Hur ser topp-10 rankingen ut år 2018?

Det är inte helt lätt att förutse tennisspelares upp och nedgångar med tanke på allt som kan påverka vid sidan av banan. I synnerhet inte kring de fullblodsproffs på touren som dag in och dag ut kämpar för att hela tiden bli bättre, nå nya höjder och slå nya rekord. 

För tre år sedan förutspådde Eurosport hur topp-10 rankingen år 2018 skulle se ut och vi på Tennisportalen har analyserat hur det ser ut i dagens skede.

Att Eurosport sticker ut hakan och inkluderar Benoit Paire, Jerzy Janowicz, Bernard Tomic och Jerzy Janowicz i sin topp-10 lista, spelare med tvivelaktig mental balans, milt sagt, säger egentligen inte så mycket. Dessa typer av listor och rankingslistor är oerhört svåra att förutspå och det ska påpekas att tidigare nämnda spelare var riktigt heta under 2013, inte minst polacken Janowicz som knackade på topp-10 listan. Idag är polacken rankad 216 i världen. Kontraster.

Vi kikar nedan närmare på hur det har gått för spelarna i Eurosports förutspådda topp-10 lista. Vilka har floppat? Vilka har gjort succé? Vilka har trätt fram sedan dess? Vi gör även ett eget försök till en topp-10 lista!

 

Topp 10 år 2018 enligt Eurosport. (Spelarnas nuvarande ranking inom parentes)

  1. Grigor Dimitrov (20) – ”Baby-Fed” som han kommit att kallas för sina likheter med Roger Federer fick sitt riktiga genombrott 2014 med 3 ATP-titlar, semifinal i Wimbledon och en personbästa ranking på åtta i världen. Många var det då som höjde Dimitrov till skyarna men reaktionen skulle istället komma efterföljande år där resultaten var allt annat än smickrande och bulgaren tappade självförtroendet helt och hållet. Dimitrov verkar vara på rätt väg under Dani Vallverdus regi men behöver hitta kontinuitet i sitt spel och prestera bättre i slams.
  2. Benoit Paire (37) – Vart ska man börja? Fransmannen har en gudabenånad bollbegåvning men behöver få bukt med det mentala innan vi ens kan prata om topp-10. Paire tankar mer än vad som borde vara möjligt, ibland till hans nytta då motståndarna inte vet hur de ska vara, och smashade rackets från fransmannen tillhör det normala. Vill Paire ens ta sig in på topp-10 till att börja med? Högst oklart…

3. Andy Murray (2) – Hur i hela friden Andy Murray hamnade bakom Benoit Paire på denna lista är nog något som vi kommer att få grubbla över under hela vår existens. Andy är 31 om två år och att han ska infinna sig bakom Paire på världsrankingen, högst tveksamt. Med tanke på att han är ett fysiskt praktexemplar och i skrivande stund är ohotad världstvåa, det ska mycket till för att han ska ramla ner en eller ett par platser på rankingen till dess.

4. Milos Raonic (6) – Här är en mer realistisk gissning från spågubbarna på Eurosport. Raonic har som bekant tourens vassaste serve bakom Karlovic och Isner och till skillnad från de nämnda servkanonerna kan han hota de allra bästa på det spelmässiga planet. Rörelseschemat på banan och den halvtaskiga backhanden har förbättrats avsevärt de senaste åren, för att inte nämna den aggressiva spelstilen. Just spelstilen var inte så aggressiv och särskilt offensiv under spanjoren Galo Blancos styre för ett par år sedan, vilket Ivan Ljubicic ändrade. Resten är historia som man säger. Raonic har bidragit till en tennisboom i Kanada som upplever sina främsta framgångar inom sporten någonsin, där ”ynglingarna” Felix Auger Aliassime och Denis Shapovalov är två heta framtidsnamn.

Eurosports Top-10 lista 2018.
Eurosports Top-10 lista 2018.

5. Novak Djokovic (1) – Om Murrays plats på listan var hårt utdömd, vad är då Djokovic? Om två år är han likt Murray 31 år gammal, född samma år som sin brittiska/skotska kollega. Faktum är att det endast skiljer en vecka mellan spelarna. Bara en sådan sak! Nåväl, Djokovic kommer sannerligen göra allt i sin makt för att slå Federers 17 slam och visst är det fullt möjligt. Djokovic har 12 just nu och ”brassar” han på i lagom takt, likt han gjort med dominans de senaste åren, finns det ingen anledning att tvivla på serbens rekordjakt. 

6. Kei Nishikori (5) – Japanen kommer säkerligen hota om de högsta rankingplatserna och trots att det ställs stora frågetecken kring Nishikoris kropp vid slams, Kei är för bra för att inte vara med och bråka däruppe. Fyllda 26 år har han faktiskt rätt många år kvar innan han lägger racketen på hyllan för gott…

7. Bernard Tomic (22) – ”The tank” har varit mer upptagen av att skapa rubriker, negativa sådana, både på och av banan istället för att ägna det han faktiskt borde ägna sig åt – att vinna tennismatcher. Tomic är ett unikum i många avseenden men vi ställer samma fråga som vi ställer till Paire: Hur mycket är han beredd att offra? Hans exceptionella talang har inga gränser, däremot limiteras hans fulla potential av ett odräglit beteende och en nonchalant attityd. Tomic senaste skandal (videon nedan), som Tennisportalen var först att rapportera om i tennisvärlden, talar om att ”The tank” har en hel del att jobba på innan en topp-10 placering är möjlig.

 

8. Ernest Gulbis (102) – Det här kan vi redan nu säga hejdå till. Gulbis hade sin storhetsperiod 2014 med semifinal i Franska Öppna och rankad tia i världen men hur det ska ske igen har undertecknad svårt att se. Eagle-forehanden är ett minne blott då han nu sadlat om till en mer modern och effektiv teknik och det lär säkerligen betala av sig men hur han ska konkurrera igen med världstoppen är högst oklart.

9. Jerzy Janowicz (216) – Polacken är verkligen nere på havets botten i det nuvarande skedet efter att ha lekt med de allra största under ett par perioder. Janowicz är nog mer ihågkommen för frasen ”How many times” som blivit en viral klassiker efter ett utbrott i Australien Open för ett par år sedan. Jerzy har egentligen allt som en tennisspelare kan önska sig för att hävda sig på denna nivå, och mer därtill, men huvudet orkar inte riktigt med. Synd.

10. Jack Sock (25) – Här pratar vi vettig ranking. Jack Sock har framtiden för sig och är definitivt en spelare för framtiden. Med sin otroligt kraftfulla och snärtiga forehand kan han skaka om vem som helst på touren och utrymme för utveckling finns det tid till. Amerikanen är sårbar på backhandssidan och tvingas hela tiden springa runt och slå forehands, vilket är energikrävande i sig, men får han bukt med problemet kan vi drömma om en riktigt hög ranking om ett par år. 

 

Top 10 2018 enligt Tennisportalen. (Spelarnas nuvarande ranking inom parentes)

1.Novak Djokovic (1) – Hur Djokovic inte ska vara rankad som världsetta om två år, låter både orealistiskt och chockerande på samma gång. 31 är knappast en ålder som får en att falla ihop ordentligt, (fråga Stepanek) och med tanke på att nya rekord ska slås och serbens överlägsenhet gentemot övriga spelare, finns det bara en rimlig plats för Djokovic 2018.

2. Andy Murray (2) – Läs ovanstående kommentar.

3. Nick Kyrgios (15) – Kyrgios har verkligen allt i sin repertoar som krävs för att utmana om de allra största titlarna på touren och de bästa spelarna sporten kanske har sett någonsin. En respektlöshet för sina motståndare som knappast är sedvanlig vid 21-års ålder och att han redan är så framstående just nu bådar givetvis gott för framtiden. Han må inte vara guds bästa barn men samtidigt rör han om i grytan ordentligt, på ett energiskt och underhållande sätt som sporten mår bra av. Tänk om alla spelade som Ferrer till exempel? Inget ont om den spanska krigaren men tennisen behöver spelare som står ut, som gör det ovanliga, som inte följer normen. Kyrgios stämmer in på alla nämnda punkter och fler därtill. Garanterat en framtida världsetta – om han själv vill.

4. Stan Wawrinka (3) – Stan ”the man” är faktiskt den enda som kan slå igenom Djokovic ack för täta försvar i modern tid men de undermåliga insatserna under resterande året för Wawrinka sätter käppar i hjulet för en högre ranking. Lite av de stora turneringarnas ”the man”. 

5. Milos Raonic (6) – Har man tennisens främsta vapen och vet hur man ska utnyttja det fullo har man vunnit mycket i sin karriär. Fråga bara kanadensaren. Utan sin serve hade han haft svårt att hävda sig på futuretouren men nu ska vi icke spekulera i ”tänk om” utan istället inse faktum. Raonic fortsätter hela tiden att utvecklas och det lär nog inte dröja länge innan den första slamen inkasseras.

6. Kei Nishikori (5) – Kei är bra och högt uppe ska han vara. Slut på kommentarer.

7. Dominic Thiem (10) – Österrikaren Thiem har minst sagt haft ett fullspäckat schema i år och spelat mest matcher av alla om man räknar in singel och dubbelmatcher på ATP-touren. Ett facit han kanske inte ska stoltsera med direkt men Thiem har verkligen gått framåt rejält sedan två år tillbaka och har alla möjligheter att bli hur bra som helst. 

8. Gael Monfils (8) – Inget förändring på rankingen för fransmannen, om man ska tro oss alltså. Lite kvar i huvudet att jobba på innan han kan gå hela vägen i slams, för spelet, det är det inget fel på. Som han kan spela. Monfils ska bara vara rankad inom topp-10. Slutdiskuterat.

9. Roger Federer (7) – Innan hatmailen börjar flöda, antar vi att skadeproblemen fortsätter för ”maestro”. Tråkigt och hjärtskärande givetvis för alla tennisälskare världen över men någonstans måste vi komma till insikt med att ”Roggan” inte blir yngre och att glansdagarna är förbi. Federer är G.O.A.T. vare sig man vrider och vänder på det och vad han har gjort och betytt för sporten finns det inga ord för. Tack för allt, Roger!

10. Alexander Zverev (24) – ”Sascha” tog alldeles nyligen sin första ATP-titel och fler blir det garanterat inom kort. Otroligt komplett och kapabel redan innan fyllda 20. Rätt bra det…

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.