Hedsberg talar ut om uppbrottet med Ymer: ”Tråkigt att lämna någon man gillar väldigt mycket”

I december 2016 fick Johan Hedsberg beskedet om att han fick jobbet som Svensk förbundskapten i tennis efter Fredrik ”Fidde” Rosengren. Sverige har sedan dess vunnit två tuffa landskamper i Davis Cup och spelar senare i september en avgörande uppflyttningsmatch till Division 1 mot Litauen.

Tennisportalen har pratat med Johan Hedsberg som berättar om åren med Mikael Ymer, varför han hade ”flax” med att ha gjort en liknande resa tidigare och om en proffsighet som inte alls behöver vara nödvändig.

Efter sex års arbete med Sveriges just nu hetaste framtidshopp Mikael Ymer stod det klart i februari att duon skiljts åt. Uppbrottet skedde i februari tidigare i år och Ett återbetalningsavtal mellan Ymer och akademin Good To Great låg i fatet.

– Ja, det är väl alltid tråkigt när man lämnar någon eller något man tycker väldigt mycket om,. Det är klart att det på ett sätt är tråkigt, säger Johan Hedsberg till Tennisportalen och fortsätter.

– Samtidigt får man vara väldigt glad över att man fick vara med och göra de här grejerna och jag tror vi båda har stor respekt för varandra och tycker om varandra. Jag är glad över att man har fått hjälpa till på den här delen som man fick och det är många år. Fasen, från EM-14 är jag med när han vinner och sedan när han vann EM-18, det var stort det. Redan där hann man vara med och se utveckligen.

Hur ser du på resan från att han var så pass ung till där han står idag? 

– Jag har haft lite ”flax” då jag gjort en variant på det tidigare med Johanna Larsson. Resan påminner om det men det här var ännu mer intensivt och mer kontinuerligt. Det har varit ett annat typ av jobb skulle jag tro där man gått igenom puberteten, ett oskrivet blad. Klart det är jäkligt häftigt att få uppleva det! Tålamodskrävande definitivt för du går från ett barn till en man, eller nära en man och man får sätta lite prägel, följa deras personlighet och sen utifrån det sätta lite mer prägel. Det är häftigt och se när det sitter och saker som jag hoppas kunna glädjas åt många år framöver. ”Titta, det där tränade vi mycket på, nu använder han det”.

Vad anser du ”Micke” har förbättrat mest i sitt spel genom åren?

– Kanske att han styr duellerna bättre än vad han kunde. Det är som vanligt, en helhet, han har en naturligt, väldigt bra defensiv som han faktiskt gjort ett riktigt bra jobb att utveckla från bra till riktigt bra. Det måste man ge honom. Bara se honom på match, den i Stockholm Open (2016, reds anm) mot Verdasco, den biten har han utvecklat. Man ska jobba på det man är bra på brukar jag säga och det har han verkligen gjort. Jag tycker verkligen han öppnar upp spelet bättre och där kommer serven in i det, där kommer returerna in vilket gör att han får lite mer ”edge” i själva spelet. Det är det som blir saken med dem yngre spelarna, det blir aldrig som proffsen. Där kanske det handlar om en liten detalj här och där. Det är så brett i de här åldrarna, även det mentala givetvis. Hur han har utvecklat förmågan att ta eget ansvar har också varit en stor orsak till hans utveckling, enormt viktigt!

Debatten om svensk tennis fortgår och den tycks aldrig ta stopp. Hur ser du på diskussionen och har du konkreta tips som man kan ta till sig? 

– Man ska börja där man står och med det man har. Inte snegla för mycket på vad andra ska göra. Det är så många som verkar tycka vad andra ska göra. Jag tycker inte om att hålla på att tänka så mycket vad andra ska göra. Jag tycker om att jobba där jag står, det gör folk säkert också men visst, nu har man någon spelare som är talangfull och någon som är mindre talangfull, då får man försöka få ut max av varje individ. Det låter som en jävla klyscha men jag tror på det. Hålla på och titta tillbaka och på vad andra ska göra? Nej.

Märker du något när du reser något vi kan implementera i svensk tennis? Hur man agerar professionellt, innan och efter träning t.ex. Eller gör vi det bra redan?

– Just det där tror jag vi gör väldigt bra, just innan och efter träning. Är inte det en svensk adelsgren i alla idrotter att vi är så skötsamma? Vi som är ett så disciplinerat folkslag, om jag får generalisera det en aning. Det tror jag. Du hör, jag har inte tänkt så mycket på detta, jag försöker bara jobba där jag står. Allt måste ju dock ske med någon typ av inlevelse och passion och kanske hellre släppa på det här vi pratar om nu. Vissa av de yttre sakerna får man kanske släppa, först bli duktig i tennis och sen lägga på  spetssakerna. Ibland får jag för mig att man söker för mycket att äta bra, stretcha efteråt, det är säkert superviktigt när du är grym på tennisbanan, då kanske det ger en extra ”edge” men jag tror inte på det om jag stretchar och äter bra och du är mycket bättre än mig i tennis? Då borde jag nog först bli bättre i min forehand och backhand innan det kommer göra en skillnad med dessa yttre faktorer. Jag vet inte om det ska vara så jäkla proffsigt. Om en spelare vill så mycket som helst ska man ju hjälpa den. Det är svårt för alla länder ska man komma ihåg. Det finns väl inget riktigt land som har koden, vet inte vilket det skulle vara. Ett tag skulle Spanien vara grymma?

Frankrike? Argentina?

– Inte kanske Frankrike men Argentina har väl lite dipp, Argentina har alltid varit ett land som varit jäkligt häftigt att följa. De har haft små medel, inget rikt land som haft rika förbund. Många gånger killar som inte varit stora och ändå har de lyckats, jäkligt häftiga att följa. Där tror jag på en stor passion. Jag får frågan många gånger om de argentinska coacherna. Vi ser möjligheter. Bra tradition, mycket tennisbanor, utomhus. Sånt är klart en nackdel för oss, att vi är inomhus mycket.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen
  1. En oerhört viktig poäng tas upp men försvinner liksom i förbifarten… Precis som vanligt i liknande artiklar och det är inte ert fel och det är heller inte Hedsberg som skall lösa detta men frågorna runt det som är en av de stora gåtorna måste ställas!

    Och i en förlängning måste detta rättas till annars stannar Sverige på tennisens bakgård.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.