position i banan och han fick inte styra för mycket. Vid breakbollarna lägger jag över det i hans händer och då är de här toppspelarna för bra för det. Jag måste lära mig spela mer offensivt i svåra lägen.

På frågan om hur pass besviken han var över att inte vinna andra set svarade Ymer följande.

– Besviken är fel ord. Jag försöker lägga ner mycket tid på att försöka spela offensivare. Det är inget som kommer att ske över en natt. Jag menar, spela mer offensivt, jag har spelat en viss tennis sedan jag plockade upp mitt rack för första gången så det sitter i mitt nervsystem. Jag är inte förvånad när det blir 4-4, jag har breakboll för att serva hem matchen mot en som ligger rankad 15 i världen, klart kroppen går tillbaka till vad den är van vid.

– Sakta men säkert börjar det se lite bättre ut, sakta men säkert börjar jag vinna lite fler poäng på min serve om man ser till ett år tillbaka. Jag tar det som en lärdom, nästa år kanske jag vet att det inte räcker att slå in en retur i serverutan vid 4-lika och 40-40.

Kramperna för Mikael Ymer kom i inledningen av tredje set och svensken insåg då att det mer eller mindre var kört.

”Har hänt i flera matcher”

– Möter man någon som honom (Fognini, reds.anm), en sådan kvalitetsspelare, krävs det mer eller mindre ett mirakel. Krampen släppte lite fram och tillbaka, jag fick gå ifrån min spelstil och ta lite mer risker. Det var inte lätt. Det var surt. Det har hänt i flera matcher och jag vet inte vad jag ska göra år det. Jag måste hitta en lösning.

– På träning kan jag köra hur mycket som helst, men det är något som sker när jag spelar match.

Känslan när du får krampen, vad gör den med dig?

– Det är jobbigt. Det är väldigt svårt att hålla sig lugn för det börjar snurra så mycket i huvudet. Man tänker: ”Nu är det kört”. Speciellt när det börjar bli värre och värre. Poäng för poäng blir det värre och det blir svårt för mig i alla fall att fokusera. Det är inte lätt. Jag försökte göra vad jag kunde. Jag tog en timeout, försökte dricka.

Efter Fabio Fognini vann andra set stannade Mikael Ymer upp vid supervisorn Lars Graff som satt längs ena kortsidan. Enligt Mikael hade Fabio under setets gång sagt ”Puta madre”, vilket Mikael påtalade för Graff.

– Jag vet själv att jag inte är felfri därute, jag kan också tjafsa med domare om det är något men vissa grejer, det finns ändå regler för att det finns regler, det har inget att göra med vem det än är, jag tycker bara det ska vara ”fair”.

– Om jag säger något som man inte får säga skulle jag aldrig argumentera emot om jag skulle bli straffad över det. Om jag hör något från andra sidan, och som sagt, det har inget att göra med att han är på banan (Fognini, reds.anm) och jag är inte heller felfri, men jag hör något från hela planen, Lars Graff sitter där, domaren är där, jag bara frågade: ”Varför sker inget?”.

Ymer fortsätter.

– Är det för att det är en toppspelare som man inte kan säga emot? Jag fick höra att jag skulle spela vidare vilket jag, om jag ska vara ärlig, tyckte var konstigt. Jag tror inte jag är så borta att jag hörde det från andra sidan. Jag ska försöka hitta det han sa så jag inte är ute och cyklar. Jag är ganska säker på vad jag hörde.

Vad väntar framöver för dig?

– Jag vet inte, jag har inte hunnit tänka. Jag måste se lite vad som orsakar kramperna, kanske något jag gör. Dricker jag för lite, dricker jag för mycket? Vad påverkar det? Jag har mina rutiner på träning och match så vi får se helt enkelt. Det känns som jag måste lösa det innan jag går ut och tävlar igen.

Vad tar du med dig från Båstad 2018?

– Hur det än går så måste man alltid försöka vara positiv och ser man tidigare hur grussäsongen startade så finns det en hel del positivt att ta med mig. Jag har spelat en del matcher, slagit väldigt duktiga spelare, det kunde gått sämre. Det finns ändå positivt, även fast det är svårt att ta med sig det nu. Jag får prata med mina tränare.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.