Mikael Tillström förklarar Monfils agerande mot Djokovic: ”Han blev stressad”

Åttonde-rankade Gael Monfils fick stor kritik för sitt agerande i semifinalen mot världsettan Novak Djokovic i US Open senast, av såväl tennisexperter som spelare på touren. Legendaren John Mcenroe kallade Monfils för oprofessionell och tidigare världsettan Victoria Azarenka twittrade om att hon aldrig hade sett fransmannen så loj tidigare. 

Tennisportalen ringde i dagarna upp Monfils tränare, Mikael Tillström som förklarade att det inte handlade om en inställningsfråga, snarare mer åt det taktiska. – Att han inte ville vinna köper jag inte, då förstår man inte det här, säger Tillström.

Mikael Tillström, tidigare 39-rankad på touren under sin aktiva karriär som spelare och numera delägare i Good to Great-akademin i Stockholm, tog över Monfils tjänster som huvudtränare strax efter US Open 2015 och duons samarbete har skördat frukt på flera plan.

Gael Monfils upplever numera sin högsta ranking på fem år då han 2011 var en placering högre rankad än idag (7) och har under Tillströms regi vunnit sin första titel på Mastersnivå samt gjort sitt bästa framträdande i US Open någonsin. Ett framträdande, som skulle överskuggas av en taktik som fick Djokovic att tappa huvudet helt men som skapade en kritikstorm på sociala medier bland tennisfolk.

– Ibland blir det så att man helt enkelt måste få sin motståndare att spela sämre och det kan innebära att man spelar ännu sämre själv och det var precis det som skedde, säger Mikael Tillström till Tennisportalen innan han fortsätter sitt resonemang.

Han (Monfils) blev lite stressad i semifinalen och litar inte på att hans spel kommer räcka till och försöker överspela i början av matchen. Sedan drog han ner på tempot och började spela mycket slice, vilket han kanske gjorde till en extrem nivå, men samtidigt kunde Djokovic inte spela och det blev en konstig match.

Kan du förstå dem som kritiserar honom för hans agerande?

Jag kan förstå det i och med att det såg ut som det gjorde men samtidigt så ville inte vi att det skulle bli en match så som Cilic fick stryk med 6-0, 6-1, 6-2 förra året (US Open) och han körde på likadant hela tiden och det kan ju se ut som det är roligt men samtidigt är det inte så roligt att inte försöka förändra något.

– Nu gjorde han (Monfils) allting för att ändra matchbilden och till slut får han till det där han själv hittar tillbaka till sitt spel, sen hade man kanske velat att han hade hittat rätt från början men det som sker, att han blir så stressad, gör att han inte kan hitta den rytmen som han vill ha och då blir det att han får stryk varje poäng som han försöker spela. Vilket i sin tur leder till och gör att han försöker överspela poängen. Sen blir underläge 5-0 en stress i sig. ”Jag kan inte fortsätta såhär, för då får jag inga gem.”

Hur bygger man upp en gameplan mot Djokovic, som är så komplett som han är? Finns det ens svagheter i hans spel som kan utnyttjas?

Nej det gör det inte. Det blir ju vissa dippar och då gäller det att vara med. Det är svårt att serva bra mot honom, nästan inga som gör för att han returnerar så extremt. Och då blir det att du försöker träffa ännu längre ut, ännu hårdare och då tappar du oftast serveprocenten och då får du ännu mer stryk. Han får dig också att känna dig mycket sämre än vad du är. Han är så jäkla bra på det han gör!

Djokovic hade inför semifinalen i US Open 12-1 i inbördes möten mot Monfils, ett slående facit där världsettan inför matchen hade ett massivt övertag, inte bara i siffror utan mer ur den mentala aspekten. Ett övertag som självklart påverkar spelet på banan, enligt Tillström.

– Det är klart att det spelar roll. Gael vet ju att det han brukar göra inte brukar räcka till, nu tycker jag att han i och för sig har blivit mycket bättre och gör de saker tillräckligt bra för att störa Djokovic men problemet är faktorn att får du en dålig start, då kommer de här spökena fram.

Vi spelade i Toronto (Canadian Masters) några veckor tidigare och då var Gael i ganska bra form, även fast han var ganska sliten efter Washington. Då spelas ju matchen som den såg ut i början av matchen, hela vägen ut. Gael har 3-1, sedan blir det gemjakt och slutar 3-6, 2-6. Han får inte så många gem efter 3-1 och han känner verkligen att han vet inte hur han ska vinna poängen. Jag sa till han att där måste du göra något annorlunda och inte bara låta det ske och tycka att du får ett gem och bara låta det fortsätta. Sen kanske han tog det till det extrema nyligen som sagt, men han fick Djokovic att spela sämre, och det är det de går ut på. Sen att han inte vill vinna, det köper inte jag för då förstår man inte det här.

Bortsett från semifinalen, hur skulle du sammanfatta veckorna i US Open? 

Jättebra veckor för oss, Gael gör sitt bästa resultat i US Open efter sina tidigare kvartsfinaler och på det sättet han spelar fram till semifinal är väldigt positivt. Det finns mycket bra att ta med sig och trots att han har spelat mycket i sommar klarar han att hålla nivån hela tiden.

Hur ser schemat ut för er framöver?

– Lite vila och sedan blir det Tokyo, Shanghai och Stockholm! 

Stockholm Open är helt skrivet i sten alltså?

– Som det ser ut nu, ja. Det skulle vara om det skulle ske någon oförutsedd skada men det ligger där i schemat!

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.