Lista: Svenska spelarna i NCAA-slutspelet 2015-16

Tennisportalen har startat ett samarbete med rekryteringsnätverket Smarthlete som hjälper tennisjuniorer och collegetränare att enkelt komma i kontakt med varandra. Dominic Tinodi, co-founder av Smarthlete, har nedanför listat hur det har gått för Sveriges bästa spelare på college under avslutningen av säsongen.

För några veckor sedan skrev vi om collegetennis och vilken roll svenska tennisspelare har på collegetouren. Vi skrev om Sveriges topp-5, både herrar och damer: André Göransson, Filip Bergevi, Stefan Lindmark, Oskar Wikberg och Gustav Hansson, respektive Donika Bashota, Aleksandra Trifunovic, Ebba Unden, Pauline Helgesson och Thyra Taune.

Om du har missat artiklarna hittar du de här:

Sveriges Bästa Herrar på College

Sveriges Bästa Damer på College

Bägge artiklarna publicerades däremot innan de bästa lagen och de bästa spelarna hade mötts i slutspelet. Därmed var säsongen inte slut för dem.

I denna artikel kommer vi därför att klarlägga hur det har gått för lagen och svenska spelarna som kvalificerades till slutspelet som spelades för några veckor sedan, det största college slutspelet ”NCAA National Championships”.

College Herrspelare

Team

Samtliga fem svenska herrar hade möjligheten att delta i NCAA slutspelet, eftersom både University of California – Berkeley (Göransson, Bergevi, Wikberg) och University of Mississippi (Lindmark, Hansson) kvalificerade sig för NCAAs. Detta är en stor ära då det endast är de 64 bästa lagen som får vara med och tävla i slutspelet. Dessutom fick fyra av dem också möjlighet att spela singel eller dubbel i slutspelet. Detta är det största beviset för en fantastisk säsong.

Båda lagen vann första omgången, dock med olika resultat:

California vann 4-0 mot Army West Point, medan Mississippi vann 4-3, där Hansson stod för den sista och avgörande vinsten på första position.

I nästa omgång var det endast 32 lag kvar och i nästkommande match för båda lagen fanns många svenska talanger på banorna då det var dessa lagen som möttes. Det var dock solklart redan från början om vilket lag som var favorit: California, 13-seedade.

Det blev ett tydligt resultat där California vann med 4-0 mot 27-rankade Ole Miss. En av höjdpunkterna var någonting man inte ser så ofta: en allsvensk dubbelmatch mellan Göransson/Wikberg och Hansson/Lindmark.

Laget med tre svenska spelare, California, fortsatte att prestera på hög nivå. En tät 4-3 vinst mot 4-seedade Texas Christian University (TCU) följdes av en lika dramatisk 4-3 vinst mot 5-seedade Ohio State, som dansken Mikael Torpegaard, då rankad 1 på college, tillhör. Bergevi och Wikberg bidrog med viktiga vinster i deras matcher och André Göransson vann även den avgörande matchen mot TCU.

 

Resan tog därefter slut när laget förlorade klart med 0-4 mot 1-seedade Virginia, som också vann hela NCAA slutspelet.

Singel 64 herrar kvalificerade sig till slutspelet och 3 av dem var från Sverige. Det tog dock slut för 2 av dem redan i första omgången:

• André Göransson vs [8] Ryan Shane (Virginia) 2-6, 6-7

• Stefan Lindmark vs [9] Thai-Son Kwiatkowski (Virginia) 2-6, 2-6

Gustav Hansson å andra sidan spelade en kanon turnering, där han vann mot Brayden Schnur (North Carolina) och Tom Fawcett (Stanford). Med 16 spelare kvar blev det inte lättare att ta sig förbi motståndarna och säsongen tog tyvärr slut med en 4-6, 4-6 förlust mot ovanstående Mikael Torpegaard, före detta Malmö och Fair Play spelare.

“Gus didn’t play as well today, but he had a strong tournament. He beat two really good players. Overall, he’s had a great year and we are proud of what he accomplished. Gus definitely proved that he belongs among the top players in college tennis. If he continues to compete and work as hard as he has been, the sky is the limit.” (Coach Toby Hansson)

Dubbel

I dubbel slutspelet var Filip Bergevi den enda som kvalade in tillsammans med sin partner, fransmannen Florian Lakat. Efter en stark säsong och två vinster förlorade 9-seedade laget i kvartsfinalen.

Med det akademiska året genomfört är frågan vem av de svenska herrspelarna som kommer tillbaka efter sommaren? Bergevi och Göransson har ett år och Hansson har två år kvar i USA.

Oskar Wikberg och Stefan Lindmark var dock seniorer och är därmed klara med studierna.

College Damspelare

Team

På damsidan såg det annorlunda ut vad gäller NCAA slutspelet. Bara två av de svenska damerna fick chansen att tävla med deras lag: Aleksandra Trifunovic med Wichita State och Pauline Helgesson med Saint Leo University, den senare dock i Division II.

Trifunovic bidrog till en spännande match i första omgången med en vinst efter siffrorna 6- 4, 6-2 på femtesingeln. Men det blev tyvärr hennes sista match som ”Shocker”, eftersom laget förlorade 3-4. I klippet nedanför får ni se några intryck av matchen och vad tränaren har att säga om prestationen.

Helgesson med 2-seedade Saint Leo spelade ett bra slutspel, där laget tog sig hela vägen till semifinal. Efter två vinster, där svenskan vann båda sina singel matcher, mötte de 1-seedade BYU-Hawaii. Även om Helgesson bidrog med en stark dubbel- och singelinsats och på detta sätt 2 poäng, var det motståndarna från Hawaii som tog sig till finalen med 5-3.

Singel & Dubbel

Tyvärr blev det ingen svensk deltagare i singel och dubbel slutspelen i NCAA Division I. Eftersom inga individuella slutspel genomförs i NCAA Division II tog säsongen och collegetiden slut även för Helgesson efter förlusten i semifinalen med laget.

Av de fem svenska damspelarna kommer bara Donika Bashota och Thyra Taune tillbaka efter sommaren för att fortsätta med sina studier. Vi hoppas att de håller igång en lika bra nivå nästa säsong som vi har sett denna säsong.

Förhoppningsvis får vi även se dem i det största college slutspelet ”NCAA National Championships” i framtiden.

Nu är det sommaruppehåll som gäller och atleterna är hemma för att jobba, träna, spela tävlingar eller helt enkelt njuta av svensk sommar. Men om några veckor drar collegesäsongen 2016-17 igång och med det en hel del nya, unga svenskar som flyttar till USA för att uppleva college livet med spel i ett college lag.

Här på Tennisportalen kommer ni att kunna läsa mer om hur det går för svensk tennis på college även i framtiden!

Smarthlete är ett rekryteringsnätverk som hjälper tennisjuniorer och college tränare att komma i kontakt med varandra. Med endast några knapptryck kan du skapa din egen profil innehållandes all viktig information och får därefter möjligheten att enkelt kontakta olika tränare. Dessutom får du tillgång till mycket värdefull information på vägen till ditt framtida college.

Text: Dominic TinodiCo-Founder of Smarthlete

Smarthlete.com

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen
  1. I always explain to clients that materials need to be viewed in the orientation in which they’ll be in#tdllea&s8230;so vertically for wall paint, horizontal for tile and counters, as you recommended. I try to look at them in natural light as well.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.