Leo Borgs tränare: ”Han får motvilligt vänja sig med pressen”

Tennisportalen har träffat Rickard Billing, Leo Borgs tränare i Academy of KLTK.

Hur hanterar man all uppståndelse och press som sker runt Leo Borg. Är det för mycket? Och hur hanterar Leo det själv?

Läs mer: Leo Borg efter debuten i Wimbledon-kvalet: “Gjorde allt jag kunde”

Roehampton, London – Bara någon minut efter den första kvalrundan i Wimbledon var Leo Borg redo att möta pressen. Rankad runt 350-strecket och Sveriges i nulägets femte bästa junior, har Leo Borg uppmärksammats enormt medialt. Inte bara i Sverige, utan främst globalt.

Wimbledon har inte varit ett undantag.

– Det är klart det blir mycket, och jag vet att han bara skulle vilja sätta sig i bilen just nu, det finns regler och dylikt, svarar Billing kortfattat och fortsätter.

– Ville man inte ha den här pressen så skulle vi inte ta det här wildcardet och med namnet han har, om man vill satsa på tennis, så kanske han får motvilligt vänja sig litegrann. Han gjorde det jättebra här och ställde upp. Som sagt, det är klart att det känns mycket, man vill ju egentligen bara låta grabben spela.

Tror Billing att pressen och den enorma mediauppståndelse på sistone kommit åt Leo?

– Det är naturligt och tufft när han inte har bra dagar. Han fick ett wildcard här och det var en tävling vi inte planerade alls, men alla spelare är olika och spelare blir triggade av olika saker. Som tränare är du mer: ”Okej, jag tror det här är bra för honom för han vill verkligen bli proffs.”

– Det är bra för honom att se nivån här och konkurrensen. Under de lite lägre nivåerna av juniortävlingarna kanske man inte får den insikten, att man måste jobba hårdare t.ex. Det är bra för Leo att se nivån här och förhoppningsvis blir det en inspiration att komma tillbaka hit i fortsättningen..

Hur ser Billing på insatsen mot fransmannen Loris Pourroy?

– Det är klart det inte var en toppendag för Leo och jämför man med tidigare träningsdagar så var det ganska tight idag. Han var lite stressad och litade inte fullt ut på det heller. Lite ängslig men det är förståeligt. Vi hade hoppats lite mer på att han skulle hålla sina egna servegem eftersom han är en duktig returtagare.

– Matchen sprang iväg lite men jag är glad att han försökte hitta en väg tillbaka i andra set och högg lite på ett servebreak. Kort sammanfattat, lite för nervös, tight i sin serve och forehand men det är sånt som händer.

Vad ser Rickard för styrkor i Leo Borg?

– Styrkor, jag tittar på honom så mycket så många kanske inte tror det, men det mentala skulle jag säga. Han vill verkligen detta. Det är inte p.g.a namnet eller att han tar några genvägar, utan han gillar verkligen tennis.

Billing fortsätter.

– Många spelare hemma i Sverige vill gärna se hur långt de själva kan komma, och de har också en backup-plan men Leo, han vill verkligen bli en professionell tennisspelare. Det är en bra egenskap att ha. Han ser inte som att: ”Hur bra ska jag bli?”, han går för det och tänker inte efter en förlust att han kanske ska hålla på med något annat.

Billing tillägger.

– Han är dedikerad.

Billing berättar att Leo precis gjort sina sista dagar i skolan i juni hemma i Sverige och nu väntar en heltidssatsning på tennisen.

Hur ser resterande del av säsongen ut?

– Det beror lite på när wildcarden kommer… nejdå, skämt åsido, han ska tävla en hel del på ITF junior-tour, försöka bli bättre och träna väldigt mycket. Vi vill att han ska ha möjligheter även utan wildcards.

Något specifikt rankingmål att uppnå för Leo innan 2020?

– Det håller vi för oss själva. Han ligger runt 350 på juniorrankingen just nu. Det är klart vi vill klättra men det är heller ingen stress där. Namnet i sig är tillräckligt. Vi vill bara att han fortsätter spela och utvecklas.

– Om han sedan blir 312:a eller 263 på rankingen, det spelar ingen roll. Vi vill bara att han ska bli bättre i tennis.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen
  1. Han har väl redan ett väldigt bra team? Rickard Billing och Magnus Ennerberg, den sistnämnda assisterande förbundskapten i Fed Cup, är två av landets mest högaktade tränare. Att kalla de för glidartränare är inte riktigt schyst och stämmer inte överhuvudtaget överens med verkligheten. Jag säger det eftersom jag sett båda jobba på nära håll.

    Vilka pappor tänker du på? Intressant att höra =)

    Hörs vidare! Mvh Alex Theodoridis

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.