Lucas Renard: ”Små detaljer gör stora skillnader”

Nyligen hemkommen från en utlandssejour i Karibien och franska Guadeloupe berättar Lucas Renard om sitt challengerkval på paradisön, de största skillnaderna mellan spel på future och challengertouren samt vikten av goda förberedelser.

Lucas Renard är idag rankad runt 1000-strecket och är en av få svenskar som reser runt i världen och tävlar på future samt challengernivå. Tennisportalen har fått en pratstund med den ack så sympatiska Renard som reflekterar kring sin karriär och vad klyschan ”leva som ett proffs” egentligen innebär.

Du slog Henrique Cunha i första kvalrundan som förra året var rankad runt 250 i världen innan Polens största framtidsnamn tillika storservaren Hubert Hurkazc blev för tuff. Är du nöjd med veckan i Guadeloupe?

– Guadeloupe var härligt! Jag tog en skalp mot Cunha i en match jag genomförde väldigt moget och taktiskt bra. Servade stadigt matchen igenom och fick in mycket returer i spel, hade bra variation i grundspelet och tog vara på korta bollar med bra energi och följde fram på nät, säger Renard till Tennisportalen.

Andra rundan mot 19-åringen och 593-rankade Hubert Hurkazc blev en desto dystrare sådan då Renard varit begränsad i sitt rörelseschema p.g.a en svampinfektion i tån som hämmade honom rejält. 6-3, 6-1 skrevs siffrorna slutligen till.

– Jag åkte på en svampinfektion som satte sig vid lilltån några dagar innan kvalet och efter första rundan mot Cunha hade den svullnat upp rejält och rörelseschemat var inte det optimala mot Hurkacz. Jag tog för svåra beslut i grundspelet och Hurkazc kunde slappna av och vara trygg när det blev längre dueller. I efterhand skulle jag kanske inte ha genomfört matchen men samtidigt är det lätt att vara efterklok då jag i stridens hetta har svårt att ge upp i och med min stora vilja att vinna, medger Renard.

Hur ser du på dina resultat tidigare i år och vad är din målsättning för 2016?

– Min målsättning för 2016 är att bli mer självständig, kunna stå på egna ben och ta mer eget ansvar i min tennis. Bättre rutiner på och utanför banan och kunna hålla en högre lägstanivå. Jag behöver tänka mer i utvecklingsmål och mindre kring resultatmål.

Vilka är de största skillnaderna mellan future och challengertouren och vad känner du att du behöver göra för att ta steget till just challengertouren?

– Största skillnaden mellan future och challengertouren skulle jag säga är just jämnheten och noggrannheten i vardagen att leva som ett proffs. Jag ser oftast enorm skillnad när jag kommer från futures till challenger-tävlingar på hur de flesta på just challengernivå har med sig en egen coach och är mycket noggrannare med rutinerna innan, under och efter matcherna. De bästa spelarna har förmodligen insett att små detaljer gör stora skillnader. Där har jag mycket att hämta och det är det jag jobbar hårdast med just nu, erkänner Renard.

Du sa det själv men vad innebär det att ”Leva som ett proffs” om du fick beskriva det mer utförligt?

– Att göra allting jag kan utanför och på banan för att på så sätt optimera för mig och min utveckling.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.