Inför Federer – Djokovic: Expertpanelen synar finalen

Expertpanelen med Alex Theodoridis, Fabio Valente, Simon Ristevski samt Bogyó Tamás synar kanske årets mest upphaussade match, kvällens final mellan Novak Djokovic och Roger Federer i US Open som sprakar igång om bara några timmar. Panelen kikar närmare på hur det har gått tidigare i turneringen, vad vi kan förvänta oss i finalen och givetvis vem vi tror står som slutsegrare efter kvällens slut.

Ny i panelen är Bogyó Tamás, chefstränare från Dunakeszi Tenisz Klubb i Ungern. Just Bogyó Tamás har blivit väldigt uppmärksammad på sin facebooksida där han med revolutionerade träningsmetoder fostrar framtidens stjärnor och har fått väldigt god respons från diverse tennistränare runtom i världen. Vi kommer under kommande vecka att publicera en intervju med Tamás där ni kommer att få läsa mer om hans filosofi som tennistränare och mycket annat gott!

Räkna med en fullspäckad match där egentligen allt kan hända, förutsättningarna kunde i varje fall inte vara bättre med världens två bästa spelare i absolut toppform och en pånyttfödd Federer som spelar sin bästa tennis i karriären vid 34-års ålder. Samtidigt ses Djokovic som världens bästa spelare och just Djokovic vann mot Federer i den senaste upplagan av Wimbledon.

Tankar inför finalen?

FV: Federer har hittat formen, minst sagt. Han är som en flaska vin som bara blir bättre med åren, ju äldre han blir, fantastiskt i sig! Jag tror verkligen på att han kan stjäla titeln ifrån Djokovic men samtidigt är Djokovic som en robot, en perfekt sådan och extremt svårslagen. Roger borde hitta något nytt från sin fantastiska repertoar för att slå jokern. Schweizaren har alltid visat varför han kanske är den bästa spelaren genom tiderna och han kan definitivt göra det igen, framför ett packat Arthur Ashe och framför världsettan. 

SR: Vilken drömfinal, de två överlägset bästa spelarna just nu och Novak är ändå klar etta men det var en trögstartad Novak i den här turneringen, han tappade set mot Bautista-Agut och Feliciano Lopez som nästan fick till ett 5:e set, därför var det viktigt att se i semifinalen hur han kom ut i första set och körde över Cilic. Federer? Jo då, sedan Wimbledon finalen har han inte tappat ett set, runt 25 raka set vinster och han ser mycket stark ut. Isner var den som var närmast att ta set, Wawrinka? Chanslös. Men jag tycker ändå det är 55/45 Djokovic trots Federers superform, det är FEM set och Djokovic är som bäst där. Det viktigaste för Djokovic är att få det till en fysisk match samt att köpa tid därute för förmodligen kommer Federer komma ut snabbt och aggressivt. Men vilken match, de två i särklass bästa spelarna i turneringen, fram med popcornen!

AT: Satan i gatan vilken trevlig match vi har framför oss! Tennisens tveklöst bästa spelare just nu. Djokovic har inte övertygat i årets US Open hittills men samtidigt har han nästintill cruisat i sina matcher (första veckan främst) och inte gjort mer än vad han har behövt, mäktigt ändå hur bra killen är. Federer är som sagt pånyttfödd och ja, han spelar sin bästa tennis i karriären. Vad som är mest anmärkningsvärt med denna sagolika form? Defensiven! Har aldrig sett ”feddan” försvara sig så bra ute i hörnen och i defensiven generellt. Han gör sina timmar i skogen, eller i gymmet för den delen. 50/50 på förhand skulle jag säga, lite roulette över det hela med andra ord. Orkar Federer i fem set? Ska bli intressant att se, fram med chilinötterna!

Vad gör Federer och Djokovic så överlägsna just nu?

TB: Dom är så kompletta och har 1-2 killer weapons som de kan göra lite vad de vill med. Bra egenskaper att ha i tennis.

AT: Som Bogyo Tamas är inne på så är de så extremt kompletta och har vapen som står ut. Kolla på en spelare på Bautista-Agut t.ex, en äckligt bra tennisspelare som idag är rankad som 23:a i världen men killen har inte de vapen som krävs för att utmana de allra bästa och mot topp-fem spelarna är han en munsbit. Talar lite om hur överlägsna dessa herrar i toppen är eftersom det faktum att vara 23:a i världen i en individuell sport som tennis, som idag aldrig haft mer konkurrens och som växer överallt i världen, men ändå inte räcka till mot de bästa som sagt, ja det är rätt fascinerande. Sen får vi inte heller underskatta den mentala faktorn här. Det sägs att tennis är 70% mentalt och 30% i rena färdigheter och jag är beredd att hålla med. Finns flera spelare som har det spelmässiga, taktiska, fysiken som krävs för att bli etablerade toppspelare men som inte räcker till mentalt och då blir det som det blir tyvärr. 

Pistol mot huvudet, vem vinner finalen?

FV: Federer! Har ingen vidare förklaring dock, haha. 

SR: Känns så öppet här men jag säger Djokovic efter fem set!

AT: Federer vinner efter fyra set!

TB: Tufft val. Federer har aldrig varit bättre men Djokovic är som ett lejon så jag säger 70% chans att Federer vinner om han kniper första set!

Vi tackar panelen denna gång för intressanta och underhållande svar och ser fram emot kommande frågestunder!

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.