Måns Dahlberg om att byta till enhandsbackhand: ”Den ser väl bra ut”

Måns Dahlberg har det senaste året tvingats att spela med en enhandsbackhand p.g.a en skadad handled. Vi ringde upp en av landets hetaste talanger inför förkvalet för att höra om hur det egentligen går med att ja – spela enhandsbackhand!

Berätta Måns, hur länge sedan var det du gick du över till en enhandsbackhand från en tvåhandsbackhand?

– Bra fråga! Jag opererade mig i början av februari och har sedan dess bara spelat slice. Det kanske har blivit någon enhandsbackhand och i nuläget spelar jag en oerhört bedrövlig backhand överlag. Vi får se hur länge det fortsätter såhär. Det kan bli att jag gör en ny operation i slutet av året eller i början av nästa.

Vilken handled har du problem med?

– Det är vänster handled som spökar…

Vad säger läkarna?

– Det är fortfarande en benbit som ligger och skrapar i handen så jag lär få göra ett ingrepp igen. Jag träffade läkarna senast för två dagar sedan och jag fick berättat för mig att en till operation kan vänta inom kort.


Efter att ha sett dig spela i olika sommar och vintertourer måste jag ändå säga att din enhandsbackhand ser riktigt bra ut! Framförallt med tanke på att du spelat och växt upp med en tvhåhandsbackhand sedan unga knatteår…

– Den ser väl bra ut och den känns naturlig att slå men i alla matcher är det lite skakigt. Fan, man är inte direkt sugen på att slänga iväg en enhandsbackhand i 200 km/h i ett tiebreak under ett pressat läge.

Vad är det tuffaste med att spela en enhandsbackhand enligt dig?

– Trängda lägen i försvar helt klart. När man får bollen till sig går det väl okej men är man lite pressad, lite nervös, i ett ytterläge, då är det i princip omöjligt om man inte har lirat backhand tidigare i matchen.

Du är född 2003, således var du bara sju år gammal nä Roger Federer spelade och vann Stockholm Open 2010. Det kanske du inte har några slående minnen av?

– Nej, det har jag inte…

Har du då något Stockholm Open-minne från unga åldrar som du vill dela med dig av?

– Jag har bara från det året jag spelade Pirres Pokal i Stockholm. Jag var 13 år gammal och satt bredvid Zverevs coach när han mötte Sock tror jag. Hörde att det snackades en hel del skit mellan Zverevs tränare. Det är väl det minnet jag vill lyfta fram här!

Det var alltså år 2016?

– Ja!

Du har aldrig varit på besök under Stockholm Open tidigare?

– Nej, det har jag inte.

Det är såklart för du är uppvuxen i Göteborg?

– Ja.

Lite Breaking News är det ändå känner jag. Berätta – du ska spela i förkvalet till Stockholm Open där vi hittar totalt hittar 12 spelare. Du är den enda spelare utanför Stockholm som är med i förkvalet. Nu tillhör du Good To Great så det finns en någorlunda Stockholm-koppling där ändå. Hade du förväntat dig en plats i förkvalet eller kom det som en liten överraskning?

– Tidigare år har ”Mackan” (Markus Eriksson) spelat ett år men det var inget jag hade förväntat mig att vara med i. Nu när jag ändå måste vara på hemmaplan och kolla handleden så ska jag kunna spela ett förkval om jag ändå nu inte har gjort det tidigare.

Om det är någon potentiell motståndare som läser denna intervju så kan vi bara rapportera om att din enhandsbackhand är helt otrolig. Den ska man inte slå på!

– Den är helt brutal. Patrik-Ragan nivå på den. Oerhört stabil!

Ponera att du går rent i förkvalet och får ett WC till kvalet i Stockholm Open. Vilken inmarschlåt spelas när du äntrar centercourten i Kungliga Tennishallen?

– Till Scandinavium. En Frölunda låt. En helt magisk introlåt. Den måste du lyssna på!

Den ska jag sannerligen lyssna på om du tar hem förkvalet! Vi byter ämne här. Du har under året spelat Grand Slam-tävlingarna i Paris, Wimbledon och US Open i juniorklassen. Blir man inte starstruck av att Nadal, Djokovic och gänget strosar runt där i katakomberna under en vecka?

– Det är klart att man försöker spela det lite coolt när man vistas bland spelarna hela tiden och de glider förbi en i restaurangen när man ska hämta mat och dylikt. Men det är klart det är coolt att se hur deras tävlingar se ut. Det är en jäkla skillnad att vara där jämfört med en ITF i Finland eller Ukraina. Faktiskt en helt galen skillnad. Häftigt är det.

Var det någon spelare du såg som du kände att wow, vilken aura den här spelaren har?

– Nja. Kanske var det då man slängde av Zverev och Sinner från träningsbanorna och bara gled in där som en joker…

Haha! Berätta – största skillanden mellan junior och seniortennis?

– Man märker att seniortennisen är lite mer av ett jobb, lite seriösare på alla plan. Man blir lite mer förbannad på banan. Som junior kan man vara lite mer slappare utanför banan rent generellt. Man hänger ihop, tjötar på kvällarna. I seniortennisen känns det som att alla tar det väldigt seriöst och man är i sin egna lilla bubbla.

Hur mycket tid blir det utanför banan där du bara chillar och kopplar av allt som har med tennis att göra?

– Beror på hur mycket jag tränar. Är jag helt frisk och är iväg på tävlingar blir det fullt fokus på tävlingen och jag försöker inte fokusera på annat skit, typ plugg och sånt som händer. Samtidigt är det klart att man måste hänga med hemma i plugget och så också, i och för sig.

Bra, lärarna blir nog nöjda nu. Berätta, du tog din första ATP-poäng i karriären för någon månad sedan i Falun. Spontana känslor?

– Jag spelade min tredje futuretävling i karriären och det var skönt att se att man kan vinna matcher i på den här nivån också. Jag förväntade mig det, men det är samitidgt skönt att det så också sker, att inte att det inte är något speciellt på den här nivån.

Hur många enhandsbackhandvinnare slog du då undrar man?

– Inte i den matchen när jag tog min ATP-pinne. Det var en riktig skitmatch alltså, där slicade jag in bollarna och de studsade in vid typ servelinjen. Däremot slog jag ett par enhandsbackhands mot Durasovic i Jönköping Future som var riktigt fina om jag får säga det själv!

Du har som bekant en enorm träff på kulan om vi får säga det själva. Hur gör man för att få just en enorm träff på kulan och har du något tips till någon amatör (jag själv) som kanske inte har den mest rena och hårdaste träffen?

– Bra fråga. Jag har aldrig haft den bästa backhanden eller så och har lagt mycket tid på att smiska forehands inside out från korgen. Jobbet i gymmet behöver göras så att man blir tillräckligt explosiv för att också kunna smiska forehands inside out för den delen. Träna på och inte vara så jäkla stel, lite ”loose” och cool på banan hjälper. Det är nog mina tips!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.