Kärlek, Italien!

 

Ovanstående bilder värmer oerhört mycket för oss på Tennisportalen att se! Vi hårdbevakar, som ni kanske redan har lagt märkte till vid det här laget, Challengertouren, och det av ett flertal anledningar.

På Challengertouren, även kallad tennisens bakgård, huserar det alltifrån yngre, talangfulla förmågor som försöker slå sig in i tennisens världselit till mer rutinerade herrar med gedigen ATP-erfarenhet. Det kryllar av spelare som knackar på dörren för större utmaningar och marginalerna som skiljer mellan succé och fiasko är ofta minimala.

Med andra ord, konkurrensen är skyhög och kvaliteten likaså. Sällan vi ser trötta, tankande tennisspelare som enbart dyker upp till en turnering för att inkassera lättförtjänta startpengar. Nej, Challengertouren är på liv och död och den sista, välbehövliga anhalt som är obligatorisk att erövra för att ha en möjlig chans till en ekonomisk trygghet – ATP-touren.

Underhållsvärdet på Challengertouren sviker sällan p.g.a ovannämnda motiv men det generella publikintresset gällande Challengerturneringar runtom i världen är inte på något sätt värdigt ”tennisens bakgård”.

Även om det finns en viss charm i det hela, där otroligt kvalitativa tennisspelare gör upp med varandra framför ett tiotal åskådare, finns det inget som går upp emot fullsatta läktare och livad stämning.

Det sistnämnda fick vi bevittna under förra veckans Challengerfinal i Caltanissetta där veteranen Paolo Lorenzi och framtidshoppet Matteo Donati gjorde upp om titeln. Samma turnering som Ymer vann under fjolåret för övrigt.

Över 2000 personer bevittnade den helitalienska finalen där Paolo Lorenzi tog sin 18:e challengertitel i karriären efter en ytterst välspelad och lång (2 timmar, 48 minuter) tresetare. Atmosfären var magisk matchen igenom.

Intresset för tennis i Italien, oavsett nivå, är väldigt högt, avsevärt högre än i vårt kära land och för att sätta det i perspektiv så hade vi drygt 100 personer som bevittnade Challengerfinalen senast i Jönköping mellan den tidigare 33-rankade kazakern Andrey Golubev och det ryska framtidshoppet Karen Khachanov, numera rankad 96:a i världen. En högklassig final som bjöd på stor dramatik efter att Khachanov bränt ett antal matchbollar i egen serve och Golubev vann till slut drabbningen.

Nej, Challengertouren förtjänar mer uppmärksamhet världen över i allmänhet och i Sverige i synnerhet.

Snart är det dock dags igen då Svenska Tennisförbundet arrangerar en Challenger i Båstad mellan 2-10 juni och turneringen kommer att spelas på sidobanorna nere i hamnen. Fritt inträde gäller samtliga speldagar och Challengern i Båstad spelas alltså veckan innan Swedish Open – bara en sån sak!

Ett fantastiskt initiativ och att vi i skrivande stund har två Challengerturneringar i vårt kära land ger enorma möjligheter för våra inhemska spelare att mäta sig med utländska fullblodsproffs – förhoppningsvis med ett gediget publikstöd i fortsättningen.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.