Matchrapport: Ingen skugga ska falla över Mikael Ymer

Det var en förväntansfylld publik som bänkade sig i Kungliga för torsdagens sista match. 213-rankade Cedrik-Marcel Stebe sågs – med rätta – som en bra lottning för Mikael Ymer och chansen var stor att svensken imorgon skulle få spela sin första kvartsfinal på ATP-nivå.

Men det ska ju som bekant spelas om det först. Stebe kom ut på banan fullt fokuserad och med en klar matchplan. Tysken spelade med en sällan skådad bollsäkerhet och flyttade Ymer runt i banan och lade tålmodigt upp sina poäng. Samtidigt var 21-årige svensken inte riktigt inne i matchen mentalt och visade tidigt tecken på frustration, något som kulminerade i ett brutet racket efter ett par gem. Med nästintill fläckfri tennis vann således Stebe första set med 6-0 och uppförsbacken var stor för ”Micke”.

I andra set kom Ymer till slut in i matchen. Han började hitta sin förstaserve – 72% jämfört med 50% i första set – och kämpade till sig poängen samtidigt som Stebe inte riktigt höll samma felfria nivå från första set. De följdes åt och mot slutet av andra visade Sverigeettan god energi och fick med hemmapubliken på tåget. Tysken skulle dock visa sig för stabil och tyvärr avgjorde till slut ett par forehandmisstag från Ymers sida. Stebe vann andraset i ett tie-break med siffrorna 7-5.

Men ingen skugga ska falla över Mikael Ymer. Han kom till Stockholm med en vinststreak på hela 12 matcher och vann en Challengertitel i Frankrike så sent som i söndags. Därtill lyckades han ju också ta sig förbi en riktigt klurig förstarunda mot 64-rankade Joao Sousa innan han ställdes mot tyske Stebe. Det han har gjort under 2019 – topp 100-debut och hela fyra Challengertitlar – är oavsett dagens resultat av högsta betyg.

Cedrik-Marcel Stebe förtjänar också allt beröm i världen. Mycket har gjorts över att han är en spelare rankad utanför topp 200, men det talar inte hela sanningen. Han kom tillbaka i våras efter ett 16 (!) månaders skadeuppehåll och vann sin första match på tournivå i juli, genom att gå till final i 250-turneringen i Gstaad, sen augusti 2017. Att komma tillbaka på detta sätt är makalöst och fortsätter 30-åringen såhär kan han snart vara topp 100 igen, där han befann sig innan skadeproblemen började.

Samtidigt är det såklart trist för oss svenskar och lite av en missad chans för Mikael Ymer, men det är värt att komma ihåg att 21-åringen kommer få fler chanser att gå långt på hemmaplan. Under tiden håller i alla fall jag en liten tumme för att Stebes vecka inte tar slut här och han kan mycket väl visa sig vara en klurig motståndare även för 34-rankade Denis Shapovalov i kvartsfinalen.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.
 1. Lite småskugga kanske?
  Visst, han kanske är sliten efter förra vecka. Kanske har ont?
  Men, hemmaplan och en av årets sista turneringar och finfin chans att gå långt, då måste inställningen vara bättre! Mikael Ymer är värd beröm för årets klättring och utveckling men måste tåla att få kritik när han tankar. Han är säkert skitbesviken men det är många andra också. Publik, sponsorer, fans och tv-tittare kan begära mer. I alla fall ett hederligt slit men nu föll ha tillbaka i de divalater han hade tidigare men delvis minskat ner på senaste året. Trist och trist att
  varken media eller ledare vågar konfrontera honom.

  • Delar inte bilden att han tankade, tvärtom försökte han vända på det direkt efter det brutna racketet men Stebe var för bra helt enkelt. Det är klart att man helst ser att han håller uppe humöret även när det går dåligt, och publikens sorl borde han klara av bättre, men samtidigt har jag inget emot att han visar känslor.

   Angående din sista mening var jag själv inte på plats i mixade zonen idag men kan garantera att han fick frågor om det. Expressen har till exempel en artikel om det hela där Micke själv har svarat på frågor om det. Jag valde här att främst fokusera på tennisen.

 2. Tror inte det är något som helst fel på inställningen från Ymers sida, han kommer i kanonform, precis slagit ut Sousa, sannolikt kommer Ymer ut med stor förväntning och höga krav på sig själv att ta sig igenom 200-rankade Stebe och en jättechans att spela inför hemma och storpublik på lördag mot Shapovalov. Han kommer in fel i matchen och Stebe spelar drömtennis i första utan i princip ett enda unforced. Frustrationen är total, förmodligen för att han vill så mycket, men får ut så lite där under första set. I andra spelar ju Mikael upp sig rejält. I ett skede efter Ymers minibreak i tiebreaket han han chansen att att rycka efter en kanonserve som Stebe mirakulöst vinner efter overkligt returnerande.
  Så små marginaler att han skakar fram ett tredje avgörande.

  Nej, all heder till Ymer!

 3. Mycket bra skrivet Erik, håller med dig till hundra procent!!!

  Någon tankning var det definitivt inte fråga om i Mikaels fall. Titta hellre i så fall på Fognini tidigare under dagen, om inte det var tankning så vet jag inte vad tankning är. Visst, Fabio kanske var skadad men då tycker jag han kunde lämnat återbud så att Renard istället fått chansen som Lucky Loser.
  Det som var negativt med Mikael var att han lät sig störas av ljudet från VIP-sektionen och slog sönder sin racket. Han erkände dock efteråt att han gjort fel vilket jag tycker är bra.

  • Tack!

   Enig om ljudet från VIP-sektionen. Hur irriterande det än må vara är det något han ska kunna hantera, och det är ju inte heller så att det är en ny företeelse heller. Men ibland slår det slint i skallen helt enkelt, och det är skönt som du säger att han sa efteråt att han gjort fel.

 4. Tennis är ett konstigt spel, ena dagen spelar man bra, nästa dag fungerar det inte alls. Vad hände idag med Stebe som spelade strålande igår? Såg inte själv matchen idag, någon som såg?

  • Han kom helt fel in i matchen samtidigt som Shapovalov spelade kontrollerat och i ett högt tempo. Stebe hamnade på bakfoten direkt och lyckades aldrig återhämta sig riktigt. Kanadensarn gjorde en strålande match och gav liksom inte Stebe utrymme att uttrycka sig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.