Gael Monfils: ”Tillström förstår att jag behöver vakna vid lunch”

Gael Monfils är försteseedad i årets IF Stockholm Open och har för första gången i sin karriär chansen att kvala in till Masters-slutspelet i London. Vad har varit nyckeln till framgång för Tillström och hans adept? Sömnen, enligt Gael Monfils.

Läs mer: ”Han blev stressad”

Mikael Tillström, tidigare 39-rankad på touren under sin aktiva karriär som spelare och numera delägare i Good to Great-akademin i Stockholm, tog över Monfils tjänster som huvudtränare strax efter US Open 2015 och duons samarbete har skördat frukt på flera plan.

Monfils ligger 6:a på racet till London-slutspelet och spelar nu vid 30-års ålder sin bästa tennis i karriären. Vad ligger bakom framgången? Monfils fick själv svara på frågan under tisdagens presskonferens i Kungliga Tennishallen.

Största förändringen med Mikael som tränare är att han förstår jag vaknar vid 14, går och tränar vid 17 och sedan är på gymmet vid 22, säger han och gapskrattar samtidigt.

Skämt åsido, han förstod mig ganska snabbt och det tror jag var nyckeln för honom, att förstå mig och vad jag verkligen vill.

Om du jämför Mikael med dina tidigare tränare, vilka är de största skillnaderna du har märkt av?

 

Skillnaden är att han är svensk! Han har en annan personlighet. Han har höga förväntningar på mig, ännu högre än vad jag har. Jag tycker att mina tidigare coacher gjorde ett riktigt bra jobb också, jag måste ge credd till dem eftersom om jag hade haft Mikael vid 20-års ålder hade situationen kanske varit annorlunda nu. 

 

Mcenroe sa senast i US Open att du vid det här laget redan borde vunnit 4-5 slams. Hur ser på du hans uttalande?

Nej, jag är tacksam för det. Det är kul att folk tycker att jag borde ha vunnit mer och jag uppskattar det men samtidigt är talang inte allt. Tidigare i min karriär hade jag svårt att sätta alla pusselbitar på plats och jag tror inte att jag var redo för att vinna slams tidigare. Spelarna i toppen var starkare och bättre än mig, säger fransmannen innan han utvecklar sitt resonemang.

– Jag vet inte ens fyra namn som skulle vinna slams under Roger, Rafas och Novaks storhetstid. För 2-3 år sedan började Murray vinna en del och Stan. Det fanns kanske inte rum för mig att vinna fyra slams.

Många experter menar på att Gael Monfils har kastat bort sin talang och borde kommit underfund med sin kapacitet mycket tidigare. Något som är väldigt enkelt att kasta ur sig, enligt Gael.

Det är lätt för folk att säga. Jag tror att det är skillnad när du 30 år kontra 20. Vid 20-års åldern är du inte riktigt medveten om din kapacitet men jag tror samtidigt att jag kommer vinna en slam bara för att folk säger att jag har kastat bort min talang. Jag ser det som en välsignelse att folk säger så.

Gael Monfils stod över första omgången och går ikväll, tidigast 18:30, in i turneringen. Där ställs han mot 61-rankade portugisen Gastao Elias.

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.