Lista: Sveriges bästa tennisspelare på college

Tennisportalen har startat ett samarbete med rekryteringsnätverket Smarthlete som hjälper tennisjuniorer och college tränare att enkelt komma i kontakt med varandra. Dominic Tinodi, co-founder av Smarthlete, har nedanför listat Sveriges fem bästa herrspelare på college.

Tittar man på statistiken över antalet olika nationaliteter som spelar collegetennis ser man ganska snabbt att USA ligger i toppen. Detta hade nog de flesta redan gissat på men vad som många däremot inte vet är att Sverige också ligger i framkant . I den högsta serien för herrar är det Tyskland, Storbritannien, Spanien och Australien som toppar statistiken för antalet internationella spelare men därefter följer Sverige som det femte landet. På damsidan ligger Sverige på sjätte plats efter Spanien, Storbritannien, Tyskland, Canada och Australien. Detta inkluderar dessutom inte de övriga divisionerna där vi hittar många fler svenska tennisspelare.

Det är med andra ord ett stort antal svenska tennisspelare som väljer att spela collegetennis i USA och detta visar också vad svensk tennis är kapabel till. Många spelare väljer att söka scholarship för att kunna fortsätta tävla, parallellt med att utbilda sig. Ett flertal av spelarna är dessutom så bra och har en sådan kapacitet att de har möjlighet att vara framgångsrika på future och challengertouren inom en snar framtid, nivåer där Sverige som tennisnation enbart har ett fåtal representanter.

Tittar man tillbaka på historiken ser man en sak som de framgångsrika spelarna Mikael Pernfors, Robert Lindstedt och Johan Brunström har gemensamt: de har spelat collegetennis och nått världseliten inom singel och/eller dubbelklasserna.

För er som har undrat över vad som har hänt med Filip Bergevi, ett stort namn inom svensk juniortennis för ett par år sedan, befinner han sig i USA där han med hjälp av ett tennisstipendium kombinerar tennis och studier på University of California.

Låt oss titta närmare på Filip Bergevi och fyra andra svenska herrspelare som befinner sig i USA. Vart spelar de collegetennis och hur har det gått för dem? Innan vi tittar lite närmare på svenskarna är det dock viktigt att känna till några punkter som berör just collegetennis:

• När olika college möter varandra spelas det tre dubbelmatcher (värda totalt 1 poäng) följt av sex singelmatcher (värda totalt 6 poäng)

• Matchen är avgjord när ett lag vinner fyra poäng totalt

• Spelarnas resultat (till exempel 14-12) omfattar både individuella tävlingar, dubbeltävlingar och lag-seriespel

Vilka svenska college herrspelare ska man känna till?

De utvalda spelarna är baserade utifrån ”Universal Tennis Rating” (UTR), ett nytt rankingsystem som påminner om rankingsystemet inom golf. Det är en dynamisk ranking i vilken samtliga tennisresultat noteras. Tre av spelarna nedan tävlar för University of California, Berkeley (”Cal”): André Göransson, Filip Bergevi och Oskar Wikberg. De gick också i samma klass på Båstad Tennisgymnasium och tillsammans med den danska spelaren Mads Engested har de kommit att bli en liten skandinavisk familj i The Golden State.

Nr. 1 André Göransson – University of California, Berkeley (UTR 14.1)

André kommer ursprungligen från Höllviken TK och började spela för Cal 2013, samtidigt som Filip Bergevi. André föddes i en (college) tennisfamilj, där båda föräldrarna spelade collegetennis och även Andrés syskon, Claes och Annie, spelade collegetennis. Annie spelade också för Berkeley och det var under den tiden som André hälsade på och fick möjligheten att bekanta sig med miljön.

Under den första säsongen (Freshman) stod han för 21-10 i singel och 15-10 i dubbel och han noterades för nästintill identiska siffror under sitt andra år (Sophomore) i USA. 26-11 i singel och 20-13 i dubbel. André är inne på sin tredje säsong i skrivande stund och det lutar åt en ytterligare framgångsrik säsong. I november (2015) nådde han finalen i en av de mest prestigefyllda tävlingarna för singelspel i landet: National Indoor Intercollegiate Championships. Kort därefter klättrade han upp på collegerankingen (ITA) och nådde tredjeplatsen på rankingen. Idag är André rankad sjuttonde på college men han har alla möjligheter att klättra uppåt i rankingen innan säsongens slut.

Nr. 2 Filip Bergevi – University of California, Berkeley (14.0)

Filip spelade tidigare för Fair Play TK och visade då sin potential genom sin ranking på  ITF U18-touren (34). Under sina två första år på Berkeley noterades han för siffrorna 21-13 i singel, 15-11 i dubbel respektive 15-13 i singel och 21-13 i dubbel vilket medförde att han tog sig in på topp-100. Filip är nu inne på sitt tredje år och har för närvarande ingen ranking gällande singeln  men i dubbeln har det gått desto bättre då han ligger rankad 44:a. Kristanstadsonen har under säsongen presterat bra resultat som lagets tredje och fjärdealternativ med resultatet 16-5 i singel och 10-5 i dubbel och det ska bli mycket intressant att se om Filip lyckas ta sig in på topp-100 rankingen igen!

Nr. 3 Stefan Lindmark – University of Mississippi (13.9)

Stefan låg tidigare rankad 40:a på ITF-rankingen och har de senaste åren representerat ”Ole Miss” på college. Han går för närvarande sitt sista år och kommer att ta sin examen inom kommande veckor. Stefan har under sina år på ”Ole Miss” utvecklats rejält och har under sin resa tagit steget från sistavalet till att ta hand om förstasingeln. 14-9 i singeln har Stefan som facit under den senaste säsongen vilket har fört honom till 87:a på rankingen. ”Ole Miss” är för närvarande inne i en tung period med många bottennapp men vinsten över ärkerivalen Mississippi State tidigare i år (4-3) är en match man sent kommer att glömma. Stefan var, tillsammans med Gustav Hansson (se nedan för mer info), högst tongivande och såg till att man vann den avgörande dubbelmatchen efter siffrorna 6-2, 6-4. Bataljen hade allt man kan önska sig och den svenska headcoachen Toby Hansson var lyrisk efter Stefans insats.

”Stefan has been playing well all year. Today is a prime example of how much Stefan raises his game in this environment when he is playing in front of a big crowd. He’s a big-time gamer. He loves to play when it’s on the line. It was really nice to see him get off the court in straight sets.”

Nr. 4 Oskar Wikberg – University of California, Berkeley/University of Wisconsin (13.8)

Oskar var tidigare svensk mästare i U18-klassen och tillbringade sina två första år i Wisconsin Badger. Oskar imponerade rejält under det andra året i Wisconsin och var en av de främsta spelarna i laget med statistiken 11-7 i singel och 7-8 i dubbel. Därefter beslutade Oskar att byta college till University of California, Berkeley där han spenderat sina två senaste år. Oskar är nu inne på sin sista säsong och har endast några få veckor kvar innan han tar sin examen. I klippet här nedanför får ni lära känna Oskar Wikberg och se vad han har att säga om sitt liv på college.


Nr. 5 Gustav Hansson – University of Mississippi (13.7)
Stefan är en annan svensk tennisspelare som visat framgång i ”Ole Miss” och i ITF rankingen nådde han sin högsta ranking som 99:a. Första året i USA var han lagets tredje alternativ men under den andra, tillika nuvarande säsong har han gått upp ett snäpp som nummer två. Säsongen har varit framgångsrik och han har stått för 19-8 i singel och 7-7 i dubbel. Vi hittar honom på 104:e plats på rankingen. Vinsten mot ärkerivalen Mississippi State var en rejäl boost för Gustavs självförtroende men det var allt annat än självklart att han skulle komma till spel. Såhär säger Gustav själv om dramat inför matchen:
I spent three hours at the hospital today. I couldn’t sleep last night, it was very difficult, but we were playing our rival today. After the doubles, I talked with the coaches about maybe pulling out of the singles, because I was feeling pretty bad. What a team effort today. (…) The crowd was unbelievable. It was so helpful; I wish we could have it like this every time.
Collegesäsongen 2015-2016 är i full gång och vi börjar nu närma oss de viktigaste veckorna både i klassrummen och på tennisbanorna. Här på Tennisportalen kommer ni att kunna läsa mer om hur det går för nämnda spelarna ovan under resterande del av säsongen säsongen.
Missa inte nästkommande artikel här på sidan där vi går igenom de fem bästa kvinnliga tennisspelarna på college!
Smarthlete är ett rekryteringsnätverk som hjälper tennisjuniorer och college tränare att komma i kontakt med varandra. Med endast några knapptryck kan du skapa din egen profil innehållandes all viktig information och får därefter möjligheten att enkelt kontakta olika tränare. Dessutom får du tillgång till mycket värdefull information på vägen till ditt framtida college.
*ITA College ranking i USA rankar endast 125 spelare, övriga blir inte rankade. Systemet räknar ut vem som rankas beroende på resultat mot rankade spelare.
**UTR från 04/04/2016
Text: Dominic Tinodi
Co-Founder of Smarthlete

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.