Lundgren hyllar Ymer efter förlusten: ”Han är bättre än Federer var i samma ålder”

Det var en energilös Mikael Ymer som spelade mot den tidigare 21-rankade Leonardo Mayer under fredagen i Båstad Challenger. Argentinaren vann komfortabelt med 6-3, 6-0 och Mikael Ymer kan nu fokusera på kommande Swedish Open. Ymers tränare, Peter Lundgren, hyllade sin adept efter matchen. 

– Mikael är så ruskigt mogen och professionell redan, för Roger tog det ett par år men Mikael är redan där, säger Lundgren till Tennisportalen. 

Leonardo Mayer blev en för tuff uppgift för Sveriges främsta framtidshopp Mikael Ymer där finalplatsen säkrades efter drygt en timme.

– Det syntes att det var en ”upcoming” mot en rutinerad, fullvuxen karl som har träff på bollen. Han servade som en häst och hade verkligen allting. Det var tufft, Mikales serve funkade inte. Nu fick han känna på de riktiga grabbarna och det är egentligen perfekt då han spelar här (Swedish Open, reds.anm) nästa vecka, säger Lundgren.

En sammantaget mycket väl genomförd vecka för Mikael Ymer som besegrat Cervantes (179), Carballes Baena (134) och Renzo Olivo (89) under veckan i Båstad vilket gör att han klättrar på rankingen.

– Nu går han ner till 350 på rankingen och går in i massa tävlingar och slipper kvala, allting är bara positivt! Det är bara att gratulera Mikael till en otroligt bra turnering, vilken lottning han har haft.

En perfekt start på ert samarbete?

– Vi har inte hunnit jobba så mycket. Visst, vi har pratat om vissa saker vi ska jobba på och så, serven är den viktigaste för mig. Han har en fruktansvärt bra blick för spelet och sen måste han bli starkare. Han är bara 18 år och lite tanig, han får lägga på sig ett par pannor, alla gör ju det. Han är väldigt seriös utanför banan med stretching och håller på hela tiden, han är ett riktigt proffs.

Hur är han att jobba med?

– Hur bra som helst. Jag har inte sagt så mycket, måste ju lära känna honom först. När vi har våra träningsveckor är det en annan sak, då kliver jag in 100%. Mitt under en turnering kan du inte säga: ”Gör såhär i serven”, utan det får du ta när man har en vecka eller två. Man kan ge lite råd, se till att du jobbar in i banan och det har han gjort.

”Jag tror Ymer skulle slå Roger”

Lundgren har tidigare tränat Roger Federer under samma ålder som Mikael Ymer är idag och jämför de två.

– Det är en ruskigt skillnad, han är så mogen Mikael, han är ju där. För Roger tog det några år innan han var mogen, när han väl var mogen och starkare så gick det väldigt fort. Han hade alltid slagen. Det är helt skilda killar, skulle de mötas idag så tror jag faktiskt att Ymer skulle vinna. Han är stark och fit.

Hur fick ni kontakt med varandra inför samarbetet?

– Det var han som ringde mig, han ringde min son, de är ju kompisar. Han fråga: ”Kan jag få din pappas nummer”, så ringde Lukas mig. ”Kan jag ge ut ditt nummer till Mikael Ymer”, ja inga problem sa jag. Så började det.

Hur ser framtiden ut för er?

– Vi ska ta ett snack under Swedish Open med hans agent. Banor finns i USA, vi måste hitta ”housing” där han har nånstans att bo, sen måste vi diskutera kalendern för jag kan inte resa jämnt, han har en annan coach också som han jobbar med, Jörgen Jensen. Vi fungerar jättebra ihop så det känns bra.

Vad är förhoppningarna på kommande Swedish Open?

– Jättesvårt att säga, måste se lottningen först. Förhoppningsvis kan han vinna någon match eller två och komma ner till 300 i världen så han direktkvalificeras till alla Challengers. Det är steget jag hoppas han kan ta, som han spelat nu de senaste dagarna så håller han den nivån. Topp-100 klass tycker jag att han håller till och med.

Höjdpunkter från semifinalen hittar ni i spelaren här nedan.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen
  1. […] är förstås om en fortsättning följer efter Båstad. Välinformerade Tennisportalen.se har en intervju med en närmast lyrisk Peter Lundgren efter semifinalförlusten. Där avslöjas, att ett […]

  2. Peter Lundgren sa EXAKT samma sak om Dimitrov för drygt 10 år sedan, att han var bättre än Federer i sin ålder, det borde ni gräva upp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.