Lisa Zaar om collegetennis och att plugga utan ångest

Lisa Zaar gjorde succé på college under sitt andra år i USA. Hennes Pepperdine nådde hela vägen till final i NCAA-slutspelet och Zaar var med om att skriva ny historia.

Vi fick en pratstund med Lisa om hennes första Stockholm Open-minne, debuten i Swedish Open, att plugga utan ångest samt hennes supporterskap.

Mycket nöje!

***

Berätta om ditt första Stockholm Open minne!

– Sverige spelade borta mot Tyskland i VM-kval samtidigt som Stockholm Open och det var den matchen Sverige vände 0-4 till 4-4. Jag kommer ihåg att jag satt vid centercourten. Minns inte riktigt vilka som spelade men jag såg att någon uppe vid Players höll uppe skyltar med resultat. Det måste varit för domarna. 4-0 blev 4-1, 4-2, 4-3 och så vidare. Varför kollade vi inte på fotbollsmatchen tänkte jag? 4-4 kom så småningom upp på en av skyltarna. Herregud vilken ångest! Det är ett starkt minne jag har. I princip varje år har man varit där sedan barnsben. Minnena är fina. Allt från autografer man tog av spelarna till att man sprang runt där med IF SO-tröjan.

Hur speciellt var det att spela Main Draw i Swedish Open senast?

– Otroligt kul! Man har varit där som knatte och sett proffsen spela och att själv få spela där var underbart. Att bara vara i den miljön, vilket är målet framöver, var superskoj.

Hur mycket följer du herrtennis kontra damtennis? 

– Mer damtennis när Grand Slam-tävlingarna inte spelas. Det blir en hel del Sofascore för att följa vänner och deras resultat. Jag följde Fanny (Östlund) senast när hon var ute på ett äventyr i Israel.

Ni hade en helt otrolig säsong i college under fjolåret när ni nådde final i NCAA-mästerskapet. Vad var den stora anledningen till att det gick såpass bra för er?

– Vi hade ett riktigt bra år men föll tyvärr i finalen. Den känns fortfarande i hjärtat när man tänker på den. Vi spelade bra tennis och laget hade jobbat stenhårt i några månader inför slutspelet så det var knappast någon slump att det gick så bra för oss. Jag är otroligt taggad på vad den nya säsongen kan erbjuda och man har fått blodad tand. Det är bara att köra hårt och försöka njuta av allt som händer här.

Du som är mitt inne i Collegetennisen – skulle du säga att många av oss i Sverige har en felaktig bild av vad som händer där?

– Jag tror väl mer att folk inte riktigt har en klar bild av collegetennisen rent generellt. De vet inte vad som erbjuds, vad man kan få utav det och hur det ser ut på insidan. Alla har inte varit över och sett hur det ser ut. Samtidigt är det också en otrolig skillnad mellan skolorna och vad spelare kan och vill få ut av det. Det blir svårt att bunta ihop alla som spelar collegetennis i ett fack utan det finns så många olika delar i det. Det känns dock som att fler och fler är öppna för college och sett att man också kan gå den vägen och bli proffs.

Jag snackade med Linus Carlsson Halldin tidigare i veckan (Pepperdine) och han nämnde att träningarna på college verkligen är helt vilda. Ni går på samma skola – är det samma typ av tändning för er?

– Haha. Standarden är hög. Det är en helt annan atmosfär här med många ”Come on”. Jag gillar det. Vi är alltid många på träningarna och det hjälper till med energin.

Hur mycket skola kontra tennis blir det?

– Det är också väldigt individuellt. Vi har några i laget som pluggar otroligt mycket och några som inte pluggar alls. Personligen tycker jag skolan är viktig och jag försöker ta tillvara på den. Man har en chans till att få en bra utbildning men jag prioriterar min tennis och lägger mest energi där. Jag försöker inte få ångest av skolarbetet direkt.

Vad pluggar du?

– Gissa! Vad säger min aura?

Jag bara hugger till med något: Management?

– Det är rätt! Jag pluggar internationella studier med inriktning på management så det var på pricken faktiskt.

Spontant känns det som att de flesta pluggar management…

– Lite så!

Berätta – finns det något med college som har förvånat dig positivt?

– Standarden överlag skulle jag säga. Tävlingarna, spelarna, fysen. Nivån är hög på allting man gör. Dubbel eller singel, det spelar ingen roll. Jag förstod visserligen att det skulle vara så innan jag kom hit men fick det på papper ganska snabbt.

Ponera att Stockholm Open drar till med en damtävling. Du spelar på centercourten i Kungliga. Vilken låt spelas när du äntrar banan?

– Jag fick välja låt i Swedish Open senast och då blev det Thunderstruck med ACDC. Antingen kör jag den igen och får lite revansch av att vinna med samma låt i Stockholm. Eller nej, jag kör på ett annat spår. Det får bli ”Just idag är jag stark”.

Bajen!

– Det är hjärta. Jag körde den ett tag som väckarklocka. Det gick inte så bra. Man vill inte ha en bra låt som väckarklocka. Man blir bara väckt och irriterad.

Är du vad som går under epitetet ”Hardcore fan” eller håller du bara på Hammarby när det går bra?

– Nej, nej. Jag har varit supporter till Hammarby sedan barnsben. Gällande låten känns det som att det hade skakat om tennissfären rejält med en fotbollslåt…

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.