Krönika: Nick Kyrgios – bra för tennisen eller inte?

Få tennisspelare på touren idag har samma dragningskraft som Nick Kyrgios, trots att han rent meritmässigt inte har särskilt mycket att skryta med i jämförelse med sportens allra bästa.

Är den hetlevrade australiensaren bra för sporten eller inte? Det försöker vi grotta ner oss i.

Min kollega på Tennisportalen Erik Jonsson twittrade om det tidigare idag vilket summerar det mesta kring Nick Kyrgios.

”Jag har varit minst lika irriterad som underhållen av Kyrgios idag.”

Nick Kyrgios i ett nötskal. Eller?

Rent medialt är Kyrgios alla journalisters våta dröm. Kanske inte på hemmaplan i Sverige förvisso då tennisjournalisten Jonas Arnesen (Sveriges främste tennisjournalist enligt egen utsago) dragit fram motorsågen inte bara en utan ett koppel av gånger.

Vi pratar ur ett globalt perspektiv.

Han berör, drar klick och rapar inte ut de sedvanliga klyschorna som alltför många spelare kör med. Det är egentligen ganska svårförklarat men Nick Kyrgios, oavsett hur man vrider och vänder på det, har det där lilla extra. Han drar klick. Han drar publik. Han skapar ett intresse kring sporten.

Oavsett hur man vrider och vänder på det.

”Det här har aldrig hänt förut”.

Kvinnan i pressboxen på bana tre i Wimbledon, några minuter in i Kyrgios – Thompson. Ett scenario som aldrig inträffat tidigare på bana 3 i Wimbledon.

Tennisjournalisterna ogillar inte Nick Kyrgios direkt.

Men.

Är han bra för tennisen eller inte?

Kyrgios meningsmotståndare menar på att han inte visar något som helst respekt gentemot sina motståndare, publiken som köpt biljetterna och till sporten generellt. Han är tennisens svarta får heter det. Och gärna drar man parallellen till Alexander Zverev om hur en ”ung” tennispelare bör agera både på och utanför banan.

Kyrgios förespråkare tar gärna fram det faktum att tennisen behöver profiler i tider där spelarna allt mer stöpts i samma form. ”Dagens spelare på touren är att likna med robotar – alla är likadana”. Så brukar det låta. Typ.

Vart jag själv landar? Rätt mycket kring det sistnämnda. Förutsatt att Nick Kyrgios faktiskt kämpar och ger sitt yttersta. Då är den idag 43-rankade australiensaren en fantastiskt underhållande spelare att bevittna. Men. Det är inte alltid vi ser att han faktiskt kämpar och ger sitt yttersta idag. Fjärde set mot Thompson tog hur länge då? 19 minuter. Förlust 6-0.

Kyrgios kämpade betydligt i en oftare utsträckning för ett par år sedan när han var påväg upp och vann ett par ATP-titlar. 2016 rättare sagt.

Då låg han också rankad 13 i världen som bäst.

Tillbaka till Kyrgios VS Thompson.

Det slog mig hur mycket som egentligen försiggår mellan poängen när Nick Kyrgios spelar tennis – och i hans egna huvud för den delen. Hjärnkontoret måste ständigt gå på högvarv.

Det skojas friskt med publiken, han håller egna monologer (långa) med sig själv om olika spelmönster och gör saker som ingen annan gör. Skäller på åskådare som råkar låta lite för mycket.

På andra sidan banan står en genomsvettig Jordan Thompson som inte säger ett ord, jobbar stenhårt, boll efter boll – men får ändå se sig besegrad när Nick Kyrgios slår in andraservar i 225 KM/H. Surrealistiskt.

Nu väntar Rafael Nadal i en av säsongens på förhand mäktigaste popcornmatcher. En tredje omgång står på spel i Wimbledon och med tanke på Kyrgios uttalanden om Nadal i olika sammanhang, och Nadals repliker, farbror Tony Nadals repliker, det kommer inte bli kärleksfullt. Det kommer inte bli snyggt. Spelarna totalt ogillar varandra och har gjort det klart för olika medier vad de känner för respektive motståndare.

Mår inte tennisen bra av detta? Att det faktiskt finns lite drama inblandat?

Eller vill vi bara se Pablo Carreno Busta och Kevin Anderson i 4 timmar som inte ens bjuder publiken på ett leende? Inget mot Pablo Carreno Busta och Kevin Anderson, men ni fattar vinkeln…

Sport är trots allt underhållning och tennis är absolut inget undantag.

Nej, räkna med en återigen fullsatt pressbox i Nadal VS Kyrgios och en match vi alla sent kommer glömma – för det kommer smälla rejält.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen
  1. Nu är ju zverev rätt hatad av tennisvärlden pga av arrogans och dåligt beteende med så att folk jämför dem båda är väl knappast för att jämföra god och ond

    • Ja, där har läget ändrats litegrann från tidigare år. Var mest den parallellen jag drog, i hur folk såg på Kyrgios VS Zverev för ett par år sedan. Den good guy VS the bad guy. Typ 😛

  2. Jag har inga problem med att han är mentalt labil Kyrgios, det finns ju många tennisspelare genom historien som varit. Också att han lägger sig i delar av matcher, det gjorde väl t ex Agassi också när han låg under i ett set ibliand. Det mest intressanta är väl snarare hur ATP accepterar att han över huvudtaget inte kämpar i matcher och beter sig på olika sätt tveksamt i förhållande till deras regler utan att det får några konsekvenser. Borde han inte varit avstängd för länge sen egentligen?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.