Mikael Tillström efter Monfils största titel i karriären: ”Det satt hårt inne”

https://www.instagram.com/p/_zpaahR3iL/?taken-by=iamgaelmonfils

Gael Monfils tog i söndags sin största titel i karriären efter seger mot Ivo Karlovic i Washingtons 500-turnering. Det kunde mycket väl slutat med en seger för den storservande kroaten då Karlovic servade för matchen i andra set och hade matchboll i det efterföljande tiebreaket. 

– Fantastiskt skönt men det satt hårt inne då Karlovic servade så fruktansvärt, säger en glad och lättad Mikael Tillström till Tennisportalen.

Mikael Tillström och Gael Monfils samarbete startade strax efter US Open förra året och duon kunde efter söndagens rysare mot mammutservaren Ivo Karlovic fira fransmannens största i karriären, den sjätte totalt och den första på 500-nivå.

Den 211 centimeter långa Karlovic innehar rekordet i mest antal slagna ess på touren genom tiderna och snittar i år 21.8 ess per match. Ett fruktansvärt imponerande facit som gör att motståndarna ställs inför helt andra förutsättningar än vanligt och Tillström var tillfreds över hur Monfils hanterade uppgiften.

Just i finalen var det otroligt varmt och snabba förhållanden. Karlovic servade så fruktansvärt och det blir inte likt någon annan match med inget spel och mycket press på egen serve. Tappar du själv serven är förmodligen setet borta, så det är klart att det blir en helt annan press att spela mot en sådan spelare i de förhållandena, säger Tillström. 

Hur förbederer man mentalt en spelare mot en storservare som Karlovic är, där slagdueller på över fyra slag är extremt sällsynta?

– Jag stod i stort sett och servade på inbollningen för att få upp studsen och öka reaktionsförmågan men det spelar ingen roll egentligen, Karlovic började med sju ess på åtta servar. Det är svårt, det blir ingen fysisk match utan en mer mental sådan, och det blev lite så att värmen tog lite mer på Karlovic för han servade lite sämre och då började Gael få in lite mer returer.

Starkt att vinna med tanke på att Karlovic servade för matchen…

– Fantastiskt! Ibland måste man på något sätt få saker tillbaka. Vi hade fem matchbollar på Nishikori i kvartsfinalen i Miami och det enda man tänkte var att vi kommer få tillbaka det någon gång under året och det fick vi här då antar jag.

Ni har snart arbetat ihop i ett år, hur skulle du sammanfatta er tid tillsammans?

– Vi har haft bra utdelning. Han missade Paris i år efter att han spelade väldigt bra i Monte Carlo och det blev inte så som vi hade hoppats på. I Wimbledon hann vi inte riktigt förbereda oss men vi jobbade på och att komma i form till hardcourt-säsongen och det har gått väldigt bra. Han har spelat riktigt bra tennis under den här perioden, utvecklats en del och framförallt har vi fått ett bra momentum i teamet.

Är det något ni jobbar på specifikt i Gaels spel?

– Att han ska bli mer konsistent. Han började året väldigt bra med kvartsfinal i Melbourne och sen i final i Rotterdam, följde upp det med kvartsfinaler i Indian Wells, Miami och final i Monte Carlo. Det är just det, att prestera vecka ut och vecka in och det är målet med den här veckan, att komma hit efter en turneringsvinst och inte nödvändigtvis spela sin bästa tennis inledningsvis men vinna matcher och komma in i tävlingen mer och mer.

Gael Monfils är en av få spelare på touren som gillar att underhålla publik med spektakulära och unika slag som egentligen inte ska vara möjliga att utföra. Det räcker med att skriva in ”Gael Monfils” på Youtube för att förstå varför han är så älskad av tennisfans från alla världens hörn men Monfils aktioner kan gå till överdrift och förstöra för honom själv. Sedan Tillströms intåg i Monfils karriär har Parissonen dragit ner på de sensationella slagen, men helt lär de inte försvinna.

– Det är något som han håller på med, det är en del av honom men vi försöker ta bort och undvika det allra värsta, säger Tillström.

Finns det någon form av revanschlusta i Gael Monfils just nu inför US Open efter att ha missat sin favoritturnering i Franska Öppna i Maj p.g.a en virusinfektion och tidigt uttåg i Wimbledon senast?

– Så är det lite ja, och hardcourt har han spelat väldigt bra på och han trivs i US Open. Han kan spela bra där och hade matcbollar mot Federer i kvartsfinalen (2014) och i år spelar han kanske bättre på hardcourt än han någonsin tidigare gjort i karriären och målsättningen är såklart att gå långt där.

På tal om målsättningar, har ni satt upp något mål för resterande del av säsongen?

– Sista tävlingen på året i London (ATP-slutspelet) är målet helt klart, avslutar Tillström. 

Gael Monfils spelar på torsdagskvällen kvartsfinal i Torontos Mastersturnering mot belgaren David Goffin.

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.