Jacqueline Cabaj Awad om att vara den mest tävlingsflitiga damspelaren

Den mest tävlingsflitiga damspelaren i svensk tennis just nu stavas Jacqueline Cabaj Awad. Med 25 spelade tävlingar i år står hon ut från sina övriga kollegor. Vi försökte ta reda på varför!

***

Berätta, vad är hemligheten till att du leder denna eminenta lista bland dina kollegor? 

– Jag försöker bara tävla på så mycket som det går. Jag tror väldigt mycket på att man måste tävla mycket och sen tycker jag det är kul att resa, se nya länder och spela många tävlingar.

Tuffaste resan du haft i år?

 – Det var nog min rutt som var lite dåligt planerad. Först flög jag från Sverige till Spanien, Spanien till Ecuador, spelade två tävlingar där, flög tillbaka till Spanien, tränade en vecka, flög till Lettland för en tävling och till sist från Lettland till Dominikanska Repubilken för två tävlingar. Tidszonerna var svåra att hantera och planeringen kanske inte var den bästa från min sida…

Jag hör vad du säger men vilken otrolig grind ändå. Följdfråga: Samlar du på flygmil?

– Nej.

Varför inte?

– Jag brukar bara ta det billigaste flyget och ska man samla på mil behöver man flyga med en och samma koncern så jag håller mig till att ta det billigaste.

Du som har rest så mycket, vad är ditt bästa ”lifehack” när det kommer till att flyga?

 – Var väldigt trevlig vid incheckningen för då kan du få fördelar. Jag brukar önska plats och har man lite övervikt är det viktigt att vara trevlig, se glad ut. Det kommer man långt på!

Av alla dina 9 ITF-titlar i singel har du vunnit hela 6 i Sharm El Sheikh. Varför trivs du så bra där? 

– Jag gillar klimatet att det är väldigt hett men inte så kvavt. Jag spelade alltid kvällsmatcher när jag vann mina titlar där och det var riktigt nice. Vi började 18:00 på kvällen och slutade sent istället för det vanliga att man börjar på morgonen.

 Den bästa all-inclusive buffén på touren – vart hittar vi den? 

– Jag har varit på Heraklion, Antalya, Sharm El Sheikh och Monastir. Bästa maten hittar man i Antalya skulle jag säga.

 Den sämsta all-inclusive buffén på touren – vart hittar vi den? 

– Jag har hört att Cancun inte är så bra men har själv aldrig varit där.

 Du är som sagt den som reser mest av våra svenska damspelare – har du några lifehacks när det kommer till att resa generellt? 

– Ett tips är att ha med sig bollar till tävlingar. Kolla upp vilket märke tävlingen spelar med och se till att man tar med sig ett eller två rör då bollarna du får träna med inte alltid är de bästa.

 Vad är det mest obskyra som hänt under alla dessa resor du gjort?

– Det har varit några mindre översvämningar och dåligt väder som jag har varit med om. Den värsta var nog i Kairo för något år sedan, det var så mycket vatten på gatorna så bilarna hade svårt att köra förbi för vattnet var så högt. När jag och Linus (Eriksson) gick ute kom vi inte till boendet utan att ha gått i vatten. Vi hade heller ingen ström på vårt boende i några dagar.

På tal om obskyra händelser har jag hört om en viss taxiresa i Indien…

– Jag var med Linus i Indien. Jag tror det var i Bhopal. Vi hade 14 timmars taxiresa framför oss. Tågen var överbokade, flygen för dyra för en timmes flyg och det var en kille som erbjöd sig att köra oss. Vad är det värsta som kan hända tänkte vi? Billigt blev det men resan var hemsk. Jag blev magsjuk, det fanns inga motorvägar och vi fick vänta när olika kor korsade olika landsvägar. Toaletter på vägarna var bara att glömma. Det är den absolut sjukaste resan jag varit med om och trots god marginal höll vi nästan på att missa flyget… 

Vad landade taxametern på?

– Det fanns inget sådant. 

Jag fortsätter nämna fler grejer här. Hotellen i Hongkong?

– Hongkong är en dyr stad och när jag är med min tränare försöker vi hålla nere kostnaderna så att jag kan spela många tävlingar per år. Det billigaste hotellet vi hittade hette Apple, jag tror det var 7 kvadratmeter stort, någonting sådant. Det var inte stort. Sängen, handfatet och toan låg som i ett. Man öppnade dörren och så var allt där liksom. 

Gudarna ska veta att livet på ITF-touren inte direkt osar glamour. Vad gör man för att hålla humöret uppe om man rent hypotetiskt förlorar en första omgång en måndag/tisdag i en tävling och spelar ytterligare en tävling på samma anläggning veckan efter?

– Man kan umgås med spelare, ha lite kul på kvällarna. Det gör allt roligare. Träna är viktigt så att man kan utveckla sig inför kommande tävlingar och man måste gilla att vara ute på tävlingar. Det är inte superkul alltid om man förlorar tidigt men man kan göra det bästa av det. Ta en ledig dag, se staden man är i. Annars blir det bara hotell, flygplats, bana. Det är inte kul.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.