Idag skapas morgondagens tennisstjärnor

Det är runt trettio år sedan Sverige var som allra bäst i tennis. Spelare som Mats Wilander, Stefan Edberg och Anders Järryd såg till att Sverige prenumererade på Davis Cup-pokalen. 10-15 år tidigare var Björn Borg namnet på allas läppar. Det har förresten hållit i sig eftersom han fortfarande är den person människor i andra världsdelar förknippar med Sverige. Idag är det lite mer tunnsått på svenska tennisframgångar även om det finns ljusglimtar.

Hur ska vi då göra för att hjälpa framtida tennislöften till framgång och berömmelse? Det trista svaret är att det behövs pengar. Ideella krafter och eldsjälar har alltid varit stommen i svenskt idrottsliv, men ingenting är gratis och tennis är inget undantag även om det är billigare än ridning och ishockey.

För en junior kan ett tennisläger kosta upp till ett par tusenlappar och då är inga fickpengar inräknade. Dessutom behövs racketar, skor och kläder. Allt sammantaget gör tennis till en av de dyraste sporterna att utöva. Dyrast av allt är såklart träningstider. Det finns kurser och läger i hela landet, och Stockholm Tennis Academy i huvudstaden, och som förälder vill man ju gärna att ens barn ska få hålla på med det roligaste de vet när det dessutom är nyttigt, men har man låga eller normala inkomster och kanske flera barn med olika intressen är det ibland svårt att få ihop ekvationen.

Ett sätt att få till det är att låta ungdomarna själva tjäna pengar i sina tennisklubbar. Det finns idag flera företag som samarbetar med idrottsföreningar och skolklasser på så sätt att gruppen säljer företagets produkter på den egna orten. Ett av dem är DelikatessKungen som säljer delikatesser som praliner, cheddarost och ekologisk olivolja. Fotbollslag, basketklubbar eller varför inte tennisungdomar tar upp beställningar bland släkt och vänner, företag, på det lokala torget och på internet. Denna försäljning kan finansiera ett tennisläger eller deltagande i en turnering.

Förutom att det är lönsamt och gör att alla kan vara med istället för att föräldrarnas inkomster ska bestämma vilka barn och ungdomar som kan spela tennis är det ett roligt projekt att göra tillsammans med sina klubbkamrater. På det sättet stärks klubbandan samtidigt som man tjänar pengar och lär sig hur det går till att sälja. Att bli en duktig försäljare är ju ett hantverk som försörjt fler än de som kan leva på sin tennis, och inkomsterna i detta fall beror helt på hur mycket klubben säljer eftersom ersättningen är provisionsbaserad.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.