Lista: Sveriges bästa kvinnliga tennisspelare på college

Tennisportalen har startat ett samarbete med rekryteringsnätverket Smarthlete som hjälper tennisjuniorer och collegetränare att enkelt komma i kontakt med varandra. Dominic Tinodi, co-founder av Smarthlete, har nedanför listat Sveriges fem bästa damspelare på college.

För några veckor sedan skrev vi om collegetennis och vilken roll svenska tennisspelare har på collegetouren. Vi skrev om Sveriges fem bäst rankade herrar: André Göransson, Filip Bergevi, Stefan Lindmark, Oskar Wikberg och Gustav Hansson. Alla spelar i högsta divisionen, NCAA D-I, vidare för universiteten: University of California – Berkeley och University of Mississippi.

Om du har missat artikeln hittar du den här: Sveriges Bästa Tennisspelare på College

Givetvis tillbringar också ett stort antal damspelare värdefull tid i USA, där de kombinerar studier med collegetennis, 48 damspelare för att vara exakt.

Många tennisdamer dras till USA då det, i jämförelse med herrarna, finns ytterligare stipendium som collegetränare kan erbjuda till olika kandidater.

I denna artikel kommer vi att kartlägga dem fem kvinnliga toppspelare som tidigare spelade juniortennis i Sverige. Vilka av dem kombinerar tennis med studier? Vart i USA befinner de sig och på vilka universitet? Hur har det gått för dem rent tennismässigt? Samtliga spelare är utvalda baserade på deras styrka i relation till ranking, men innan vi tittar närmare är det dock viktigt att känna till några punkter som berör just collegetennis:

  • När olika college möter varandra spelas det tre dubbelmatcher (värda totalt 1 poäng) följt av sex singelmatcher (värda totalt 6 poäng)
  • Matchen är avgjord när ett lag vinner fyra poäng totalt
  • Spelarnas resultat (till exempel 14-12) omfattar både individuellatävlingar, dubbeltävlingar och lag-seriespel

ITA College ranking i USA rankar endast 125 spelare, övriga blir inte rankade. Systemet räknar ut vem som rankas beroende på resultat mot rankade spelare.Vilka svenska college damspelare ska man känna till? De utvalda spelarna är baserade utifrån ”Universal Tennis Rating” (UTR*), ett nytt rankingsystem som påminner om rankingsystemet inom golf. Det är en dynamisk ranking i vilken de sista 30 tennisresultat inom de sista 12 månader noteras.

 

Donika Bashota – Washington State University (11.0)

Donika kommer ursprungligen från Ulricehamn, men flyttade till Lidköping för att satsa på sin tenniskarriär hos Lidköping Tennisgymnasium. Hon visade sina första framgångar på WTA touren (2x dubbeltitlar), och var i början inte speciellt övertygad att collegetennis var något för henne.

”Det var tränare från USA som hörde av sig och ville att jag skulle komma men först var jag mer intresserad av att fortsätta satsa på tennisen hemma i Sverige.” – Donika Bashota

Men hon bestämde sig för att acceptera Washington State’s erbjudande, där hon nu är inne på sitt andra år som sophomore. Hennes lag är rankat 65:a, samtidigt som Donika är rankad 72:a i singel. Det gör att hon är den klart bästa svenska damtennisspelaren i USA just nu.

Donika spelar antingen första eller andra singeln och trots tufft motstånd mot några av landets bästa spelare, har denna säsong varit lyckosam med siffrorna 36-8 i singel och 23-14 i dubbel. Hennes lagkamrat, Victoria Matejevic från Helsingborg, spelar sjättesingeln och även hon har krönt stora framgångar i dubbel.

Aleksandra Trifunovic – Wichita State University/Florida International University (10.4)

Aleksandra har bara några veckor kvar i USA innan hon är klar med studierna i biologi. Hon började studera på Florida International University år 2012 och spelade för laget i två säsonger, innan hon bestämde sig för att byta college till Wichita State University i Kansas.

Lagets högsta ranking denna säsong var på 13:e plats, men nu ligger de på plats 28. Hon spelar på lagets fjärde eller femte position och har bidragit en hel del till lagets framgångar med 27-5 i singel och 29-9 i dubbel.

Det ska bli spännande att se vad laget inklusive Aleksandra kommer att uppnå nu i slutet av säsongen – då de har gått segrandes i hela 17 matcher i rad!

Ebba Unden – Long Beach State University (10.2)

Stockholmaren Ebba var rankad så högt som 288:a på ITF-tourenoch det var detta som öppnade dörren till collegetennis. Hon kom till Long Beach State University i Kalifornien år 2012 och har spelat där i snart fyra år.

Ebba spelade antingen på första, andra eller tredje-singeln under hennes första tre säsonger i landet och hon fortsätter göra det bra även i hennes sista säsong på andra-singeln. Hennes statistik i singeln och dubbeln lyder följande: (23-12),(17-13).

Tillsammans med de andra tjejerna i laget har de uppnått en ranking som 62:a. Long Beach State förlorade dessvärre i semifinalen av konferensfinalen, som kan innebära att säsongen tar slut tidigare än planerat.

För Ebba är det dock helt klart att collegesejouren tar slut om några veckor då hon tar sin examen i ekonomi.

Lär känna Ebba i klippet ”60 Seconds at The Beach” nedan, producerad av idrottsavdelningen på Long Beach State University:

Innan vi tittar på nästa damspelare, behöver vi ta en snabb titt på hur collegesystemet fungerar.

Det finns fem olika divisioner:

  • NCAA Division I (NCAA D-I),
  • Division II (NCAA D-II).
  • Division III (NCAA D-III),
  • NAIA
  • NJCAA.

D-I är den starkaste av alla, medan D-II och NAIA är på en likvärdig nivå.

Pauline Helgesson – Saint Leo University (9.7)

Skärmavbild 2016-05-09 kl. 22.09.35

Paulines Saint Leo University spelar i NCAA D-II, men damlaget tillhör toppen och är rankade 2:a för närvarande. Laget är på en nivå som är bättre än många lag i D-I.

Ekonomistudenten har tillbringat alla fyra år på college i Florida. De två första säsongerna tog hon hand om de högre platserna i laget i laget, medans hon år tre och år fyra spelade på fjärde, femte och sjättesingel. Hennes nuvarande resultat är 13-1 i singel och  tack vare sitt imponerande facit placerar hon sig bland de fem bästa svenska damspelarna på college. Statistiken i dubbeln är minst lika imponerande med siffrorna 15-3, där hon mestadels spelar tredjedubbel med hennes standardpartner Marine Beugre-Guyot. Innan hon avslutar sitt äventyr i USA om ett antal veckor väntar NCAA slutspelet och ”The Lions” är definitivt bland de stora favoriterna att vinna.

Thyra Taune – University of San Francisco (9.6)

Thyra är inne på sitt tredje år (junior) på västkusten. Innan college var hon rankad så högt som 2:a i Sverige och spelade i Elitserien för KLTK. Thyra fick tidigt lära sig vad collegetennis handlar om, då hennes bror Viktor också spelade collegetennis. Dock på andra sidan i USA (N.Y. State) och några år innan det blev aktuellt för Thyra.

Hon skiftade mellan första och andra-singeln i hennes säsong som freshman och har sedan dess fortsatt på andra-singeln. Hon imponerade förra säsongen i singel (14- 8), men hade det betydligt svårare denna säsong med resultatet 5-10. Hon hade dock stor betydelse för laget, tack vare hennes dubbelnivå, där hon stod för 9-5 på första-dubbeln.

Svensk tennis har haft stor inverkan i San Francisco då det finns tre svenska spelare med i laget. Tillsammans med Hannah Börjeson (Göteborg) och Sofia Holmberg (Stockholm), som också spelar regelbundet, innebär det att halva laget är blågult. Men det blir dock bara en av dem kvar i staden efter säsongen då Sofia är klar med sina studier och detsamma gäller för Thyra, som tar sin examen ett år tidigare än vanligt.

I klippet nedanför får ni lära känna Thyra Taune och se vad collegetennis handlar om på University of San Francisco.

Collegesäsongen 2015-2016 är i slutstriden och vi börjar nu närma oss de viktigaste veckorna både i klassrummen och på tennisbanorna. Här på Tennisportalen kommer ni att kunna läsa mer om hur det går för ovannämnda spelare under resten av säsongen.

Missa inte nästkommande artikel här på sidan där vi går igenom hur det har gått för de fem bästa herrspelarna på college i slutspurten av säsongen!

Smarthlete är ett rekryteringsnätverk som hjälper tennisjuniorer och collegetränare att komma i kontakt med varandra. Med endast några få knapptryck kan du skapa din egen profil innehållandes all viktig information och får därefter möjligheten att enkelt kontakta olika tränare. Dessutom får du tillgång till mycket värdefull information på vägen till ditt framtida college.

*UTR innehåller alla resultat till och med 30. April 2016

Text: Dominic Tinodi, Co-Founder of Smarthlete

Smarthlete.com

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.