Lisa Zaar: ”Drömde om att få spela här som tioåring”

Lisa Zaar förlorade klart i sin Swedish Open debut. 120-rankade amerikanen Claire Liu vann komfortabelt med 6-2, 6-2.

Följande är ett transcript från Lisa Zaars presskonferens.

Hur ser du på din insats?

– Jag komom ut här för första gången och spelade på centercourten. Mycket nerver. Just nu är jag väldigt besviken såklart. Varje gång jag går in på banan är det för att vinna men jag får se det ur ett större perspektiv att det här är en erfarenhet rikare och fortsätta jobba.

Vad var den största skillnaden ute på banan idag?

– Hon var mer stabil än mig, speciellt under de viktiga lägena. Hon servade bättre än mig men just den kontinuerliga säkerheten var avgörande.

Vad känner du att du behöver förbättra för att på sikt gå in i dessa tävlingar och spela på WTA-touren?

– Jämnheten i mitt spel, det aggressiva spelet och min serve. Jag vet att det finns där men att kunna ha det hela tiden vid sin sida tror jag på.

Hon är tidigare juniorvärldsetta, har vunnit Wimbledon och final i Franska Öppnas juniorklass. Vad säger du om din motståndare?

– Hon är en duktig tjej och jag har mött henne tidigare i Tennis Europe. Tror året var 2013. Kul att båda fortfarande spelar och att få möta henne igen. Det blev en tuff första omgång här men samtidigt är det roligt att få spela mot bra spelare.

Vad känner du om nivån på svensk damtennis och är det någon spelare som du har en närmare relation med?

– Det är jättekul att vi är många tjejer här som har fått möjligheten att spela tävlingen och speciellt spelare som redan spelat här tidigare, man har bollat lite tankar och erfarenheter kring det. Jag är för den mesta delen numera på college så det blir inte jättemycket tid för mig att prata med de svenska tjejerna vilket det därför är kul att höra hur de tänker här. Jag och Caijsa (Hennemann) vi spelar dubbel tillsammans här, är nära varandra i ålder så det har blivit att man snackar med varandra. Jag tycker det är viktigt att vi har tjejer här och att vi hjälps åt och pushar varandra.

Vad tror du krävs för att det ska bli fler på en högre nivå? Du har valt college som blir mer vanligt förekommande bland spelare. Vad tänker du om din satsning?

– College har blivit vanligare och nivån har blivit bättre. Man märker att många söker sig dit vilket är kul. Man ser också att många tar sig från college vidare ut på proffstouren. Jag tror det är en bra väg att gå, det är svårt att säga vad som är rätt och vad som är fel, jag tror det handlar om att rätta inställning när du är ung och att man jobbar hårt från start innan det blir försent i åldrarna.

Kan det passa svenskar bra i och med att vi ligger lite efter i junioråldrarna med tanke på skolsystem i Sverige och andra länder kör på hårdare med sina juniorer. Svårt att få sponsorer här hemma samtidigt som spelare i andra länder kanske förbunden är starkare och stötte mer ekonomiskt i de yngre åldrarna, kan det passa bättre för svenskar att spela college än för spelare i andra länder?

– Om det passar bättre för någon i ett annat land är svårt att svara på men det är ett bra komplement att få stöttning, du har en så otroligt bra backup på college och man kan verkligen fokusera på att bli en bättre tennisspelare utan att känna press för att fixa sponsorer, tävlingar, flyga hit och dit. Jag ser det som en mognadsprocess och försöker balansera och tävla samtidigt men mycket är just för att bli bättre på tennis och vara redo när jag väl vill köra igång.

Hur ser du på ditt wildcard här i tävlingen? Vad var reaktionen och blev du chockad när beskedet kom eller förväntade du dig ett wildcard?

– Jag blev såklart jätteglad. Först lite chockad, absolut, men jag tycker att jag håller en bra nivå, det har gått bra under de nationella tävlingarna innan och jag är glad över att få tilliten och möjligheten med ett wildcard här.

Kunde du njuta ute på centercourten idag eller var det mest spänt?

– Jag tyckte ändå att jag kunde njuta. Samtidigt är det svårt att njuta till fullo när spelet inte är där och då tänker man mest på spelet i sig. Just nu är jag besviken men när allt lägger sig får man försöka njuta av att man kommit hit, jag satt ändå är som en tioårig tjej på läktaren och drömde om att få spela här.

Nu är det inte slut ännu då du har dubbeln kvar men vilka lärdomar tar du med dig från tävlingen?

– Ta vara på sina chanser, fortsätta jobba på det man vill för att bli bättre i match och fortsätta köra hårt.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.