Hektiskt dygn för Lister: ”Fick veta en och en halv timme innan”

Bara en och en halv timme innan matchstart fick Cornelia Lister det så efterlängtade beskedet som första alternate: ”Du ska spela”.

Gratisbiljetten in till tävlingen kom efter att Rebecca Peterson och Johanna Larsson dragit sig ur.

– Det är såklart tråkigt att de inte kunde spela men ser man positivt på det så var det ändå en svensk som tog platsen, säger Lister till Tennisportalen.

Rebecca Peterson berättade under tisdagen för Tennisportalen att hon spelade sin singelmatch med ett virus. Sjukdomen tvingade således svenskan och Johanna Larsson att lämna återbud till dubbeln.

Cornelia Lister har varit på plats i Melbourne sedan en vecka tillbaka som första alternate tillsammans med Sharon Fichman från Kanada.

Klockan 14 kom så beskedet.

– Vi var ju beredda på att spela men faktum var att vi faktiskt låg och sov. Dagen blir så extremt lång med all väntan och vi bollade in tidigare på dagen, gick och vilade, och sen plingade det till i mobilen. Johanna skrev att jag skulle vara beredd och då fattade jag. Kort därefter kom det ytterligare ett meddelande från WTA och då förstod vi.

Några minuter senare stod inbollning inför match på schemat. Bana 23. En träningsbana där fans från världen över trängdes för att kika in Cornelia Lister och Sharon Fichman.

– Jo, det kändes bra på träningen! Och inledningen av matchen…

Det började bra för Lister/Fichman. Kanske nästan för bra. I det första gemet bröt man Rodionova/Fourlis serve och efter det fortsatte det bara. 1-0 blev så småningom 5-1. Där hände något.

Det hel australiensiska paret började genast att få in fler returer, fler slag från baslinjen och fick helt enkelt till mer spel om bollen. 5-1 blev 5-5 och så småningom 6-6. Tiebreak.

Fourlis/Rodionova vann, 7-4, och Lister/Fichman var helt plötsligt i underläge. Setförlusten blev kanske lite för mycket att hantera vilket siffrorna i andra set, förlust 6-2, vittnar om.

– Vi fick några gratispoäng där i början med några dubbelfel och fick med oss två gem. Allt var under kontroll och det bara flöt på. Vi började hålla igen helt plötsligt och blev låsta. Misstagen fortsatte att komma från vår sida och självförtroendet bröts ner sakta men säkert. De körde över oss och vi hade svårt att komma tillbaka efter det.

– Det är helt sjukt hur fort det kan vända.

Kändes det på något sätt märkligt att ta just svenskarnas plats i tävlingen?

 Det är såklart tråkigt att de inte kunde spela men ser man positivt på det så var det ändå en svensk som tog platsen.

Cornelia Lister i matchen mot Fourlis/Rodionova. Foto: Tennisportalen

Dina intryck av Australian Open?

– Definitivt den största Grand Slam-tävlingen som finns och det tog mig fem dagar att gå runt och se allt här! Jag förstår varför många spelare rankar det som sin absoluta favorittävling. Alla här är så trevliga och man känner sig hemma. De gör ett bra jobb.

Lister gjorde sitt första riktiga år 2019 som en renodlad dubbelspecialist på WTA-touren. Ett beslut som hon är nöjd med, men som också inneburit en rejäl dos av stress.

– Jag känner att min beslut att satsa helhjärtat på dubbeln var det rätta och jag har nu spelat i 3/4 slams. Bara Franska Öppna är kvar! Just det, Franska Öppna…

– Det kunde vara min första slam i karriären då jag stod listad som fjärde alternate men jag valde att inte åka. Det visade sig att jag skulle kommit in i tävlingen om jag bara signat på plats och den sved rätt länge. Jag sa till mig själv att inte göra om samma misstag och nu kom jag in här istället som första alternate!

– Ja, tillbaka till 2019. Det har varit ett stressigt år. Jag spelade med Renata Voracova under en längre period och jag visste aldrig om att vi skulle spela så mycket. Självklart föredrar man en långsiktig partner men det blev att hon inför varje tävling sa: ”Okej, vi spelar tillsammans nu”. Jag vill gärna hitta någon att hålla mig till hela tiden men det är inte så lätt på damtouren. Är jag inte rankad inom topp-50 har jag inte med mig respekten från spelare på den nivån.

Lister fortsätter.

– Jag måste visa upp resultaten själv och de som är topp-50 byter med varandra. Det är inte direkt lätt att komma in där.

Hur märker du av att folk inom topp-50 inte har respekt för dig? Eller saknar respekt för dig?

– De ser ner på en om man inte gör något bra resultat och skulle du själv vinna, ja, då märker man av det för då hälsar folk plötsligt och börjar visa upp lite mer. Man blir välkomnad.

Fed Cup-spel i Luxemburg väntar för Sverige om bara några veckor. Hur ser Lister på sina chanser till spel i dubbeln?

– Det beror nog på hur de (Peterson/Larsson) mår. De har spelat ihop mer och har varit givna sedan tidigare i både singel och dubbel, vilket jag förstår. Jag tror att de kommer vara givna igen, beroende på hur de själva mår. Annars kommer jag vara redo!

Vad väntar efter Fed Cup?

– Sankt Petersburg, Debrecen och sedan blir det Mexico i en månad! Acapulco, Monterrey, Irapuato och Guadalajara. WTA, WTA, 60 och en WTA-125:a!

Cornelias målsättning i år?

– Jag vill spela samtliga slams. Samtidigt vill jag inte bara spela och vara en deltagare som jag känt mig nu. Jag måste få en vinst och komma över den där gränsen, få det där självförtroendet att jag är här. Vara här för att vinna!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen
 1. Känns alltid som våra svenska spelare är ”outbildade” och oförberedda. Hur kan man sova samma dag som dubbeln drar igång som första reserv och dessutom vet man att ett svenskpar är osäkra på start?

  Huvudlöst och oproffessionellt! Nej, en sån dag är man på tårna, bokar inbollningstid 9.00, äter förstärkt frukost och hänger runt tävlingsexpeditionen från 10.30 om spelwt börjar 11. Vad är alternativet?

  Tycker svenska spelare och även ledare slarvar med viktiga saker som anmälan, sign in, koll på LL osv.

  Sen ganska typiskt att tennisportalen inte ställer en kontrollfråga på det utan jönsar med som en hejaklacksledare. Ytterligare ett bevis på att TP inte kan tas på journalistiskt allvar.

  • Kan ju börja med att skriva ditt riktiga namn här kan man tycka men hur som helst. Sova betyder inte att spelarna gick hem till sina hotell och sov utan sova betyder vila i Player Loungen, vilket många spelare gör mellan träningar och matcher. Som det står i artikeln bollade de in tidigt på anläggningen, och hade följt samma procedur dag för dag sedan en vecka innan vilket artikeln borde tyda. Annars har jag inte varit tillräcklig tydlig i artikeln, mitt fel isåfall.

   De fick beskedet 14:00 att de skulle spela match en och en halv timme och hade när matchen spelat redan bollat in två pass samma dag. Svårt att få bättre förberedelser i mitt tycke.

   Vilken kontrollfråga borde vi kört? Ska bli intressant att höra…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.